Ο κόσμος δεν αγοράζει πλέον υπολογιστές..


Ημερομηνία Σάββατο, 13 Απρ 2013 @ 18:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSΗ στροφή των καταναλωτών προς τα tablets, αλλά και το γεγονός ότι οι χρήστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας των Windows 8 θεωρούνται πως είναι οι δύο λόγοι που οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο δέχονται ισχυρές πιέσεις και στο Α ' τρίμηνο του 2013 βρέθηκαν να παρουσιάζουν ποσοστά πτώσης-ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν χθες οι εταιρείες ερευνών IDC και Gartner.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, το α' τρίμηνο του 2013, η πτώση στις πωλήσεις PC παγκοσμίως έφθασε στο -13,9%, με αποτέλεσμα οι συνολικές αποστολές να διαμορφωθούν στα 76,294 εκατ. τεμάχια (έναντι 88,635 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012). Η IDC αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το ποσοστό της πτώσης είναι το μεγαλύτερο σε τριμηνιαία βάση από το 1994 οπότε και ξεκίνησε να μετρά την αγορά των προσωπικών υπολογιστών.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Η Gartner δίνει λίγο χαμηλότερα ποσοστά, αλλά και αυτή κάνει λόγο για πτώση σε διψήφια ποσοστά. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκτιμά πως οι πωλήσεις PC ανήλθαν στα 79,207 εκατ. έναντι 89,197 εκατ. τεμαχίων πριν από ένα χρόνο με το ποσοστό της πτώσης να είναι στο -11,2%. Οι αναλυτές και των δύο εταιρειών συμφωνούν πάντως στις βασικές αιτίες της πτώσης. Ο πρώτος είναι η στροφή των καταναλωτών προς τα tablets, τα οποία καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό βασικές ανάγκες χρήσης ενός προσωπικού υπολογιστή, όπως είναι η πλοήγηση στο διαδίκτυο, η πρόσβαση στο email και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και η αναπαραγωγή πολυμέσων. Ο δεύτερος είναι πως οι καταναλωτές δεν υιοθέτησαν σε μεγάλο βαθμό τα Windows 8, καθώς το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft διαφοροποιείται σε τέτοιο βαθμό από την προηγούμενη έκδοση που αρκετοί χρήστες προτιμούν να αποφύγουν να το χρησιμοποιήσουν στην παρούσα φάση.

Επίσης, σε ορισμένες περιοχές, όπως είναι η Ευρώπη, η οικονομική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τους καταναλωτές που προτιμούν να κρατήσουν για λίγο ακόμη τον υπολογιστή τους.

ΜΕΡΙΔΙΑ
Συμφωνία υπάρχει και στην κατάταξη των πέντε μεγαλύτερων κατασκευαστών. Στην πρώτη θέση είναι η ΗΡ με την IDC να της δίνει μερίδιο 15,7% και την Gartner 14,8%.

Πολύ κοντά είναι η Lenovo τα μερίδια της οποίας είναι 15,3% (IDC) και 14,7% (Gartner), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Dell με 11,8% και 11% αντίστοιχα. Τέταρτη η Acer με 8,1% και 8,6%, ενώ την πεντάδα κλείνει η πολύ ανεβασμένη τα τελευταία τρίμηνα Asus με μερίδια της τάξεως του 5,7% (IDC) και του 6,8% (Gartner).

Πηγή: ΗμερησίαΤο άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3134.html