Εκτυπώστε ηλιακές φωτοκυψέλες σε απλό χαρτί


Ημερομηνία Σάββατο, 30 Ιούλ 2011 @ 08:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSΗ ηλιακή ενέργεια είναι μια μορφή ενέργειας η οποία δεν βλάπτει το περιβάλλον και μας έρχεται σε αφθονία από το αστέρι του πλανητικού μας συστήματος. Το μοναδικό ίσως μειονέκτημα της χρήσης της είναι οι σχετικά ακριβές ηλιακές κυψέλες.

Σε αυτό φαίνεται πως έρχονται να δώσουν λύση ερευνητές από το διάσημο τεχνολογικό ινστιτούτο της Μασαχουσέτης [MIT] οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ κατάφεραν να εκτυπώσουν ηλιακές κυψέλες σε απλό χαρτί.


Οι ερευνητές είναι σε θέση να γνωρίζουν, μέχρι στιγμής, ότι η εκτύπωση είναι δυνατή σε σχεδόν οποιασδήποτε μορφής χαρτί, από το απλό χαρτί που χρησιμοποιούμε στον εκτυπωτή μας, μέχρι εκείνο που κατασκευάζονται τα χαρτομάντιλα. Ο μόνος περιορισμός κατά την παραγωγή, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι πως η όλη διαδικασία της εκτύπωσης με το ειδικό "μελάνι" θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε δωμάτιο το οποίο είναι κενό αέρος.

Αν η παραπάνω μέθοδος σάς φαίνεται περίεργη ή πολύπλοκη, θα πρέπει απλά να σκεφτείτε ότι τα γυάλινα ηλιακά πάνελ σήμερα κατασκευάζονται με τη χρήση ειδικών υγρών σε θερμοκρασίες εκατοντάδων βαθμών Κελσίου, κάτι που αυξάνει κατακόρυφα το κόστος λόγω της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και των πρώτων υλών.

Οι ερευνητές του MIT εργάζονται ήδη για την βελτίωση της απόδοσης των νέων αυτών χάρτινων ηλιακών πάνελ τα οποία εικάζεται ότι σύντομα θα είναι σε θέση να φορτίσουν συσκευές όπως το smartphone σας ή ο φορητός υπολογιστής σας, ενώ αργότερα θα είναι εύκολο να τοποθετηθούν σε τοίχους, παράθυρα ή στέγαστρα για να προσφέρουν δωρεάν ενέργεια.


Πηγή: pathfinder.gr


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2646.html