Τα 10 ακριβότερα αυτοκίνητα - όνειρο του κόσμου


Ημερομηνία Δευτέρα, 11 Ιούλ 2011 @ 18:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Το «Forbes» μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν και τέτοια! Δεν θα τα δείτε βέβαια συχνά στον δρόμο, όμως κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό μοντέλων και κλέβουν την παράσταση με την πολυτέλεια και την ταχύτητά τους.

Είναι η αφρόκρεμα της αυτοκινητοβιομηχανίας! Μοντέλα exclusive, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην... αεροναυπηγική και πολυτέλεια που δεν χωράει σε (απλού) ανθρώπου νου!


Είναι αυτά τα αυτοκίνητα που οι πιο σημαντικές εταιρείες στον κόσμο κατασκευάζουν σε άκρως περιορισμένο αριθμό, αφού έτσι κι αλλιώς το αγοραστικό κοινό τους περιορίζεται σε ελάχιστα άτομα παγκοσμίως: συγκεκριμένοι πάμπλουτοι μανιακοί συλλέκτες που τα θέλουν για να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους, πρίγκιπες και βασιλιάδες που έτσι κι αλλιώς δεν υπολογίζουν το κόστος και ορισμένοι πάμπλουτοι celebrities οι οποίοι αλλάζουν αυτοκίνητα σαν τα πουκάμισα.

Ο λόγος είναι απλός: ένα καλό αυτοκίνητο είναι prestige, το καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο όμως είναι έμβλημα!

Η παραγωγή των γνωστών και ως supercars δεν είναι ούτε εύκολη ούτε φυσικά ετήσια, γι’ αυτό και κάποια από αυτά τα μοντέλα που σας παρουσιάζουμε σήμερα επανεμφανίζονται για αρκετά χρόνια στις ετήσιες λίστες που συντάσσει έπειτα από έρευνα και δημοσιεύει το «Forbes». Αυτό που παίζει κάθε φορά είναι η θέση που θα καταλάβουν στην τελική κατάταξη, αφού τα κριτήρια επιλογής τους είναι πολλά και η οποιαδήποτε βελτίωση των ανταγωνιστών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μία ή και παραπάνω χαμένες θέσεις. Και μπορεί αυτό να μη σημαίνει τίποτε για όλους εμάς που έτσι κι αλλιώς τα αυτοκίνητα αυτά είναι όνειρο απατηλό, για τους κατασκευαστές όμως που ζουν και αναπνέουν για να δουν το δημιούργημά τους στην κορυφή της συγκεκριμένης κατάταξης, μία χαμένη θέση μεταφράζεται σε καταστροφή!

Το ευνόητο είναι ότι στις δδύσκολες εποχές που ζούμε ένα πραγματικά πανάκριβο αυτοκίνητο είναι πρόκληση και όχι με την καλή έννοια. Πόσω μάλλον τα δέκα. Επειδή όμως όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο και το περίφημο (και άκρως επίκαιρο) «φάτε, μάτια, ψάρια...» είναι πάντα σε ισχύ, σας παρουσιάζουμε ένα φωτογραφικό πανόραμα των δέκα πιο ακριβών αυτοκινήτων για το 2011! Από την Bugatti μέχρι τη Rolls-Royce και από τη Ferrari μέχρι τη Lamborghini, οι πιο διάσημες εταιρείες αυτοκινήτων εκπροσωπούνται επάξια από το «καμάρι» της κατασκευαστικής τους δεινότητας. Απολαύστε τα!

Νο 1

BUGATTI VEYRON SUPER SPORT
- Φάτε τη σκόνη του!
Τιμή: 2,6 εκατ. δολάρια (2 εκατ. ευρώ)



Μοντέλο που κυριολεκτικά απογειώνεται! Δεν είναι τυχαίο ότι κατέλαβε μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες πέρυσι, αναπτύσσοντας τελική ταχύτητα 431 χιλιομέτρων την ώρα, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο μαζικής (;) παραγωγής. Βέβαια, οι τυχεροί... δισεκατομμυριούχοι που θα το αποκτήσουν, θα πάρουν στα χέρια τους ένα μοντέλο που -εκτός των άλλων- θα είναι εφοδιασμένο και με ηλεκτρονικό κόφτη, με αποτέλεσμα η τελική ταχύτητα να αγγίζει μόλις τα 415 χλμ./ώρα! Εστω κι έτσι πάντως, πρόκειται για ένα θρυλικό αυτοκίνητο που παραμένει στην κορυφή της σχετικής λίστας τα τελευταία δύο χρόνια. Εφοδιασμένο με... τον πυραυλοκίνητο κινητήρα W16 και 1.200 άλογα στη μηχανή του, το μόνο που έχει να πει στα υπόλοιπα supercars είναι «φάτε τη σκόνη μου»!



Νο 2

KOENIGSEGG AGERA - Σαν αέρας!

Τιμή: 1,5 εκατ. δολάρια (1,150 εκατ. ευρώ)



Θα μπορούσε να είναι το αυτοκίνητο του Batman, αλλά δεν είναι! Σαν τον... αέρα, το συγκεκριμένο μοντέλο της σουηδικής εταιρείας μπορεί να φτάσει από στάση στα 100 χλμ. την ώρα σε μόλις 3,1δευτερόλεπτα. Αλλωστε, οι Σουηδοί κατασκευαστές του δεν το ονόμασαν τυχαία «agera», μιας και πολλοί υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη αέρας. Το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και αλουμίνιο. Είναι εφοδιασμένο με κινητήρα V8 και έχει ιπποδύναμη 910 αλόγων. Ποιοι τυχεροί το οδηγούν; Αν αναλογιστείτε ότι κατασκευάζονται μόλις είκοσι τέτοια αυτοκίνητα τον χρόνο, θα καταλάβετε ότι έτσι κι αλλιώς τα... προτερήματά του δεν τα απολαμβάνουν πολλοί!



Νο 3

MAYBACH LANDAULET - Εχει και ψυγείο

Τιμή: 1,405 εκατ. δολάρια (1 εκατ. ευρώ)



Τα ανθρώπινα μάτια το αντίκρισαν για πρώτη φορά το 2008, όταν παρουσιάστηκε στο σαλόνι αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή λιμουζίνα που κατασκεύασε η γνωστή εταιρεία κατασκευής υπερπολυτελών αυτοκινήτων Maybach. Ο σχεδιασμός της βασίζεται στη Maybach 62 S, την πιο ισχυρή λιμουζίνα παραγωγής στον κόσμο, από την οποία οι μηχανικοί της εταιρείας έχουν αφαιρέσει το πίσω τμήμα της οροφής. Τροφοδοτείται από έναν διπλό τούρμπο κινητήρα V12 και φυσικά διαθέτει τέτοια πολυτέλεια στο εσωτερικό της -έχει μέχρι και ψυγείο- που εντυπωσιάζει ακόμη και εκείνους που το να επιβαίνουν σε λιμουζίνα είναι στο καθημερινό τους πρόγραμμα.



Νο 4

PAGANI ZONDA C9 - Για εσάς μόνο!

Τιμή: 1,3 εκατ. δολάρια



Εάν είστε λάτρης της αποκλειστικότητας και της πολυτέλειας, αυτό που χρειάζεστε είναι ένα από τα σαράντα μόνο διαθέσιμα Pagani Zonda C9. Το σασί του είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και τιτάνιο. Είναι αυστηρώς διθέσιο, οι πόρτες ανοίγουν προς τα πάνω και τροφοδοτείται από έναν V12 κινητήρα της Mercedes, ο οποίος χάρη στις τροποποιήσεις που έχει δεχθεί αποδίδει 700 ίππους και 1.000 Nm ροπής. Φυσικά, διαθέτει κορυφαία τεχνολογικά συστήματα, carbon κεραμικά φρένα και ελαστικά ειδικά σχεδιασμένα από την Pirelli. Οσο για τον σχεδιασμό του; Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες και θα καταλάβετε...



Νο 5

FERRARI F70 - Προσεχώς κοντά μας...

Τιμή: υπολογίζεται στα 870.000 δολάρια (670.000 ευρώ)



Και ιδού η πρώτη Ferrari της λίστας, αφού ακολουθεί και δεύτερη. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει ήδη κατακτήσει την 5η θέση παρ’ ότι ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει, όμως αναμένεται με αγωνία από τους λάτρεις της ταχύτητας να παρουσιαστεί μέσα στο 2012! Η διάδοχος της θρυλικής Enzo ή αλλιώς F70 θα είναι αποκλειστικά υβριδική. Οπως λέγεται, θα χρησιμοποιεί κινητήρα V8 μοτέρ που με δύο τούρμπο θα φτάνει τους 670 ίππους, το βάρος της θα είναι λίγο πάνω από τα 1.000 κιλά, πράγμα που σημαίνει πολύ σημαντική μείωση σε σχέση με την Enzo των 1.365 κιλών. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο το αμάξωμα από ανθρακονήματα. Οπως και η Enzo έτσι και η F70 θα παραχθεί σε 399 αντίτυπα, ενώ η τιμή της το 2012 που θα παρουσιαστεί υπολογίζεται να αγγίζει μέχρι και το 1 εκατ. ευρώ.



Νο 6

SSC ULTIMATE AERO - Αμερικανικός πύραυλος

Τιμή: 750 χιλιάδες δολάρια (580.000 ευρώ)



Πρόκειται για το αυτοκίνητο που έριξε από την πρώτη θέση τη θηριώδη Bugatti Veyron, έστω κι αν λίγο αργότερα πήρε το αίμα της πίσω. Το SSC Ultimate Aero της αμερικανικής εταιρείας Shelby είναι ένα πραγματικό super car με κινητήρα 7.993 κ.εκ. και 1001 ίππων, που φτάνει σε τελική ταχύτητα τα 407 χλμ./ώρα, ενώ για να επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα χρειάζεται μόλις 2,5 δευτερόλεπτα! Το αμάξωμα του αυτοκινήτου είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από τιτάνιο και ανθρακονήματα, ενώ οι πόρτες του ανοίγουν προς τα επάνω σε σχήμα πεταλούδας. Παρά τα αδιαμφισβήτητα προτερήματά του, η τιμή του είναι σχετικά χαμηλή (!) και ίσως σε αυτό να συμβάλλει και η αμερικανική κατασκευή του.




Νο 7

LEBLANC MIRABEAU - Κάτι από Formula

Τιμή: 728.000 δολάρια (560.000 ευρώ)



Κοιτώντας το σου έρχεται στο μυαλό κάτι από Formula 1! Καθόλου τυχαία, αφού η ελβετική φίρμα LeBlanc Mirabeau ειδικεύεται στην κατασκευή καθαρόαιμων αγωνιστικών αυτοκινήτων. Βέβαια, διαθέτουν ταυτόχρονα όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους, ωστόσο οι πάμπλουτοι που θα το αποκτήσουν δεν θα εντυπωσιαστούν από την πολυτέλεια που παρέχει το συγκεκριμένο μοντέλο, δεδομένου πως το δέρμα και άλλα χαρακτηριστικά άνεσης κοστίζουν επιπλέον. Το μοντέλο αυτό όμως προσφέρει απλόχερα δύο χαρακτηριστικά που λατρεύουν οι λάτρεις της ταχύτητας: επιτάχυνση και οδηγική απόλαυση, στα οποία συνεισφέρει ο supercharged V8 κινητήρας που αποδίδει 700 ίππους.



Νο 8

FERRARI SA APERTA - Απλά συλλεκτική!

Τιμή: περίπου 520.000 δολάρια (400.000 ευρώ)



Μία από τις πιο όμορφες Ferrari που κατασκευάστηκαν ποτέ, η 599 SA Aperta (aperta σημαίνει «ανοιχτό» στα ιταλικά), έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο σαλόνι αυτοκινήτου του Παρισιού και αποτέλεσε το μοντέλο με το οποίο η σκουντερία γιόρτασε την 80ή επέτειο του οίκου Pininfarina. Τα διακριτικά SA στην ονοματολογία του αποδίδουν φόρο τιμής στους Sergio και Andrea Pininfarina, των οποίων η εταιρεία και το έργο έχουν συνδεθεί με τα πιο επιτυχημένα μοντέλα που παράχθηκαν ποτέ στο Maranello. Η Aperta βασίζεται στην GTO 599, έχει αφαιρούμενη soft-top οροφή και διαθέτει τον ίδιο κινητήρα 670 hp V12. Για να επιταχύνει από τα 0 στα 96 χλμ./ώρα χρειάζεται μόλις 3,5 δευτερόλεπτα, θεωρείται πιο… σέξι από την 599 και σίγουρα είναι δυσεύρετη, αφού θα κατασκευαστούν μόνο ογδόντα αυτοκίνητα.




Νο 9

LAMBORGHINI MURCIELAGO LP 670-4 SUPERVELOCE - Το... θηρίο!

Τιμή: 455.400 δολάρια (360.000 ευρώ)



Η αγαπημένη κατασκευάστρια εταιρεία των πάμπλουτων playboys ανά τον κόσμο. Η Lamborghini παρουσίασε το συγκεκριμένο μοντέλο στο σαλόνι αυτοκινήτου του Πεκίνου πέρυσι. Πρόκειται για ειδική έκδοση της Murcielago, την LP 670-4 SuperVeloce, η οποία κατασκευάστηκε σε μόλις δέκα κομμάτια και θεωρείται το κύκνειο άσμα της συγκεκριμένης σειράς. Ξεχωρίζει για τον 6,5-λίτρων V12 κινητήρα, που παράγει 670 ίππους, την κίνηση στους τέσσερις τροχούς, ενώ το ιταλικό supercar μπορεί να επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 3,2 δευτερόλεπτα. Οσο για την ιδιαιτερότητά του; Σαν γνήσια Lamborghini, ο ιδιοκτήτης αυτού του μοντέλου θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν αρκεί μόνο να διαθέτει τα χρήματα για να το αγοράσει αλλά και τις οδηγικές ικανότητες να δαμάσει το εξαιρετικά γρήγορο... θηρίο!




Νο 10

ROLLS-ROYCE PHANTOM DROPHEAD COUPE - Πραγματική κούκλα!

Τιμή: 447.000 δολάρια (350.000 ευρώ)



Ποιος είδε τη Rolls-Royce Phantom και δεν εντυπωσιάστηκε! Αλλωστε, μια Rolls-Royce είναι πάντα συνώνυμη της πολυτέλειας. Πόσω μάλλον το συγκεκριμένο εντυπωσιακό μοντέλο, το οποίο παρεμπιπτόντως οδηγούν τόσο ο David Beckham όσο και ο Eddie Murphy και δεν το αλλάζουν με τίποτε. Η ανοιχτή έκδοση διαθέτει τον κινητήρα V12 των 453 ίππων και προσφέρεται με προαιρετικό teak-deck της από τριάντα διαφορετικά κομμάτια ξύλου. Η Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe ανήκει έτσι κι αλλιώς σε μια κατηγορία δική της, ακριβώς όπως και όλοι εκείνοι που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις (όχι μόνο για την αγορά αλλά και για τη συντήρηση) ενός τέτοιου μοντέλου. Και φανταστείτε ότι είναι στην τελευταία θέση της λίστας, άρα και το λιγότερο ακριβό αυτοκίνητο στον κατάλογο...



Πηγή: Esspresso






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2622.html