Κέρας της Αφρικής - Ένας χρόνος μετά την κρίση


Ημερομηνία Δευτέρα, 23 Ιούλ 2012 @ 10:00
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας LavantiSΟ λιμός μπορεί να αντιμετωπίσθηκε και να σώθηκαν αμέτρητες ανθρώπινες ζωές, αλλά η κατάσταση εκατομμυρίων γυναικών και παιδιών παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Ένα χρόνο πριν, η κρίση στο Κέρας της Αφρικής είχε προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με τα Ηνωμένα Έθνη να ανακηρύσσουν λιμό σε δύο περιοχές της νότιας Σομαλίας.


Η μεγάλη παγκόσμια υποστήριξη, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές βροχές, βοήθησαν στο να σωθούν αμέτρητες ζωές και να αντιμετωπισθεί ο λιμός. Ωστόσο, η κρίση απέχει πολύ από τον τερματισμό της. Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Κένυα έχουν ακόμη ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Τα παιδιά ιδίως, απειλούνται από τη φτώχεια, την έλλειψη ασφάλειας, τον υποσιτισμό και τις ασθένειες.

«Ενώ οι σωτήριές μας παρεμβάσεις και τα εφόδια έφθασαν σε εκατομμύρια παιδιά και τις οικογένειές τους, πολλά δεν ήταν δυνατόν να προσεγγισθούν και παραμένουν σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για την Ανατολική και Νότια Αφρική, Elhadj As Sy. «Αυτή ήταν και συνεχίζει να είναι μια ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τα παιδιά. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε επείγουσα βοήθεια εκεί που είναι αναγκαία, αλλά πρέπει επίσης να συνεργαστούμε στενότερα με τις κοινότητες για να τις θωρακίσουμε απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.»

Με τη γενναιόδωρη υποστήριξη από δωρητές, οι οποίοι προσέφεραν περισσότερα από 396 εκατομμύρια δολάρια το 2011, η UNICEF ήταν σε θέση να επεκτείνει τόσο τις επείγουσες, όσο και τις αναπτυξιακές της παρεμβάσεις, στις πληγείσες από την ξηρασία περιοχές της Σομαλίας, της Κένυας, της Αιθιοπίας και του Τζιμπουτί, όπου πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια το 2011. Μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2011, παραδόθηκαν περίπου 63.000 τόνοι ανθρωπιστική βοήθειας - το ήμισυ εξ αυτών ήταν θεραπευτικές τροφές και συμπληρώματα διατροφής. Μέχρι σήμερα, σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν λάβει θεραπευτική αγωγή για υποσιτισμό σε ολόκληρη την περιοχή.

Με το ένα τρίτο του πληθυσμού - 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι - να εξακολουθούν να έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας, η Σομαλία παραμένει η χειρότερα πληγείσα χώρα. Σε ορισμένες περιοχές στα νότια της χώρας, το ένα στα πέντε παιδιά υποφέρει από υποσιτισμό οξείας μορφής. Στην Κένυα, 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, το ίδιο και 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αιθιοπία. Σήμερα σχεδόν 900.000 παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό στις τρεις αυτές χώρες.

Η κρίση ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Υπάρχουν σήμερα πάνω από 626.000 Σομαλοί πρόσφυγες στην Κένυα και την Αιθιοπία. Μέσα στη Σομαλία, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, το 60% είναι παιδιά. Οι συγκρούσεις, η αστάθεια, η λειψυδρία και η περιορισμένη πρόσβαση για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις αποτελούν μια σημαντική απειλή για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί στη νότια Σομαλία, όπου ο οξύς υποσιτισμός μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών σε ορισμένες περιοχές είναι σχεδόν διπλάσιος από το όριο επείγουσας ανάγκης.

Για να συνεχίσει τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων που είναι σε εξέλιξη και την παροχή βοήθειας σε Σομαλία, Κένυα και Αιθιοπία, η UNICEF θα χρειασθεί 273 εκατομμύρια δολάρια για το 2012. Μέχρι τις 12 Ιουλίου, μόνο το 33% είχε εξασφαλισθεί.

Ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλαν έως τώρα και προσκαλούμε τους ευαισθητοποιημένους συνανθρώπους μας να συμβάλουν στην εκστρατεία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για βοήθεια στους πληγέντες από την Κρίση στο Κέρας της Αφρικής. Προσφορές συνεχώς μέσα από την ιστοσελίδα της UNICEF στο www.unicef.gr ή καλώντας το 801 500 12345 όλο το 24ωρο.Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2973.html