Skype: κινδυνεύει το απόρρητο των συνομιλιών μας;


Ημερομηνία Δευτέρα, 30 Ιούλ 2012 @ 12:25
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Μπλόγκερ και σάιτ υποστηρίζουν πως, λόγω της πρόσφατης αλλαγής στον τρόπο σύνδεσης των χρηστών, το Skype θα έχει τη δυνατότητα να «κατασκοπεύει» έναν χρήστη, αν αυτό ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές. Ετσι, οι συνομιλίες του, οι φωνητικές ή και video κλήσεις του, θα είναι δυνατόν να παρακολουθούνται ή ακόμα και να καταγράφονται.


Σάλος έχει ξεσπάσει από τις αλλαγές που πραγματοποίησε πριν από λίγο καιρό το Skype, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δρομολογεί τις ιντερνετικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις μεταξύ των χρηστών. Πιο συγκεκριμένα, με βάση αυτές τις αλλαγές, οι κεντρικοί κόμβοι του δικτύου που διεκπεραιώνει τις συνομιλίες ανήκουν πλέον στην ίδια την υπηρεσία, ενώ μέχρι σήμερα αυτό τον ρόλο αναλάμβαναν μηχανήματα των ίδιων των μελών. Κάτι που, σύμφωνα με ορισμένους μπλόγκερ και σάιτ τεχνολογίας, σημαίνει πως η υπηρεσία δεν θα μπορεί πλέον να επικαλείται τεχνικό κώλυμα, όταν κάποια δικαστική αρχή της ζητήσει να «παγιδεύσει» τον λογαριασμό ενός χρήστη.

«Το Skype άλλαξε τους supernodes (τους ενδιάμεσους υπολογιστές-κόμβους) για να κάνει πιο εύκολη την παρακολούθηση των συνομιλιών από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές αφού, κατά τη γνώμη μου, ο συγκεκριμένος τρόπος δικτύωσης συνεπάγεται πως καμία κλήση και βιντεοκλήση δεν είναι πλέον ασφαλής», έγραφε πριν από λίγες ημέρες ο Tim Verry στο σάιτ ExtremeTech. Άποψη που συμμερίζεται στη διαδικτυακή του έκδοση και το περιοδικό Slate.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν έχει καταστεί ακόμη εντελώς σαφές ποιες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας επέφερε αυτή η μεταβολή της αρχιτεκτονικής του δικτύου. Μέχρι και σήμερα, οι εκπρόσωποι του Skype αρνούνται να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα, παραπέμποντας στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η υπηρεσία. Στο δελτίο αναφέρεται πως «στην προσπάθειά μας να αναβαθμίζουμε συνεχώς την εμπειρία χρήσης, εγκαταστήσαμε δικούς μας υπολογιστές-κόμβους, οι οποίοι βρίσκονται σε ασφαλείς σέρβερ. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν σημαίνει πως έχει αλλάξει η φύση του δικτύου μας, η οποία ακολουθεί την αρχιτεκτονική των ομότιμων δικτύων (peer-to-peer, P2P), καθώς οι κεντρικοί υπολογιστές επιτρέπουν στους χρήστες απλώς να εντοπίζουν ο ένας τον άλλον, χωρίς οι κλήσεις να “περνούν” μέσα από αυτούς τους υπολογιστές».

Το Skype, το οποίο πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη Microsoft, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αξιοποίησης των ομότιμων δικτύων, στα οποία τα μηχανήματα όλων των μελών σχηματίζουν ένα αυτοοργανωμένο δίκτυο, αλληλεπιδρώντας ελεύθερα με όλα τα υπόλοιπα μηχανήματα – μέχρι τις πρόσφατες αλλαγές, ακόμη και οι υπολογιστές-κόμβοι, οι οποίοι χρειάζονται για τη λειτουργία του, ήταν PC χρηστών που απλώς είχαν αρκετά καλές ιντερνετικές συνδέσεις για να παίξουν αυτό τον ρόλο. Έτσι έως πρόσφατα, 254 εκατομμύρια χρήστες, δηλαδή 254 εκ. υπολογιστές, συμμετείχαν μηνιαίως σε αυτή την αρχιτεκτονική, με τις μεταξύ τους επικοινωνίες να διεκπεραιώνονται ουσιαστικά χωρίς κανέναν ενδιάμεσο.


ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

«Αυτό είχε σαν συνέπεια το Skype να αποτελεί ένα απαραβίαστο δίκτυο», γράφει ο Ryan Gallagher στο Slate. «Χρησιμοποιώντας ισχυρή κρυπτογράφηση και μία τόσο περίπλοκο αρχιτεκτονική, από τεχνολογικής σκοπιάς ήταν αδύνατον να υποκλαπούν οι συνομιλίες». Έτσι, το Skype δεν θα μπορούσε να ηχογραφήσει οποιαδήποτε συνομιλία: «ακόμη κι αν οι αρχές εξέδιδαν ένα ένταλμα για αυτό τον σκοπό, πρακτικά δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί», είχε δηλώσει εκπρόσωπος της υπηρεσίας το 2008 στο σάιτ CNET.

Με την πρόσφατη αναβάθμιση, όμως, ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται πως η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, καθώς πλέον είναι δυνατόν να παγιδευτούν οι συνομιλίες. Άποψη που ωστόσο αντικρούει το Skype, υποστηρίζοντας πως οι υπολογιστές-κόμβοι χρησιμοποιούνται απλώς για να ξεκινήσει μια ιντερνετική κλήση ή μια βιντεοκλήση, χωρίς να μεσολαβούν στη συνομιλία.

«Προσωπικά πάντως είμαι αρκετά επιφυλακτικός για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η δήλωση, αφού δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να διεκπεραιωθεί η επικοινωνία χωρίς να “περάσει” από τους υπολογιστές-κόμβους», δήλωνε στο CNN ο Peter Eckersley, τεχνικός διευθυντής της Electronic Frontier Foundation, μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που υπερασπίζεται τα ατομικά δικαιώματα στον «ψηφιακό κόσμο». «Ίσως αυτό να σημαίνει ότι ένα ποσοστό των συνομιλιών δεν μπορούν να καταγραφούν ακόμη κι αν διακινούνται μέσω των supernode, αν και για τεχνικούς λόγους δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να συμβεί για όλες τις συνομιλίες».


Πηγή: Kathinerini.gr






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2979.html