Μεταμόσχευση προσώπου στο Βέλγιο


Ημερομηνία Κυριακή, 08 Ιαν 2012 @ 09:10
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από μία ομάδα ιατρών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γάνδης (βορειοδυτικά), αναφέρει δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Morgen.


Η ιατρική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Φιλίπ Μπλοντέλ μεταμόσχευσε το πρόσωπο ενός δότη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, σε έναν βέλγο ασθενή με βαριά παραμόρφωση στο πρόσωπο.

«Συνάντησα τον ασθενή σήμερα το πρωί (Σάββατο)», δήλωσε στην εφημερίδα ο Σταν Μόνστρεϊ, επικεφαλής του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου. «Πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις ακόμα, αλλά μέχρι στιγμής όλα κυλούν ομαλά», είπε ο ίδιος.

Η επέμβαση αυτή ανεβάζει σε 19 τον αριθμό των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση προσώπου παγκοσμίως.

Η πρώτη επιτυχημένη μερική μεταμόσχευση προσώπου (μάγουλα, χείλη, μύτη) πραγματοποιήθηκε στην Γαλλία το 2005 στην Γαλλίδα Ιζαμπέλ Ντινουάρ, της οποίας το πρόσωπο είχε παραμορφωθεί μετά την επίθεση που δέχτηκε από τον ίδιο της τον σκύλο.

Μπορεί ακόμα η ιατρική και τα αποτελέσματα στις μεταμοσχεύσεις προσώπου να μην έχουν φτάσει στην ποιότητα και την αρτιότητα της ταινίας Face off του 1997 όπου Nicholas Cage και John Travolta άλλαζαν μεταξύ τους πρόσωπα και ζωές (βλ. φωτογραφία άρθρου & τρεϊλερ) αλλά κι από την άλλη τότε ήταν απλά "επιστημονική φαντασία" ενώ τώρα πραγματικότητα.



Face / Off - 1997 - Σκηνοθεσία: John Woo


Πηγή: Καθημερινή






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2813.html