Αζωοσπερμία - τι είναι - πώς αντιμετωπίζεται


Ημερομηνία Πέμπτη, 16 Ιούν 2011 @ 12:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSΑζωοσπερμία oνομάζεται η απουσία σπερματοζωαρίων από το σπέρμα και διακρίνεται σε αποφρακτική και μη αποφρακτική. Στην αποφρακτική αζωοσπερμία σπερματοζωάρια παράγονται κανονικά στους όρχεις, αλλά αυτά δεν εμφανίζονται στο σπέρμα μετά την εκσπερμάτιση, λόγω της απόφραξης σε κάποιο σημείο του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Οι άνδρες που πάσχουν από αποφρακτική αζωοσπερμία εκσπερματώνουν φυσιολογικά, αλλά το λαμβανόμενο σπέρμα περιέχει μόνο σπερματικό υγρό χωρίς σπερματοζωάρια. Η αποφρακτική αιτιολογία, με την ευρεία έννοια, περιλαμβάνει την απόφραξη ή τη συγγενή έλλειψη των εκφορητικών σπερματικών πόρων, την εκτομή ή τη διατομή των σπερματικών πόρων με χειρουργική επέμβαση, την πλήρη απουσία των σωμάτων των επιδιδυμίδων και την πλήρη καταστροφή (scaring) της επιδιδυμίδας λόγω φλεγμονής ή τραυματισμού.Στη μη αποφρακτική αζωοσπερμία δεν παράγονται καθόλου σπερματοζωάρια από τους όρχεις. Η αδυναμία παραγωγής ή η ελάχιστη παραγωγή σπερματοζωαρίων υποδηλώνει ορχική ανεπάρκεια. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι ιδιοπαθής ή να οφείλεται σε κρυψορχία, τραυματισμούς, φλεγμονές, λοιμώδη νοσήματα (όπως παρωτίτιδα σε μεγάλη ηλικία) ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Η λήψη σπέρματος σε περιπτώσεις ανδρών με αποφρακτική και μη αποφρακτική αζωοσπερμία γίνεται με κατάλληλες μικροχειρουργικές επεμβάσεις. Στην αποφρακτική αζωοσπερμία ανευρίσκονται εύκολα σπερματοζωάρια κατευθείαν από τους όρχεις είτε μετά από αναρρόφηση με βελόνα (FNA) από τους όρχεις και την επιδιδυμίδα είτε με μικροχειρουργική βιοψία όρχεων (TESE). Η χειρουργική λήψη σπέρματος προτείνεται επίσης σε περιπτώσεις αποτυχημένης πρόκλησης εκσπερμάτισης με ηλεκτροδιέγερση. Το δείγμα σπέρματος που λαμβάνεται με αυτούς τους τρόπους είτε επεξεργάζεται κατάλληλα για να χρησιμοποιηθεί για μικρογονιμοποίηση την ίδια μέρα είτε καταψύχεται για να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντική προσπάθεια εξωσωματικής. Όλες οι τεχνικές πραγματοποιούνται στην κλινική μας από ειδικό γιατρό ουρολόγο.


Άνδρες με γενετικές ανωμαλίες

Πρόσφατες μελέτες μοριακής γενετικής υποστηρίζουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό της ανεξήγητης ανδρικής υπογονιμότητας οφείλεται σε γενετικές ανωμαλίες. Στην κλινική μας πραγματοποιείται εκτεταμένη γενετική εξέταση των ανδρών αυτών, που περιλαμβάνει καρυοτυπική ανάλυση για τον έλεγχο των χρωμοσωμάτων, ανάλυση του Υ χρωμοσώματος και ανιχνευτικό έλεγχο για την ινοκυστική νόσο και άλλες συγγενείς ανωμαλίες. Οι ανδρολόγοι και ουρολόγοι του κέντρου μας συμβουλεύουν τα ζευγάρια πριν και μετά το γενετικό έλεγχο, συζητώντας μαζί τους για την αναπαραγωγική τους υγεία αλλά και για την υγεία των παιδιών τους στο μέλλον.


Άνδρες με προβλήματα εκσπερμάτισης

Πολλοί άνδρες με νευρολογικές ασθένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις σεξουαλικές τους λειτουργίες και κυρίως με τη διαδικασία της εκσπερμάτισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις στην κλινική μας γίνεται πρόκληση εκσπερμάτισης και συλλογή του δείγματος είτε με ηλεκτροδιέγερση, είτε με δόνηση είτε με αναρρόφηση με βελόνα από τους όρχεις ή την επιδιδυμίδα. Προβλήματα στη στύση και την εκσπερμάτιση μπορεί να αντιμετωπίσουν επίσης και άνδρες την ημέρα της ωοληψίας της συντρόφου τους λόγω υπερβολικού άγχους και πίεσης. Εάν δεν έχουν καταψύξει κάποιο δείγμα σπέρματος τις προηγούμενες ημέρες, για τη συλλογή του σπέρματος εφαρμόζονται οι παραπάνω τεχνικές.


Βιοψία Όρχεων

Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας (δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια κατά την εκσπερμάτιση) η βιοψία των όρχεων είναι συνήθως αναπόφευχθη διαδικασία. Με τη βιοψία κόβεται ένα μικρό κομματάκι από τους όρχεις, το οποίο εξετάζεται από τους εμβρυολόγους για την ανεύρεση σπερματοζωαρίων (κινούμενων ή μη).

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται από ειδικό γιατρό ουρολόγο και επειδή είναι αρκετά επώδυνη γίνεται με ολική αναισθησία. Για το λόγο αυτό, οι άντρες που πρόκειται να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να είναι απόλυτα νηστικοί από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας. Επιπλέον την ημέρα της βιοψίας πρέπει να βρίσκονται στη μονάδα τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη, προκειμένου να κάνουν ένα καρδιογράφημα και να συζητήσουν με τον ειδικό αναισθησιολόγο, αναφέροντάς του προηγούμενες επεμβάσεις, αλλεργίες, χρήση φαρμάκων και προβλήματα υγείας.

Η βιοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε την ημέρα της ωοληψίας είτε κάποιες ημέρες πριν. Στην περίπτωση αυτή τα σπερματοζωάρια που βρίσκονται καταψύχονται για να χρησιμοποιηθούν την ημέρα της ωοληψίας. Η επεξεργασία δείγματος από βιοψία γίνεται με τον κλασικό τρόπο επεξεργασίας σπέρματος που έχουμε ήδη αναφέρει. Αν η βιοψία είναι αρνητική τότε η χρήση σπέρματος τρίτου δότη είναι μία εναλλακτική λύση γι’αυτά τα ζευγάρια.


Πηγή: eksosomatiki.info


Διαβάστε ακόμα:
Σπερμοδιαγραμμα, κατάψυξη και κρυοσυντήρηση σπέρματος
Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την ποιότητα του σπέρματος
Οι φορητοί υπολογιστές βλάπτουν το σπέρμα
Οι γυναίκες επιλέγουν το σπέρμα της αρεσκείας τουςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2604.html