Συνεχής και μεγάλη μετακίνηση του μαγνητικού βόρειου πόλου


Ημερομηνία Πέμπτη, 17 Μάρ 2011 @ 07:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSΠολύ γρήγορα μετακινείται ο μαγνητικός βόρειος πόλος τελευταίαΣτα… πόδια φαίνεται ότι το ‘βαλε ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης. Από τον Καναδά όπου βρίσκεται, άρχισε να κινείται προς τη Ρωσία με ταχύτητα 60 χλµ. τον χρόνο.

Το γεγονός αυτό, μόνο συνηθισµένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον τα τελευταία 200 χρόνια. Και οι επιστήµονες ανησυχούν για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυµονεί, όχι μόνο για την ασφάλεια των μεταφορών αλλά και για τις μεταναστευτικές οδούς που ακολουθούν εκατοµµύρια αποδηµητικά πουλιά.

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος είναι διαφορετικός από τον πραγµατικό Βόρειο Πόλο του πλανήτη μας, που αποτελεί το ένα άκρο του νοητού κάθετου άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η Γη.Ο μαγνητικός πόλος μετακινείται εξαιτίας των αλλαγών που συµβαίνουν στον ρευστό πυρήνα της Γης, ο οποίος περιέχει σίδηρο σε υγρή κατάσταση.

Τον τελευταίο καιρό, ο μαγνητικός πόλος μετακινείται προς τη Σιβηρία με αυξηµένη ταχύτητα. Επειδή μάλιστα η ταχύτητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ορισµένοι ειδικοί υποπτεύονται μήπως ο πόλος μεταπέσει προς τα νότια (αντιστραφεί, με άλλα λόγια) και οι πυξίδες αντί για βόρεια δείχνουν νότια. Κάτι τέτοιο, είναι η αλήθεια, συµβαίνει τρεις έως επτά φορές κάθε μερικά εκατοµµύρια χρόνια.

Ο γεωφυσικός Τζέφρι Λοβ από τη Γεωλογική Εταιρεία των ΗΠΑ ανέφερε στο «Discovery News» ότι «το μαγνητικό πεδίο της Γης αλλάζει στο πέρασµα του καιρού και απ’ όσο γνωρίζουµε μέχρι τώρα, τέτοιες αλλαγές έχουν συµβεί στο παρελθόν».

Ηδη τα πρώτα προβλήµατα από την τάση... φυγής του μαγνητικού πόλου άρχισαν να εµφανίζονται. Στο διεθνές αεροδρόµιο Τάµπα τηςΦλόριντας, οι υπεύθυνοι χρειάστηκαν έναν μήνα για να επαναπροσδιορίσουν το στίγµα των τριών διαδρόµων προσγείωσης - απογείωσης αεροσκαφών, οι οποίοι αναγνωρίζονται από αριθµούς που αντιστοιχούν σε μοίρες στις πυξίδες.

Εκτός από τα αεροδρόµια, το μαγνητικό πεδίο της Γης αξιοποιούν πουλιά και θαλάσσια ζώα για να μεταναστεύουν σε μακρινές περιοχές. Αν ο πόλος αλλάξει θέση, κανείς δεν ξέρει πώς θα συµπεριφερθούν.

Το φαινόμενο ξεκίνησε το 1904. Μέχρι τότε, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι ο μαγνητικός πόλος δεν είχε διάθεση να μετακινηθεί. Εκείνη όµως τη χρονιά άρχισε να μετακινείται βορειοανατολικά με ταχύτητα περίπου 15 χιλιοµέτρων τον χρόνο. Και το 1989 άρχισε να επιταχύνει. Γεγονός πάντως είναι ότι κανείς δεν ξέρειτι έχουµε να πάθουµε αν η αντιστροφή συµβεί. Η τελευταία φορά που συνέβη ήταν πριν από 780.000 χρόνια.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2444.html