Η πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της Μπιενάλε 3


Ημερομηνία Σάββατο, 17 Σεπ 2011 @ 17:00
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiS



Επικεντρωμένη στον χώρο της Μεσογείου είναι η φετινή κατά σειρά Μπιενάλε που εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη με τον γενικό τίτλο “Παλιές διασταυρώσεις - Make-it-new”. Κύριος διοργανωτής της είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μέσα από την «Κίνηση των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» - (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ).


Η διοργάνωση αναπτύσσεται σε ολόκληρη την πόλη και αποτελείται από κεντρικό και παράλληλο πρόγραμμα, που περιλαμβάνουν εκθέσεις, διεθνές εργαστήριo νέων καλλιτεχνών, φεστιβάλ performance, φιλοξενούμενες δράσεις και ένα συμπόσιο.

Το κεντρικό πρόγραμμα αντλεί έμπνευση από τον πάλαι ποτέ πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, γι' αυτό και τις εκηλώσεις θα στεγάσουν ιστορικοί χώροι που "κρατούν" τη συνέχεια του νήματος που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Οι χώροι αυτοί είναι το Αλατζά Ιμαρέτ, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Γενί Τζαμί, το Επταπύργιο, η Κάζα Μπιάνκα, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών), το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι), το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μπέη Χαμάμ και το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Πιο συγκεκριμένα στο παράλληλο πρόγραμμα θα δούμε στο αρχαιολογικό μουσείο την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης ως μια «αρχαιολογική» αναζήτηση που ξεκινά από την ελληνιστική εποχή, όπου ανιχνεύονται οι απαρχές της παρουσίας της, μέχρι την τραγική εξόντωσή της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Στο Μουσείο το «Βυζάντιο και Αραβες» (Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος θα παρουσιαστούν οι σχέσεις και αλληλεπιδράσεις από τον 7ο αι. μ.Χ. έως το 1453. Στο κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Θεματικές επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: τις διασταυρώσεις του Ελληνικού και Αραβικού πολιτισμού μέσα από το βλέμμα σύγχρονων καλλιτεχνών.

Πηγή: Αυγή






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2697.html