Βρέθηκε πλανήτης με δύο ήλιους!


Ημερομηνία Σάββατο, 17 Σεπ 2011 @ 23:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Αμερικανοί αστρονόμου ανακάλυψαν τον πρώτο πλανήτη που έχει δύο ήλιους. Στους ..μυημένους φέρνει στον νου την ταινία επιστημονικής φαντασίας "Πόλεμος των Αστρων" και τον πλανήτη Τατουίν. Λίγο πριν πέσει η νύχτα στον πλανήτη Kepler-16b, ο ουρανός φλογίζεται από τις ακτίνες δύο ήλιων, αφού, σύμφωνα με Αμερικανούς αστρονόμους, αυτός είναι ο πρώτος πλανήτης που παρατηρείται να περιστρέφεται γύρω από δύο μητρικά αστέρια! (Στην κύρια φωτογραφία του άρθρου από την ΝΑΣΑ, μια ..καλλιτεχνική απεικόνιση από το Kepler 16-b)


Η ανακάλυψη του Kepler- 16b, που δημοσιεύθηκε χθες στην επιθεώρηση Science, είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αφού φέρνει στον νου την κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας "Πόλεμος των Αστρων" και τον πλανήτη Τατουίν από τον οποίο καταγόταν ο πρωταγωνιστής Λουκ Σκαϊγουόκερ.

Η παρατήρησή του έγινε με το τηλεσκόπιο του σκάφους Kepler της NASA, το οποίο, αφού πρώτα εντόπισε ένα διπλό αστρικό σύστημα (binary stars) εν συνεχεία, έπειτα από τρεις συνεχόμενες εκλείψεις του ενός αστεριού του συστήματος από το άλλο, κατάφερε να παρατηρήσει τον πρώτο εξωπλανήτη σε διπλό αστρικό σύστημα. Ο πλανήτης με τις δύο ανατολές και τις δύο δύσεις απέχει περίπου 200 έτη φωτός από τη Γη, όμως είναι απίθανο να φιλοξενεί ζωή, καθώς οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του είναι εξαιρετικά χαμηλές.



Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων, ο Kepler-16b είναι αεριώδης, έχει περίπου τη μάζα του Κρόνου και πραγματοποιεί μια πλήρη περιστροφή γύρω από τα δύο μητρικά του αστέρια σε 229 γήινες ημέρες. Η χαμηλή θερμοκρασία στην επιφάνειά του (από -73 βαθμούς Κελσίου έως -101 βαθμούς Κελσίου) εξηγείται από τη μικρή μάζα των μητρικών αστεριών του και το γεγονός ότι δεν είναι όσο θερμά είναι ο Ηλιος μας.

Πηγή: Εθνος






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2698.html