HellasSat: Tέλος δορυροφορικής εποχής για τον ΟΤΕ


Ημερομηνία Παρασκευή, 08 Φεβ 2013 @ 16:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Την «αποχώρηση» της Ελλάδας από το Διάστημα σηματοδοτεί η χθεσινή συμφωνία του ΟΤΕ για την πώληση του μοναδικού ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat στους Αραβες, συγκεκριμένα στον όμιλο ArabSat.


Η αδυναμία του ΟΤΕ να επενδύσει ποσό περίπου 200 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καινούργιου δορυφόρου, ο οποίος θα αντικαθιστούσε την ερχόμενη πενταετία αυτόν που ήδη υπάρχει στην εθνική τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά (λόγω λήξης της «ζωής» του), οδήγησε τη διοίκηση του Οργανισμού στην πώληση του Hellas Sat.

Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ πώλησε χθες το 99,05% που κατέχει στην εταιρεία Hellas Sat - είναι η διαχειρίστρια του δορυφόρου HellasSat2 - στον όμιλο ArabSat, κύριο πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, έναντι συνολικού τιμήματος 208 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό 0,95% ανήκει στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η οποία προς το παρόν παραμένει στο νέο μετοχικό σχήμα της εταιρείας, διατηρώντας τα δικαιώματα που της αναλογούν βάσει του καταστατικού της Hellas Sat.

Υπενθυμίζεται ότι ο ελληνοκυπριακός δορυφόρος που στοίχισε συνολικά 126,8 εκατ. ευρώ και εθεωρείτο από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη - από πλευράς ισχύος και ποιότητας σήματος- βρίσκεται στο διάστημα από τις 14 Μαΐου 2003, ενώ τον Αύγουστο του 2004 έστειλε την εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε όλο τον κόσμο. Από τους 30 αναμεταδότες του HellasSat2 οι δύο έχουν παραχωρηθεί στο ελληνικό Δημόσιο (υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας). Βάσει της χθεσινής συμφωνίας με την ArabSat, οι αναμεταδότες του ελληνικού Δημοσίου θα διατηρηθούν και στον νέο αραβικό δορυφόρο, που θα φέρει το όνομα Hellas Sat! Αλλωστε, αυτό θα είναι και το μοναδικό αντάλλαγμα για τη χρήση της γεωστατικής τροχιάς των 39 μοιρών Ανατολικά που ανήκει σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες θα συνεχίσουν να φέρουν τον τίτλο των διαστημικών χωρών (Space-faring nations).

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ενώ τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές. Οπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, «το ελληνικό και κυπριακό Δημόσιο θα αποκτήσουν έναν αξιόπιστο επενδυτή που έχει τους πόρους για να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις για τον νέο δορυφόρο».

Η ArabSat συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες παροχής δορυφορικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Εχει εκτοξεύσει στην ιστορία της συνολικά 15 δορυφόρους και διαχειρίζεται σήμερα έξι δορυφόρους, προσφέροντας την πιο ευρεία δορυφορική κάλυψη στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Η εταιρεία προγραμματίζει την εκτόξευση τριών νέων δορυφόρων «6ης γενιάς». Με τα έσοδά της να ενισχύονται κατά 24%, η Arabsat ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών για το 2011.

Πηγή: Τα ΝΕΑ






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3093.html