Η κρίση χτύπησε ..τάματα και θρησκευτικό τουρισμό!


Ημερομηνία Τρίτη, 14 Αύγ 2012 @ 13:00
Θέμα/Κατηγορία Νέα και Περίεργα

Αποστολέας LavantiSΘύμα της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι έχει πέσει και ο θρησκευτικός τουρισμός, όπως αποδεικνύει η πτώση κατά 40% στα είδη που διακινούνται από τα καταστήματα της Τήνου και κατά 50% στην κίνηση τον Δεκαπενταύγουστο. Μέχρι σήμερα ήταν παράδοση χιλιάδες επισκέπτες να κατακλύζουν κάθε χρόνο τους δημοφιλείς προορισμούς για το καθιερωμένο τάμα στην Παναγία, προσφέροντας έτσι έσοδα σε δεκάδες επαγγελματίες: ταξιδιωτικοί πράκτορες, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, ξενοδόχοι, έμποροι εκκλησιαστικών ειδών.


Φέτος όμως φαίνεται ότι θύμα της κρίσης έπεσε και η... Παναγία.

Μιλώντας στα "Νέα", ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου, Ανδρέας Τσιμέκης, εξηγεί:

"Η κίνηση είναι σημαντικά μειωμένη. Υπολογίζουμε ότι σε σχέση με πέρυσι η επισκεψιμότητα έχει μειωθεί κατά 50% όπως και οι κρατήσεις σε δωμάτια ενόψει και της γιορτής. Όσο για τα εμπορικά καταστήματα η πτώση των πωλήσεων φτάνει το 60%-70%, ακόμα και στον κεντρικό εμπορικό δρόμο που οδηγεί στην Παναγία".

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο θρησκευτικός τουρισμός μετατράπηκε σε προσκυνηματικό τουρισμό, γεγονός που έχει σοβαρή επίπτωση τόσο στις κρατήσεις των ξενοδοχείων και δωματίων όσο και στους τζίρους των επιχειρήσεων.

"Οι επισκέπτες έρχονται, προσκυνούν και φεύγουν την ίδια ημέρα. Άλλοτε έμεναν μερικές ημέρες στο νησί και αυτό κινούσε την αγορά".

Μείωση παρατηρείται φέτος και στα τάματα. Είναι από τα είδη που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση στο αυγουστιάτικο «ιερό» εμπόριο.

Φέτος ο χονδρέμπορος εκκλησιαστικών ειδών Αλέξανδρος Παλαμάρης από την Τήνο διακίνησε 12.000 τάματα στα περίπου 35 καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών του νησιού. Πριν από 2-3 χρόνια όμως τα τάματα που έδινε στα καταστήματα έφταναν τις 20.000.

"Αυτή τη χρονιά παρατηρείται πτώση στις πωλήσεις της τάξης του 40% λόγω της κρίσης", τονίζει. "Ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να κάνει έξοδα. Ακόμη και αυτοί που έρχονται μένουν μόνο μία ημέρα στο νησί".

Προσθέτει επίσης ότι εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, οι περισσότεροι πιστοί τα τελευταία χρόνια επιλέγουν τα επάργυρα τάματα, αφού οι τιμές για τα ασημένια και τα χρυσά είναι απαγορευτικές.

Τα χρυσά τάματα μπορεί να φτάσουν έως τα 50 ευρώ, τα ασημένια έως τα 20, ενώ τα επάργυρα πωλούνται από 2,5 ευρώ.

Οι προσκυνητές ακόμη και για ένα δώρο από την Παναγία στους δικούς τους ανθρώπους επιλέγουν πλέον την πιο οικονομική λύση, λένε παράγοντες της αγοράς.

Προτιμούν δηλαδή κάτι συμβολικό, αξίας ενός ευρώ. Άλλωστε μεγάλη μερίδα των επισκεπτών στους θρησκευτικούς προορισμούς του Δεκαπενταύγουστου είναι συνταξιούχοι που έτσι κι αλλιώς δυσκολεύονται οικονομικά.

Πηγή: Νοοz.gr


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3002.html