Εγινε διπλή μεταμόσχευση ποδιών!


Ημερομηνία Πέμπτη, 14 Ιούλ 2011 @ 03:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSΧειρουργός της Βαλένθια, που έχει στο ενεργητικό του κι άλλες πρωτοποριακές επεμβάσεις, χρειάστηκε μια ολόκληρη νύχτα για να ολοκληρώσει την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση και των δύο κάτω άκρων ταυτόχρονα. Πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία από τους ειδικούς που διεξήγαγαν και την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου.


Η επέμβαση είχε εγκριθεί το 2010 από το ισπανικό υπουργείο Υγείας για «έναν ασθενή που είχε υποστεί τραύματα πάνω από το γόνατο και στα δύο πόδια και ο οποίος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πρόσθετα άκρα». Έκτοτε η ιατρική ομάδα περίμενε να βρεθεί κατάλληλος δότης.

Στις περισσότερες χώρες οι μεταμοσχεύσεις αυτού του είδους πρέπει να λαμβάνουν έγκριση από επιτροπή βιοηθικής, η οποία καλείται να εξετάσει μεταξύ άλλων το όφελος που προκύπτει για τον ασθενή, καθώς και τις ενδεχόμενες ψυχολογικές επιπτώσεις σε περίπτωση επιτυχίας ή αποτυχίας.

Πρωτοπορία στις δύσκολες επεμβάσεις

Την επέμβαση πραγματοποίησε στο νοσοκομείο Λα Φε της Βαλένθια η ομάδα του πλαστικού χειρουργού Πέδρο Καβάδας, ο οποίος είναι διάσημος στην Ισπανία για άλλες ανάλογες επεμβάσεις: το 2008 πραγματοποίησε διπλή μεταμόσχευση άνω άκρων, την πρώτη στην Ισπανία και δεύτερη στον κόσμο, και το 2009 πραγματοποίησε την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου που περιλάμβανε τη γλώσσα και την κάτω σιαγόνα.

Το μόνο που έγινε γνωστό για τον λήπτη των μοσχευμάτων είναι ότι είχε χάσει σε ατύχημα τα δύο κάτω άκρα από το μέσο του μηρού και κάτω.

Ο διευθυντής του ισπανικού Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων είπε ότι οι γιατροί θα γνωρίζουν από την πρώτη ημέρα αν τα μοσχεύματα έχουν απορριφθεί ή όχι. Σε ένα μήνα θα μπορούν να πουν αν η επέμβαση έχει πετύχει, αν και ο ασθενής δεν αναμένεται να μπορέσει να περπατήσει ποτέ χωρίς κάποια βοήθεια.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2627.html