Παγκόσμια ημέρα κουκλοθέατρου 2011, 19 & 20 Μαρτίου


Ημερομηνία Κυριακή, 13 Μάρ 2011 @ 00:00
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiSΤο Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου (UNIMA Ελλάς) σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου 2011.
Φέτος η UNIMA Ελλάς συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας και το γιορτάζει με δράσεις και εκδηλώσεις που συμπεριλαμβάνουν: εκθέσεις, παραστάσεις και εργαστήρια για μικρούς και για μεγάλους.

Δράσεις και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν: στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας (Μάνος Λοΐζος. Θηβών 245, Νίκαια), στο Ίδρυμα Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος) και στα Κέντρο Κουκλοθεάτρου (Βασιλέως Γεωργίου 24, Αγ. Ανάργυροι).

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου-20 Χρόνια UNIMA

Το κουκλοθέατρο, η τέχνη που κατεξοχήν αντιπαλεύει το θάνατο και προσφέρει στην ανθρωπότητα την ζωτική εμπειρία του αυτοσαρκασμού και αυτοπαρωδίας στην πιο χειροπιαστή μορφή της, παίζει χαρούμενα με όλα τα μεγάλα μυστήρια και μας ενώνει σε μια Υλο-Ποιητική τελετουργία, προσφέρει επίσης μοναδικές ποιότητες σχέσεων πριν, κατα τη διάρκεια και μετά την παράσταση.

Πολιτισμός δεν σημαίνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά γεγονότα, αλλά καθημερινή πρακτική, συμπεριφορά και σχέση με την πραγματικότητα και τους άλλους.

Τα εργαλεία της δουλειάς, τόσο τα πριόνια όσο και οι κούκλες, μας διδάσκουν την υπευθυνότητα και τη γεναιοδωρία: Αλλόκοσμα και ταυτόχρονα τόσο ανθρώπινα πλάσματα συμπυκνώνουν την απόλυτη ειλικρίνεια. Δεν υποκρίνονται. Μας εκθέτουν την μία και μόνη μικρή ζωή τους και θυσιάζονται για μας.

Οι κούκλες εκ φύσεως και οι κουκλοπαίκτες εκ συνειδήσεως, διαισθήσεως ή έρωτος προτείνουν τον πολιτισμό του πάθους της ψυχής, της έρευνας και του πειραματισμού, της αναζήτησης νέων μέσων και του ξεπεράσματος κάθε ορίου, της αισιοδοξίας ότι όλα είναι εφικτά και ανοικτά σε εξέλιξη. Την έγνοια για το μικρό, την μεταμόρφωση του τίποτα σε μαγικό παν.

Συμπληρώνοντας είκοσι χρόνια δυναμικής παρουσίας, συλλογικής δράσης και συνεισφοράς στην πορεία της τέχνης μας, σε μια εποχή που η συλλογικότητα μόνο στα λόγια αποτελεί αξία, αλλά στην πράξη παραμερίζεται μπρος στην ατομικότητα του εαυτού, αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι να καλλιεργήσουμε σε μας τους ίδιους τον πολιτισμό που το κουκλοθέατρο απαιτεί και προτάσει.

Οι κούκλες να μας οδηγούν στο όνειρο, αλλά και στο ξύπνημα: η παράσταση τελειώνει και οι άνθρωποι συνεχίζουν να χρειάζονται φροντίδα.

Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοπαίκτης


Το πρόγραμμα και λεπτομέρειες των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε στο site της Unima  Ελλάδος:

www.unimahellas.org


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2438.html