Πρωτοσέλιδα Ιστορίας: νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΤ1


Ημερομηνία Δευτέρα, 04 Μάρ 2013 @ 13:00
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiS



Από την Τρίτη 5 Μαρτίου στις 21: 00 αρχίζει να προβάλλεται από τη συχνότητα της ΕΤ-1 η νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τον τίτλο “Πρωτοσέλιδα Ιστορίας”. Έχει ως αντικείμενό της θέματα και πρόσωπα τα οποία κυριάρχησαν καθοριστικά στην επικαιρότητα από την περίοδο της Κατοχής έως την πρώτη πενταετία του ’50. Γεγονότα, προσωπικότητες, πολιτικές πρωτοβουλίες, αναμετρήσεις, που σφράγισαν τη σύγχρονη ιστορία του τόπου κι απασχόλησαν θετικά ή αρνητικά την κοινή γνώμη, γίνονται αντικείμενο πολύπλευρης έρευνας και λεπτομερούς εξέτασης.


Αναζητούνται τα αίτια, τα κίνητρα, οι προθέσεις και οι στρατηγικές επιλογές όλων των παραγόντων που αναμίχθησαν και ώς ένα βαθμό διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία. Συγκροτούν την επιμέρους θεματική κάθε εκπομπής.

Αυτή η νέα σειρά επιχειρεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών ως προς την ιστορία των πρόσφατων χρόνων, η οποία ιστορία ενδεχομένως να συμβάλει στην προώθηση της αυτογνωσίας. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η κρίση να είναι αντικειμενική ή εν πάση περιπτώσει ν’ ακούγονται όλες απόψεις σε ακόμα αμφιλεγόμενα θέματα.

Τα πρώτα επεισόδια είναι τα εξής:

1). “Ο ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”. (5- 3- 2013)
Φέροντας το βάρος ενός μεγάλου ονόματος, εκλέγεται ήδη από το 1920 βουλευτής. Δεν ενθουσιάζεται από τις νέες προοπτικές που διανοίγονται, αλλά παρά ταύτα από την Κατοχή έως το θάνατό του τον Φεβρουάριο του 1964 διαδραματίζει ως ευφυής τακτικιστής ιθύνοντα ρόλο στις πολιτικοκομματικές υποθέσεις της χώρας, δημιουργώντας περισσότερους εχθρούς παρά φίλους.

2). “ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΟ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΤΟΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ”. (12- 3- 2013)
Τι εκπροσωπούσαν οι δύο άνδρες που σφράγισαν με την παρουσία τους τον συντηρητικοφιλελεύθερο χώρο στην Ελλάδα; Τι νέο εισέφεραν ιδρύοντας τον “Ελληνικό Συναγερμό” και την “Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση”; Τι σήμαινε η επιλογή Καραμανλή μετά τον θάνατο του Παπάγου;

3). “ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ”. (19- 3- 2013)
Τι προηγήθηκε και τι επακολούθησε της Συμφωνίας που υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945 μεταξύ της κυβέρνησης Πλαστήρα και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Τι έφταιξε κι αντί η Ελλάδα να περάσει στον ομαλό πολιτικό βίο, ενεπλάκη σ’ έναν αιματηρό Εμφύλιο με ολέθριες επιπτώσεις.

4). “Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ”. (26- 3- 2013)
Ποιός υπήρξε ο αρχηγός – ιδρυτής του Εθνικού Δημοκρατικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών (ΕΟΑΕΑ); Αντίπαλος των Ιταλογερμανών αλλά και του ΕΑΜ/ΕΛΛΑΣ, μετά τον πόλεμο ιδρύει το Εθνικό Κόμμα Ελλάδος – Κόμμα Εθνικής Αντιστάσεως, εκλέγεται βουλευτής και χρηματίζει υπουργός Δημοσίας Τάξεως που αφήνει εποχή.
Θ’ ακολουθήσουν τα επεισόδια:

- “ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ, ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ
- “ΗΛΘΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ! ΤΙ ΕΓΙΝΕ;
- “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΟ ΕΝΑ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ
- “Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’40
- “ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΚ;
- “ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (Ο.Π.Λ.Α.): ΤΙΜΩΡΕΙ Ή ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ;

Σε κάθε επεισόδιο συμμετέχουν σημαντικοί ιστορικοί αναλυτές (καθηγητές Ιστορίας, Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνιολογίας κλπ), ερευνητές, ειδικοί και πρόσωπα που έχουν ζήσει τα γεγονότα. Αξιοποιείται δε μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ και άλλα αρχεία τεκμηρίωσης (εφημερίδες, φωτογραφίες, έγγραφα). Επίσης, για πρώτη φορά, επιχειρείται μια συνολική περιήγηση στην Ελλάδα με γυρίσματα στους τόπους των μεγάλων ιστορικών γεγονότων, στα σχετικά κτήρια, στα μνημεία και στα Μουσεία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Στη δημοσιογραφική επιμέλεια της εκπομπής ο Γιάννης Τζαννετάκος.
Στη σκηνοθεσία οι Νίκος Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης Γκουζιώτης και Θανάσης Παπακώστας.
Στη διεύθυνση φωτογραφίας ο Διονύσης Πετρουτσόπουλος.
Στη μουσική ο Γιώργος Μαγουλάς.
Στην αρχισυνταξία και στο συντονισμό ο Πιέρρος Τζαννετάκος.
Στη δημοσιογραφική έρευνα οι Σταύρος Μιχελής και Κώστας Παπαδόπουλος.
Στην εκτέλεση παραγωγής η Δήμητρα Μπέσση.


Στο 1ο επεισοδιο αυτής της Τρίτης 5 Μαρτίου..

1η ΕΚΠΟΜΠΗ: «Ο ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

Μοναδική περίπτωση Έλληνα πολιτικού ηγέτη στον 20ο αιώνα αποτελεί ο Σοφοκλής Ελευθερίου Βενιζέλος. Ιδιόμορφος, ιδιότυπος, ιδιόρρυθμος και sui generis. Εμπλέκεται στην πολιτική, εγκαταλείποντας τον στρατό – προσωρινά – χωρίς να θέλγεται απ’ αυτήν, αλλά όμως διαγράφει μια μοναδική πορεία μέσα από συγκρούσεις, συναινέσεις, συνεργασίες με όλους τους αρχηγούς κομμάτων της εποχής του. Πρωθυπουργός το 1944 και το 1950-51 δρα αποτελεσματικά διαλεγόμενος πάντοτε με τα κέντρα εξουσίας της εποχής όπως τα Ανάκτορα, τις ξένες Δυνάμεις, το Στρατό. Απορρίπτει τον κομμουνισμό, αλλά θέλει τους κομμουνιστές μέσα στο παιχνίδι κι όχι στην παρανομία. Καινοτομεί στην εξωτερική πολιτική. Αναλώνει χρόνο για να υπερκεράσει τους Σοφούλη, Πλαστήρα, Παπανδρέου.

Την προσωπικότητα του και τη δράση του επιχειρεί να παρουσιάσει η εκπομπή «Ο ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». Μεταδίδεται την Τρίτη 5 Μαρτίου στις 21: 00 μ.μ από την ΕΤ1 στο πλαίσιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ της «ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» σε δημοσιογραφική επιμέλεια Γιάννη Τζανετάκου και σκηνοθεσία Θανάση Παπακώστα.

Μετέχουν και συζητούν ο Γεν. Δ/ντής του Ιδρύματος Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος ιστορικός Νίκος Παπαδάκης, ο δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας Γιώργος Ρωμαίος, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος Δ/ντής Ιστορικού Αρχείου στο Μουσείο Μπενάκη και ο Δρ. της Ιστορίας Χρ. Χρηστίδης.

Παρεμβαίνουν στο επίμετρο της εκπομπής οι καθηγητές: Αντώνης Μακρυδημήτρης και Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Παν. Αθηνών) καθώς και η Κωνσταντίνα Μπότσιου (Παν. Πελοποννήσου).








Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3105.html