Μουσικό ντοκιμαντέρ: Searching for Sugar Man


Ημερομηνία Πέμπτη, 21 Μάρ 2013 @ 12:30
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiSΟ Malik Bendjelloul σκηνοθετεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών και το γεγονός της κατάκτησης του χρυσού αγαλματιδίου στην φετινή απονομή των Όσκαρ, αλλά και των διακρίσεων σε διεθνή φεστιβάλ, δεν φαντάζει καθόλου τυχαίο. Μια καριέρα με άδοξο φινάλε και ένας καλλιτέχνης που, ενώ δεν αναγνωρίστηκε στην χώρα του, απέκτησε φανατικούς θαυμαστές σε έναν τόπο που τον λάτρεψε σαν ήρωα. Το Searching for Sugar Man είναι η πιο ανατρεπτική αναζήτηση της αλήθειας και της ανθρώπινης ψυχής.


Όλα ξεκίνησαν το 1968. Δύο γνωστοί Αμερικάνοι μουσικοί παραγωγοί ανακαλύπτουν σε ένα μπαρ στις φτωχογειτονιές του Detroit τον Rodriguez, ένα νεαρό τραγουδοποιό με ρίζες από το Μεξικό. Μέσα σε πυκνούς καπνούς και χωρίς να μπορούν να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, μαγεύονται από τις φολκ μελωδίες του. Δύο χρόνια αργότερα ο πρώτος του δίσκος με τίτλο Cold Fact είναι γεγονός. Το άλμπουμ δεν γίνεται επιτυχία στην Αμερική, όμως κάπου άλλου, χιλιάδες μίλια μακριά, τα πικάπ έχουν πάρει φωτιά. Με επίκεντρο το Cape Town, στη Ν. Αφρική τα τραγούδια του μετατρέπονται σε ύμνους κατά του Άπαρντχαιντ. Οι ντόπιοι καλλιτέχνες επηρεάζονται από τους στίχους του και τραγουδούν ενάντια στο καταπιεστικό και συντηρητικό καθεστώς της δεκαετίας του 1970. Η φήμη του γιγαντώνεται ακόμη περισσότερο με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του Coming from reality. Ο άγνωστος καλλιτέχνης, όμως, που έπαιξε άθελα του καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της επανάστασης παραμένει ένα μυστήριο. Το μόνο που γνωρίζουν οι φαν του είναι οι φωτογραφίες από τα εξωφύλλα των δίσκων του. Και κάπου εκεί διαδίδεται η φήμη που τον θέλει να αυτοκτονεί μπροστά στο κοινό κατά την διάρκεια μιας συναυλίας, εξαιτίας της απογοητευτικής υποδοχής των τραγουδιών του. Κανείς δεν ξανακούει τίποτα για αυτόν.

Αρκετά χρόνια αργότερα και μετά τις πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις που ακολούθησαν στη χώρα της Ν. Αφρικής, δύο θαυμαστές του προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο που καλύπτει ακόμα το πρόσωπό του. Ένας άντρας, που ενόσω υπηρετούσε στον στρατό απέκτησε το παρατσούκλι Sugar από το τραγούδι Sugarman του Rodriguez, στηρίζει όλες του τις ελπίδες για την ανακάλυψη των πραγματικών γεγονότων στον κόσμο του διαδικτύου και στήνει μια ιστοσελίδα με την ονομασία The great Rodriguez hunt. Από την άλλη, ένας μουσικός δημοσιογράφος συντάσσει μια λίστα για πιθανά άρθρα στην οποία περιλαμβάνεται και η έρευνα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του καλλιτέχνη. Κάποια στιγμή οι δύο άνδρες συναντιούνται και ανταλλάσουν τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει. Και κάπως έτσι μαγικά ξετυλίγεται το κουβάρι της άγνωστης ζωής του ξεχωριστού αυτού τραγουδιστή.
Ο σκηνοθέτης και το συνεργείο της ταινίας ταξίδεψαν μέχρι το Cape Town, το Detroit, το Palm Springs και το Los Angeles για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν την προσωπική και μουσική πορεία που ακολούθησε ο αινιγματικός καλλιτέχνης. Ξεκινούν από την γνωριμία με τους παραγωγούς του πρώτου του άλμπουμ, ενώ μοιράζονται τις αναμνήσεις τους και άνθρωποι που συναναστράφηκαν μαζί του. Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν καλύτερα τον χαρακτηρίζουν ως έναν ποιητή των γκέτο και έναν προφήτη και συγκρίνουν το στιχουργικό του ταλέντο με αυτό του Bob Dylan. Μιλούν για την αναγνώριση που άξιζε στον Rodriguez, αλλά που δεν ήρθε ποτέ αφήνοντας τον τρίτο του δίσκο ανολοκλήρωτο. Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να φωτογραφίσει και ορισμένους ανθρώπους που επωφελήθηκαν από την επιτυχία που γνώρισαν τα τραγούδια του στην Ν. Αφρική και καρπώθηκαν όλα τα κέρδη από τους δίσκους του. Όλα καταλήγουν στην μεγάλη ατυχία και αδικία που βίωσε ο άνθρωπος που συνέθεσε το soundtrack της αλλαγής και της επανάστασης για ένα ολόκληρο έθνος.

Με ένα εξαιρετικό σενάριο και ρυθμικό μοντάζ, η ταινία καταφέρνει να σε κρατάει σε αγωνία, καθώς η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη. Ξεκινώντας από την αποσαφήνιση της μουσικής ταυτότητας του καλλιτέχνη προχωρά στην αποκάλυψη των πιο προσωπικών του χαρακτηριστικών, παραδίδοντας παράλληλα με συγκινητικό τρόπο διαχρονικά μηνύματα που ξεπερνούν τα σύνορα οποιασδήποτε χώρας. Ο άνθρωπος που γνώρισε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη μεγαλύτερη επιτυχία κι από τον βασιλιά του rock ‘n’ roll Elvis Presley, έρχεται δεκατίες αργότερα να μας ξανασυστηθεί. Το Searching for Sugar Man πραγματεύεται μια ιδιαίτερη ιστορία από εκείνες που η ζωή κάνει πραγματικότητα και η μοίρα κρατάει καλά φυλαγμένες. Η αλήθεια είναι ότι τα 90 λεπτά που διαρκεί η ταινία είναι υπερπλήρη, αλλά είναι τόσο γλυκιά σαν ζάχαρη που δεν γίνεται να μην κολλήσεις και να ζητάς κι άλλο.

Πηγή: Metamatic:taf - theartfoundation.metamatic.gr


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3117.html