Περσείδες 2012 - Βροχή μετεωριτών αυτό το Σαββατοκύριακο!


Ημερομηνία Παρασκευή, 10 Αύγ 2012 @ 21:50
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



"Πεφταστέρια - βροχή μετεωριτών - βροχή αστεριών - Περσείδες" .. τα ονόματά τους πολλά το θέαμα που προσφέρουν είναι όμως πάντα μοναδικό.. Συνήθως μας ..επισκέπτονται τα Αυγουστιάτικα βράδια κάθε καλοκαίρι.. Ετσι λοιπόν και φέτος, όσοι βρεθείτε σε περιοχές όπου ο νυχτερινός ουρανός είναι σχετικά «καθαρός», ρίξτε μια ματιά σε βορειοανατολική κατεύθυνση το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής. Είναι πολύ πιθανό να δείτε την καλοκαιρινή βροχή αστεριών, τους Περσείδες. Αν πάλι χάσετε την πιο έντονη βραδιά, ακολουθούν κι άλλες μέχρι τις 24 Αυγούστου..


Τα πεφταστέρια

Ο λαός τα λέει «πεφταστέρια» αλλά η επιστημονική ονομασία τους είναι διάττοντες αστέρες. Φυσικά δεν είναι αληθινά αστέρια που «πέφτουν» αλλά μικρά θραύσματα ύλης τα οποία έχουν αποκολληθεί από κάποιον κομήτη και περιφέρονται κατά μήκος της τροχιάς του.

Κάθε φορά που η Γη διασχίζει την τροχιά ενός κομήτη, τα θραύσματα αυτά εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα, θερμαίνονται και λάμπουν μέχρι η τριβή να τα διαλύσει. Οι Περσείδες ανήκουν στον κομήτη Σουίφτ-Τατλ την τροχιά του οποίου διασχίζει η Γη κάθε χρόνο στα μέσα Αυγούστου. Ελαβαν την ονομασία «Περσείδες» επειδή το σημείο του ουρανού από το οποίο φαίνονται να προέρχονται, βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα.

Επειδή συμβαίνουν στην καρδιά του καλοκαιριού, παραδοσιακά οι Περσείδες θεωρούνται η βροχή διαττόντων που συνήθως έλκει τους περισσότερους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο από κάθε άλλο ανάλογο φαινόμενο με «πεφταστέρια». Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα. Σημειωτέον ότι τον φετινό Αύγουστο η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 31 Αυγούστου, ενώ στις 17 Αυγούστου υπάρχει Νέα Σελήνη, πράγμα που σημαίνει ότι, αντίθετα με το περσινό καλοκαίρι, η λάμψη του φεγγαριού δεν θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για τις παρατηρήσεις του νυχτερινού ουρανού.

Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαινομενικά προέρχονται από μία περιοχή ανάμεσα στον αστερισμό του Περσέα και της Κασσιόπειας. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και άλλα υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.

Ο εν λόγω περιοδικός κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από το τέλος Ιουλίου και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο. Το θεαματικότερο «σόου» των Περσειδών έγινε το 1992, όταν η Γη πέρασε πιο κοντά από ποτέ από τον κομήτη (κάτι που αναμένεται να ξανασυμβεί περίπου το 2125), ενώ έκτοτε ο αριθμός των μετεώρων έχει επανέλθει σε κανονικό επίπεδο. Πηγές: ΝοοΖ, Το Βήμα


Διαβάστε ακόμα σχετικά:
Ερχονται οι βροχές μετεωριτών, τα πεφταστέρια του Αυγούστου
Τα πεφταστέρια Περσείδες και η πανσέληνος θα μας μαγέψουν






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2996.html