Τι κοινό έχουν η αρκούδα και η καμήλα;


Ημερομηνία Τετάρτη, 25 Μάι 2011 @ 16:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας danielΚαι τα 2 αυτά ζώα έχουν κοινό, το χαρακτηριστικό της αποθήκευσης. Η αρκούδα αποθηκεύει λίπος στο σώμα της, ενώ η καμήλα νερό. Γιατί  και πως το κάνουν αυτό;

Ας δούμε λίγα βασικά πράγματα για το πως δουλεύει ο οργανισμός. Τόσο στον άνθρωπο, όσο και στα ζώα, ο οργανισμός στηρίζεται σε μια αρχή: την αρχή της επιβίωσης. Είναι φτιαγμένος για να τρέφεται ανά 3 ώρες, όσο δηλαδή χρειάζεται για να χωνέψει. Για το σκοπό αυτό, είναι καλό να τρώμε πολλές φορές τη μέρα. Όταν τρώμε λίγες φορές, αφήνουμε τον οργανισμό χωρίς ενέργεια, για μεγάλα χρονικά διαστήματα και αυτός νομίζει πως αντιμετωπίζουμε μια εμπόλεμη κατάσταση, μια κατάσταση λιμού.


Τι κάνει ο κόσμος σε έναν επικείμενο πόλεμο; Αποθηκεύει τρόφιμα,για να αντιμετωπίσει μια μελλοντική,ενδεχόμενη πείνα.Το ίδιο κάνει και το σώμα.Αποθηκεύει και αυτό ενέργεια για τον ίδιο ακριβώς λόγο.Το σώμα δε γνωρίζει αν γύρω του υπάρχει τροφή.Αντιλαμβάνεται τα πράγματα με βάση το πως το ταΐζουμε και το ποτίζουμε.Τρώμε τακτικά ; Όλα είναι καλά.Δε το κάνουμε ; Υπάρχει πρόβλημα.Η λογική του σώματός μας είναι πολύ απλή.Κρίνει με βάση αυτό που βλέπει.

Η αρκούδα χρειάζεται λίπος πάνω της,το οποίο θα την προστατεύσει από το κρύο όταν πέσει σε χειμερία νάρκη και θα της δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να συντηρηθεί και να επιτελεί τις βασικές της λειτουργίες,όσο θα κοιμάται.Ας μη ξεχνάμε,πως το λίπος είναι περιττές θερμίδες,που έχουν αποθηκευτεί στο σώμα,για μετέπειτα χρήση.Για το σκοπό αυτό,η αρκούδα τρώει μια ή δύο φορές μόνο,τη μέρα και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες.Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί στο σώμα της ,την ψευδαίσθηση του λιμού και το αναγκάζει να αποθηκεύσει λίπος,ότι ακριβώς συμβαίνει και σε μας,όταν κάνουμε το ίδιο ακριβώς πράγμα.Η αρκούδα όμως,αντίθετα με μας, έχει σημαντικό λόγο για  αυτό που κάνει,γιατί απ΄αυτό εξαρτάται η επιβίωσή της.

Η καμήλα ακολουθεί την ίδια τακτική,αλλά με το νερό.Το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται,είναι ιδιόμορφο.Μπορεί να διασχίσει μεγάλες εκτάσεις ερήμου,χωρίς να βρει πηγή για να πιει νερό,επί μέρες ολόκληρες..Για τον ίδιο λόγο που η αρκούδα αποθηκεύει λίπος,το σώμα της αποθηκεύει νερό στις καμπούρες της.Καταναλώνει δε τεράστιες ποσότητες νερού,μόλις βρει την ευκαιρία.Της είναι απαραίτητο για να επιβιώσει στο δικό της περιβάλλον,όπως και το λίπος στην αρκούδα για να επιβιώσει κατά τη χειμερία νάρκη.

Όπως βλέπετε λοιπόν, τίποτα δεν είναι τυχαίο στη φύση.

Περισσότερα από τον Daniel στο blog του: http://daniel-iamhealthy.blogspot.com/   -  ψυχολογική και σωματική υγεία.Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2574.html