Σκύλοι ..μυρίζονται τον καρκίνο του πνεύμονα


Ημερομηνία Πέμπτη, 18 Αύγ 2011 @ 17:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSΟι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν να εντοπίζουν με την όσφρηση τον καρκίνο του πνεύμονα ακόμη και στα πρώτα στάδιά του, αναφέρει μελέτη γερμανών γιατρών που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον Θόρστεν Βάλες, συγγραφέα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Respiratory Journal, σκύλοι ανίχνευσαν την ύπαρξη καρκίνου στην αναπνοή 71 από 100 πασχόντων και αναγνώρισαν σωστά ότι 372 από τους 400 άλλους εθελοντές δεν έπασχαν από καρκίνο.


Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εργάστηκαν με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και 220 εθελοντές, μεταξύ των οποίων κάποιοι πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα, κάποιοι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και κάποιοι χωρίς προβλήματα στον πνεύμονα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι σκύλοι μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του δέρματος, του μαστού και του εντέρου.

Το τι ακριβώς οσφραίνονται οι σκύλοι είναι ασαφές, αλλά οι δοκιμές πέτυχαν ανεξάρτητα από το αν ο καρκινοπαθής ήταν καπνιστής ή έπασχε από ΧΑΠ.

"Υπάρχουν προφανώς επιπλέον ουσίες στην αναπνοή των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα και η ευαισθησία που έχει στην όσφρηση ο σκύλος τού επιτρέπει να τον ανιχνεύει από το πρώιμο κιόλας στάδιο της νόσου," εξήγησε ο Βάλες.

Αυτή η μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου δια της όσφρησης βασίζεται στον εντοπισμό των αποκαλούμενων πτητικών οργανικών ενώσεων που συνδέονται με την παρουσία καρκίνου.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι παρότι έχουν δοκιμαστεί πολλές διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούν τεστ αναπνοής, είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν για χρήση σε νοσοκομεία γιατί οι ασθενείς δεν επιτρέπεται να καπνίσουν ή να φάνε πριν από το τεστ, η ανάλυση του δείγματος αναπνοής μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο και επίσης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παρεμβάσεων.

Για τους λόγους αυτούς, δεν έχουν αναγνωριστεί πτητικές οργανικές ενώσεις που να συνδέονται μόνο με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η έρευνα διεξήχθη από γιατρούς στο νοσοκομείο Schillerhoehe στο Γκέρλιγκεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας. Τα ευρήματά της -τα πρώτα που επιβεβαιώνουν ενδεικτικά αποτελέσματα από μικρότερες μελέτες- δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Ιδρυμα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, που συνδέεται κυρίως με το κάπνισμα, είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη και προκαλεί περισσότερους από 340.000 θανάτους ετησίως. Είναι επίσης η πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.

Η νόσος είναι εξαιρετικά δύσκολη να ανιχνευθεί στα πρώιμα στάδιά της και οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τα τεστ αναπνοής για την πιθανότητα μελλοντικών προγραμμάτων εντοπισμού.

"Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προόδου...αλλά χρειάζεται ακόμη να εντοπίσουμε με ακρίβεια τις ενώσεις που ανιχνεύονται στην αναπνοή των ασθενών. Είναι κρίμα που οι σκύλοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν την βιοχημεία της μυρωδιάς του καρκίνου," σχολιάζει ο Βάλες.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2663.html