Κλείνει η Ελευθεροτυπία


Ημερομηνία Τρίτη, 01 Νοέ 2011 @ 21:00
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας LavantiS



To τελευταίο της φύλλο, όπως όλα δείχνουν, κυκλοφορεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011, η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, έπειτα από το μπλόκο στο δάνειο που ανέμενε η ιδιοκτήτρια, Μάνια Τεγοπούλου. Μία από τις ιστορικότερες ελληνικές εφημερίδες φαίνεται πως θα γράψει τίτλους τέλους, αφού η εκδότριά της αδυνατεί να συνεχίσει την κυκλοφορία της, για οικονομικούς λόγους.


Η Alpha Bank αρνήθηκε την καταβολή των χρημάτων στην κυρία Τεγοπούλου, τα οποία θα ήταν ζωτικά για τη συνέχιση της λειτουργίας της.

H εκδότρια ενημέρωσε τους διευθυντές της εφημερίδας για τις προθέσεις της και τώρα απομένει να φανεί τι μέλλει γενέσθαι με τους εκατοντάδες εργαζομένους της, στους οποίους υπάρχουν οφειλές δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας αναμένεται να συναντηθούν το μεσημέρι της Τετάρτης για να καθορίσουν τη στάση τους.

Σημειώνεται ότι πάνω από 900 εργαζόμενοι απασχολούνται στην εφημερίδα, που πληρώνει την κρίση στον χώρο -και- του τύπου.

Το χρονικό και τα σημεία-σταθμοί της ιστορικής εφημερίδας

Η Ελευθεροτυπία εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 21 Ιουλίου του 1975 και υπήρξε η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση, καθώς οι υπόλοιπες της εποχής είτε απλά επανεκδόθηκαν, έπειτα από τη διακοπή της κυκλοφορίας τους την περίοδο της χούντας, είτε δεν είχαν διακόψει την κυκλοφορία τους.

Εμφανίσθηκε ως «η εφημερίδα των 80 συντακτών», με αρχικούς ιδιοκτήτες τον Χρήστο Τεγόπουλο και τον Χρήστο Σιαμαντά, με διευθυντή σύνταξης τον Αλέκο Φιλιππόπουλο. Τον Απρίλιο του 1976 τη διεύθυνση σύνταξης ανέλαβε ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ο οποίος υπήρξε διευθυντής της για περισσότερα από 30 χρόνια.

Το 1978 ο έλεγχος της εφημερίδας περιήλθε αποκλειστικά στον πρώτο μέσω της "Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε." και παρέμεινε ως τον θάνατό του το Νοέμβριο του 2006. Τα τελευταία χρόνια η εφημερίδα ήταν υπό τον έλεγχο της Μάνιας Τεγοπούλου, κόρης του Κίτσου Τεγόπουλου.

Τον Νοέμβριο του 1975 κυκλοφόρησε και η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η πρώτη κυριακάτικη έκδοση απογευματινής εφημερίδας, ενώ τον Μάιο του 1978 κυκλοφόρησε και η Πρωινή Ελευθεροτυπία, παράλληλα με το απογευματινό φύλλο. Η πρωινή αυτή έκδοση διακόπηκε δύο χρόνια αργότερα. Από τον Ιανουάριο του 1983 η εφημερίδα άλλαξε το σχήμα της σε tabloid.

Η καλύτερη κυκλοφοριακή περίοδος της εφημερίδας υπήρξε τον Νοέμβριο του 1977, όταν ο μέσος όρος πωλήσεων το μήνα εκείνο έφτασε τα 160.448 φύλλα (105.066 σε Αθήνα - Πειραιά και 55.382 στην υπόλοιπη Ελλάδα).

Πηγή: Nooz.gr






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2725.html