34ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα από τις 19 Σεπτεμβρίου


Ημερομηνία Δευτέρα, 19 Σεπ 2011 @ 10:30
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiS



Το «μέλλον» του ελληνικού σινεμά, αλλά και έμπειροι Έλληνες και ξένοι μικρομηκάδες αρχίζουν να συρρέουν από τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στη Δράμα, όπου διοργανώνεται το 34ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Το Φεστιβάλ εμπλουτίζεται φέτος με δράσεις και εκδηλώσεις (μουσικές και θεατρικές), οι οποίες έχουν ως στόχο να «συστήσουν» το Φεστιβάλ σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό.



Στο 34ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, θα διαγωνιστούν συνολικά 75 ταινίες στα δύο ελληνικά διαγωνιστικά τμήματα (το 34ο κεντρικό πρόγραμμα και το 5ο ψηφιακό πρόγραμμα «Digi2011»), καθώς και 54 ταινίες από 43 χώρες στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Δήμος Αβδελιώδης.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δράμας και εντεταλμένος σύμβουλος του Φεστιβάλ, Παγκράτης Ιορδανίδης, σε δηλώσεις του, τόνισε: «Ουσιαστικά, εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε είναι, όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να γνωρίσει το Φεστιβάλ. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι διοργανώσεις είχαν μια αστοχία, ήταν μακριά από τον κόσμο και ο θεσμός απευθυνόταν μόνο στους λίγους. Αυτό θέλουμε να αλλάξει. Για δύο ολόκληρες εβδομάδες η πόλη της Δράμας και οι δημότες θα ζουν στο ρυθμό του Φεστιβάλ, αυτού του σημαντικού θεσμού για τη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας».

Επιπλέον, στη διάρκεια του Φεστιβάλ σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Δράμας, θα προβάλλονται οι βραβευμένες ταινίες παλαιότερων διαγωνισμών.

Και φέτος, ο θεσμός πρόκειται να ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Ταινιών ταξιδεύει», ώστε να γίνει ευρέως γνωστό το έργο των νέων κινηματογραφιστών.

«Σε πείσμα των καιρών» σημείωσε ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, Αντώνης Παπαδόπουλος, «η κινηματογραφική παραγωγή, εστιάζοντας στις ταινίες μικρού μήκους, παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη φέτος. Υπήρξε αυξημένος αριθμός αιτήσεων, μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά, στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα.

» Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι νέοι κινηματογραφιστές ίσως και μέσα από την οικονομική κρίση βρίσκουν στοιχεία που μπορούν να τα αναδείξουν καλλιτεχνικά και κινηματογραφικά. Έτσι λοιπόν στο φετινό ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα θα προβληθούν 75 ταινίες από τις συνολικά 250 που έχουν υποβληθεί. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα μεγάλος για μια χώρα μικρή "κινηματογραφικά" όπως η δική μας».

Όσον αφορά στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι συμμετέχουν πολύ αξιόλογες ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο με την παρουσία γνωστών ξένων σκηνοθετών.

«Κι αυτό γιατί, στην υπόλοιπη Ευρώπη οι ταινίες μικρού μήκους δεν είναι προνόμιο των νέων κινηματογραφιστών δεδομένου ότι και μεγάλοι σκηνοθέτες επιστρέφουν σε αυτή την -αυτάρκη καλλιτεχνικά- κατηγορία» δήλωσε.

Να σημειωθεί πως στο διεθνές πρόγραμμα θα λάβουν μέρος κινηματογραφιστές από ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Κορέα και τις ΗΠΑ.

Στο 34ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διαγωνιστούν οι εξής 28 ταινίες:

In the distance of a glance, Χριστόφορος Ροδίτης 18'
Κινητά στοιχεία, Ανδρέας Σιαδήμας 17'
Γεια σου Ανέστη, Δημήτρης Κανελλόπουλος 18'
Musikhof, Θωμάς Κιάος 10'
Ελένη, Στέργιος Πάσχος 15'
Άρχουσα τάξη, Άντυ Παπαδημητρίου 27'
If you have no place to cry, Αριστοτέλης Μαραγκός 11'
Κύκλωπας 2, Βικτώρια Τρέτσιακ 17'
Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ, Ρηνιώ Δραγασάκη 20'
Κόντρα, Δημήτρης Μπίτος 7'
Κάποιος, Λίζα Αποστολοπούλου 16'
Iris, Αλέξανδρος Σιπσίδης 15'
Hunting Frogs, Αδάμ Καρυπίδης 20'
Η νύφη, Λευτέρης Χαρίτος 6'
The fiddler, Στελάνα Κληρής 16'
Αμπάριζα για απόδραση, Έλενα Δημητρακοπούλου 19'
Μόνο 19, Γιώργος Παντελεάκης 19'
Μαύρη θύελλα, Νίκος Καλλαράς 14'
Κόφ' το!, Βασίλης Καλαμάκης 14'
Πίστομα, Γιώργος Φουρτούνης 18'
Μάθε εργάτη πως, Κώστας Σταματόπουλος, Σήφης Στάμου 11'
Make up, Χρήστος Μασσαλάς 20'
Το πατάρι, Μίνως Νικολακάκης 18'
Ηγέτης, Γαβριήλ Τζάφκας 28'
Toothbrushes, Νίκος Μπρανίδης, Γιάννης Μπουγιούκας 6'
Ο γάμος, Αλέξανδρος Κακαβάς 10'
Τζαφάρ, Νάνσυ Σπετσιώτη 3'
Ποιος Βασίλης;, Δημήτρης Μουτσιάκας 24'

Πηγή: Τα ΝΕΑ






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2699.html