Ευριπίδεια 2012 - Θεσσαλονίκη - Σταθμοί


Ημερομηνία Σάββατο, 24 Νοέ 2012 @ 13:00
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiS



Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Πλειάδες» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και τους Δήμους Θέρμης και Πυλαίας-Χορτιάτη παρουσιάζουν την μουσικοθεατρική παράσταση για την Θεσσαλονίκη "ΣΤΑΘΜΟΙ" στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 20:00 και στο Κέντρο Πολιτισμού Πανοράματος – αίθουσα Λίτσα Φωκίδη την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 20:30. Είσοδος Ελεύθερη. Δείτε το τρέιλερ της παράστασης.


Με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Τέχνης "Ακτίς Αελίου" και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο "Πλειάδες" παρουσιάζουν σε συνεργασία τη μουσικοθεατρική παράσταση «Σταθμοί». Μέσα από κείμενα που βασίζονται σε ιστορικές πηγές και ντοκουμέντα, γίνεται μία αναδρομή στην ιστορία της Θεσσαλονίκης από το Βυζάντιο μέχρι και την Μικρασιατική καταστροφή, ενώ η μουσική παράδοση της πόλης αναδεικνύεται μέσα από πολυφωνικά τραγούδια των λαών που κατά περιόδους έχουν ζήσει σ’ αυτή.


Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η Θεσσαλονίκη ως πόλη υποδοχής, αποδοχής, συγχώρεσης μα και προτροπής. Ένα λιμάνι-πέρασμα σε μία καινούργια κάθε φορά εποχή. Προσωπικές ιστορίες ξετυλίγουν ένα νήμα, όπου η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο και μέσα από την πολυφωνία της μουσικής παράδοσης προσεγγίζεται η ιστορία μιας πόλης μοναδικής. Μοναδικής στον τρόπο με τον οποίο αποδέχτηκε και ένωσε ανθρώπους διαφορετικών καταβολών, παραδόσεων, θρησκειών, πολιτισμών, επισημαίνοντας πόσο ίδιοι είναι οι άνθρωποι στη διαφορετικότητά τους και πόσο δημιουργικοί, όταν μπορούν να μοιράζονται ουσιαστικά τον ίδιο τόπο, όταν μπορούν να συμβιώνουν σε μία πόλη, που απορροφά κάθε τι καινούργιο και το μετουσιώνει σε αυτό που είναι κάθε φορά το νέο της πρόσωπο. Η προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης ως αποτέλεσμα των ανθρώπων που φιλοξένησε, αποδέχτηκε, συγχώρεσε και προέτρεψε να συμβάλλουν στην ιστορία της. Μία πόλη που η ιστορία της είναι μία ιστορία φιλοξενίας. Η μουσική πολυφωνία ως αποτέλεσμα πολιτισμικής και βαθύτατα ανθρώπινης επικοινωνίας.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενα: Θωμάς Βελισσάρης
Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης
Σκηνικό-Κοστούμια: Μένη Τριανταφυλλίδη
Μουσική Επιμέλεια: Φωνητικό Σύνολο «Πλειάδες»
Κινησιολογία: Ευανθία Σωφρονίδου
Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Κούτοβα
Οργάνωση Παραγωγής: Δέσποινα Καλπενίδου
Φωτογραφίες: Αλέκα Τσιρώνη

Παίζουν: Θωμάς Βελισσάρης, Κώστας Καλουδιώτης, Γιάννης Μόμτσιος
και το Φωνητικό Σύνολο Πλειάδες: Αθηνά Γκούμα, Ευτυχία Καβαλίκα, Δέσποινα Καλπενίδου, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα, Ρούλα Τσέρνου


Το τρειλερ της παράστασης Σταθμοί για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης



Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου»

Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Έχει στο ενεργητικό του 32 παραστάσεις, αφιερώματα στο έργο Ελλήνων λογοτεχνών, αναλόγια, σεμινάρια, εκθέσεις εικαστικών και θεατρικό εργαστήρι. Επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει την τιμή να συνεργάζεται εδώ και 12 χρόνια με σημαντικούς ανθρώπους από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.


Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο "Πλειάδες"

Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο "Πλειάδες" δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2006 στη Θεσσαλονίκη. Με μεγάλη εμπειρία στη μελέτη και την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, πειραματίζονται και συνεργάζονται με σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες, διερευνώντας τη δημιουργική σύζευξη της προφορικής πολυφωνικής φωνητικής παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης.


Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2012» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013








Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3054.html