19 αυτοκτονίες μέσω Internet σταμάτησε η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος


Ημερομηνία Πέμπτη, 03 Μάρ 2011 @ 22:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Δεκαεννέα ανθρώπους, που είχαν εκδηλώσει μέσω του Ιντερνετ την επιθυμία να αυτοκτονήσουν, έσωσαν οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής μέσα σε μόλις δύο μήνες! Μάλιστα, κατά τη διάρκεια αυτών των δύο πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους καταγράφηκε αύξηση 92% των ατόμων που εκδηλώνουν μέσω Διαδικτύου την πρόθεση να προβούν στο απονενοημένο διάβημα, σε σχέση με τους τελευταίους μήνες του 2010.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το συγκεκριμένο τμήμα, έσωσε από την αυτοκτονία δεκαεννέα συνανθρώπους μας, από τους οποίους οι δεκαεφτά είναι Ελληνες -ανάμεσα τους πέντε ανήλικοι-, ενώ οι υπόλοιποι είναι αλλοδαποί - εξ αυτών ο ένας είναι ανήλικος. Οι ηλικίες των υποψήφιων αυτόχειρων κυμαίνονται από 15 μέχρι και 51 ετών.

Πολλές από τις περιπτώσεις είναι πάρα πολύ σοβαρές και αφορούν κυρίως ανηλίκους που για διάφορους λόγους εκδήλωσαν την επιθυμία μέσω του Διαδικτύου να αυτοκτονήσουν. Αυτό το έκαναν κυρίως μέσω του Facebook, όπου άφηναν μηνύματα απόγνωσης για το πρόβλημά τους και παράλληλα σημείωναν πως είναι έτοιμοι να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση μιας 17χρονης Ελληνίδας από τα νότια προάστια της Αθήνας, την οποία οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πρόλαβαν στο παρά πέντε καθώς είχε πάρει μεγάλη ποσότητα χαπιών. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες της «Espresso», η 17χρονη μαθήτρια Λυκείου είχε τσακωθεί με κάποιους από τους συμμαθητές της, με αποτέλεσμα σε καθημερινή βάση να της γράφουν υβριστικά κείμενα στον τοίχο του προφίλ που διατηρούσε στον συγκεκριμένο ιστότοπο. Αυτό στάθηκε η αιτία το κορίτσι να έρθει σε απόγνωση και να αφήσει μήνυμα στο Ιντερνετ πως θα αυτοκτονήσει.

Αμέσως οι αστυνομικοί του τμήματος ενεργοποιήθηκαν και με τη συνδρομή ψυχολόγου, αφού πρώτα εντόπισαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του υπολογιστή της μαθήτριας, έφτασαν στο σπίτι της.

Εκεί διαπιστώθηκε πως το κορίτσι μέσα στην απόγνωσή του είχε πάρει μεγάλη ποσότητα αναλγητικών φαρμάκων και είχε κλειδωθεί στο δωμάτιό της, χωρίς οι γονείς της να αντιληφθούν το παραμικρό. Ετσι, το παιδί σώθηκε και τώρα πια παρακολουθείται από ειδικούς παιδοψυχολόγους.

Επίσης, τρεις από τις περιπτώσεις των ανηλίκων με τους οποίους ασχολήθηκε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέληξαν σε ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς αντιμετώπιζαν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι που εκδήλωσαν την επιθυμία να αυτοκτονήσουν το έκαναν μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.



Στήνουν ψεύτικα προφίλ διασήμων στο Facebook

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να βρει ποιοι κρύβονται πίσω από ψεύτικα προφίλ διάσημων Ελλήνων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, που δημιουργούν διαδικτυακοί απατεώνες. Μόνο το τελευταίο διάστημα το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «διέγραψε» τουλάχιστον δέκα ψεύτικα προφίλ από το Facebook, που είχαν τα στοιχεία επώνυμων συμπατριωτών μας, οι οποίοι όμως δεν είχαν ιδέα.

Τουλάχιστον 35 γνωστοί Ελληνες έχουν πέσει θύμα νοσηρών εγκεφάλων που είχαν δημιουργήσει στο Facebook προφίλ-μαϊμού με τα στοιχεία τραγουδιστών, παρουσιαστών, μοντέλων και γενικά αναγνωρίσιμων ανθρώπων, δημιουργώντας έτσι στρατιές από διαδικτυακούς φίλους που πίστευαν πως συνομιλούσαν με το ίνδαλμά τους.

Ηδη οι «Ράμπο του Διαδικτύου» έχουν «ακυρώσει» αρκετά προφίλ-μαϊμού, που είχαν φωτογραφίες και στοιχεία που αντιστοιχούσαν σε τέσσερις γνωστούς παρουσιαστές, τρεις πασίγνωστες τραγουδίστριες, δύο γυναίκες ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν σε δημοφιλή σίριαλ της τηλεόρασης και ένα μοντέλο που έχει κάνει και διεθνή καριέρα κατά το παρελθόν.

Σε δύο μάλιστα από τις περιπτώσεις οι δημιουργοί των προφίλ-μαϊμού είχαν κάνει μοντάζ σε φωτογραφίες των διάσημων προσώπων σε άσεμνες και προκλητικές πόζες, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις!

Ομως, και στις δέκα παραπάνω περιπτώσεις οι δράστες-δημιουργοί των ψεύτικων προφίλ δεν στάθηκε δυνατόν να εντοπιστούν και να συλληφθούν καθώς είχαν δημιουργήσει τις ιστοσελίδες μέσω υπολογιστών σε διάφορα Ιντερνετ καφέ της Αθήνας. Κατά συνέπεια ήταν αδύνατον να εντοπιστούν οι δημιουργοί, παρά τις παγίδες που έστησαν κατά το πρόσφατο παρελθόν οι έμπειροι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Πάντως, οι έρευνες και για τα υπόλοιπα ψεύτικα προφίλ διασήμων στο Facebook συνεχίζονται από την Ασφάλεια με εντατικούς ρυθμούς.

Πηγή: espressonews.gr






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2425.html