Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο στην Μπερλινάλε


Ημερομηνία Δευτέρα, 20 Φεβ 2012 @ 14:00
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiS



Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπως είχε άμεσα ανακοινώσει μετά τον ξαφνικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, πραγματοποίησε τιμητική εκδήλωση και προβολή στη μνήμη του διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη. Παρόντες ήταν η οικογένεια του εκλιπόντα (η σύζυγός του Φοίβη Οικονομοπούλου και οι κόρες του, Κατερίνα και Ελένη) ο στενός του φίλος, συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, αλλά και διάσημοι λάτρεις του έργου του, σαν τον θρυλικό σινε-κριτικό Μισέλ Σιμόν.


Ο διευθυντής της Μπερλινάλε, Ντίτερ Κόσλικ, προλόγισε την προβολή της ταινίας "Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει" αναφερόμενος στη δική του σχέση με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και συνδέοντας τη μεγάλη απώλεια με τις δύσκολες στιγμές τις οποίες βιώνει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή: "Ο κόσμος αλλάζει: κάποιοι το λένε κρίση αλλά εγώ νομίζω ότι είναι μια ταξική διαμάχη. Βλέπουμε πώς οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Λυπάμαι πολύ που ο Θόδωρος δεν είναι πια μαζί μας για να πολεμήσει ενάντια σʼ αυτά που συμβαίνουν". Συγκινημένος, μίλησε για την πρώτη φορά που συνάντησε τον Αγγελόπουλο τη δεκαετία του '80, τις κοινές του επιδιώξεις και ελπίδες σε σχέση με το σινεμά, αλλά και την ανάγκη της υπέρβασης: "Το μόνο που μπορεί να μας βγάλει από τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε είναι ο πολιτισμός. Ο Θόδωρος μπορεί να μην είναι πια μαζί μας αλλά είμαι σίγουρος ότι θα ήταν στο πλευρό μας και γι' αυτό τον ευχαριστώ".

Ο φίλος και συνεργάτης του Αγγελόπουλου, Πέτρος Μάρκαρης, πήρε στη συνέχεια το λόγο για να καταλήξει, εμφανώς συγκινημένος, πως "Αν μπορώ να βγάλω ένα συμπέρασμα από τη ζωή και τις ταινίες του Θόδωρου, αυτό είναι ότι με ταλέντο, όραμα και δουλειά, μπορείς να ξεπεράσεις όλες τις δυσκολίες". Τη χαμηλόφωνη τελετή ακολούθησε η προβολή της ταινίας "Το Λιβάδι που Δακρύζει", με την οποία ο σκηνοθέτης είχε συμμετάσχει πριν οκτώ χρόνια στην Μπερλινάλε.


Πηγή: e-go / Σινεμα






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2861.html