Πέθανε η ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη


Ημερομηνία Πέμπτη, 08 Μάρ 2012 @ 12:00
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiS



Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 78 ετών η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Σμαρούλα Γιούλη. Έφυγε μόλις λίγους μήνες μετά τον τραγικό θάνατο του συντρόφου της, θεατρικού συγγραφέα κι επιχειρηματία Βαγγέλη Λειβαδά, που κάηκε ζωντανός στο σπίτι τους, στη Γλυφάδα Αττικής.


Η Σμαρούλα Γιούλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1934 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Δ. Ροντήρη, συνεχίζοντας το χορό και το τραγούδι. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά, σε ηλικία 9 ετών το 1943, στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς», για να ακολουθήσουν αρκετές ακόμα.

Στο θέατρο ξεκίνησε με το έργο «Χαρούμενα νιάτα» και στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Κατερίνα και τον Μάνο Κατράκη στο έργο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Από το 1958 ως θιασάρχης, πλέον, ανέβασε τα έργα: «Άννα Φρανκ», «Κουρέλι», «Πειρασμός» κ.ά.

Το 1960 απέκτησε δική της θεατρική στέγη και μαζί με το σύζυγό της, Βαγγέλη Λιβαδά, ανέβασαν πολλά έργα Ελλήνων συγγραφέων (Γ. Σουρή, Π. Παλαιολόγου, Σπ. Μελά, Δ. Γιανουκάκη, Δ. Ψαθά, Γ. Ρούσσο, Γ. Τζαβέλλα, Κ. Μουρσελά κ.ά.), αλλά και ξένων (Εντ. Φίλιπο, Α. Νικολάι, Ντ. Φο, Αλ. Χάκετ κ.ά.) και συνεργάστηκε, με σχεδόν όλους τους Έλληνες σκηνοθέτες.

Ακόμα έχει σκηνοθετήσει πρόζες και μουσικά θεάματα, όπως το μιούζικαλ «20 χρόνια Θεοδωράκης», «Καφενείον η Ελλάς» κ.ά.

Χαρακτηριστικές ταινίες: Έλα στο Θείο, Της Νύχτας τα Καμώματα, Στουρνάρα 288, Ο Θόδωρος και το Δίκανο.

Πηγή: tvxs.gr






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2876.html