Εφυγε κι ο Θύμιος Καρακατσάνης


Ημερομηνία Σάββατο, 30 Ιούν 2012 @ 21:25
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiSΟ αγαπημένος ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης και σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο σε ηλικία 72 ετών, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του θα γίνει στις 11:30 το πρωί της Δευτέρας από το νεκροταφείο Παιανίας, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ο Θύμιος Καρακατσάνης έσβησε στις 11:00 το πρωί, έχοντας στο πλευρό του αγαπημένα του πρόσωπα, την σύζυγό του Ρούλα και τις δύο κόρες του. Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, επιδεινώθηκε όταν χτυπήθηκε από τη νόσο Πάρκινσον.


Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών, στο σπίτι του στην Παιανία, στο οποίο ζούσε τα τελευταία είκοσι χρόνια, μετά την πρώτη νικηφόρο μάχη του με τον καρκίνο. Γεννημένος στον Πειραιά το 1940, υπήρξε μαθητής του Καρόλου Κουν και έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο στο Θέατρο Τέχνης.

Είχε πάρει μέρος και στην ιστορική παράσταση των "Ορνίθων" που είχε σκηνοθετήσει ο δάσκαλός του το 1959. Εκτός από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, στις οποίες άφησε εποχή με την ερμηνεία του , δημιουργώντας κοσμοσυρροή στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, διακρίθηκε επίσης στο κλασικό αλλά και το σύγχρονο ρεπερτόριο, ελληνικό και ξένο.

Πρωταγωνιστής και θιασάρχης επί σειρά ετών, σκηνοθέτησε πολλές παραστάσεις, ενώ πήρε μέρος και σε αρκετές ταινίες. Ο Θύμιος Καρακατσάνης ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα, βαθύτατα πολιτικοποιημένος που έκανε παρεμβάσεις σε κοινωνικά ζητήματα και υποστήριζε με πάθος τις απόψεις του. Η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο το πρωί της Δευτέρας στο νεκροταφείο της Παιανίας.

Τη λύπη του για το θάνατο του Θύμιου Καρακατσάνη εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για έναν ηθοποιό «που με το ιδιαίτερο ύφος του έγραψε ωραίες σελίδες στη θεατρική ιστορία του τόπου μας».

«Ο Θύμιος Καρακατσάνης υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της θεατρικής σκηνής, ένας ηθοποιός μέγιστος με την πραγματική έννοια του όρου. Ταλέντο δαιμονικό, ερμήνευσε άπειρους ρόλους με το δικό του προσωπικό και μοναδικό σκηνικό τρόπο. Ζωντάνεψε χαρακτήρες και έδωσε αξία ακόμα και στον πιο μικρό ρόλο. Φώτισε τους ρόλους από γωνίες θεατρικά ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμόςκαι προσθέτει:
«Παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές μένουν οι ερμηνείες του σε έργα του μέγιστου κωμικού της αρχαιότητας, του Αριστοφάνη. Ακόμα, η μανία του για δημιουργία πάνω στην σκηνή και στις πιο δύσκολες ώρες του και η εξαιρετική μοναδική επαφή του με τους θεατές».

Τη λύπη τους για το θάνατο του Θύμιου Καρακατσάνη εξέφρασαν, επίσης, ο πρόεδρος και τα μέλη του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών. «Ο Θύμιος ήταν από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του, πιστός στις αξίες της Τέχνης του και μετουσίωνε απόλυτα την έννοια της λέξης Ηθοποιός. Βαθύτατα πολιτικοποιημένος, παρενέβαινε με το λόγο του στα κοινωνικά πράγματα, δίνοντας πάντα τροφή για σκέψη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.


Πηγή: Mega TV, Πρώτο Θέμα


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2966.html