Eλλειψη στις ασπιρίνες στην Ελλάδα


Ημερομηνία Τρίτη, 22 Φεβ 2011 @ 10:00
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας LavantiSΔυσεύρετη η ασπιρίνη στα φαρμακεία της Ελλάδας«Τέλος η ασπιρίνη» από τα περισσότερα ελληνικά φαρµακεία. Οι φαρµακοποιοί καταθέτουν τις παραγγελίες τους, αλλά οι φαρµακαποθήκες δεν τους τροφοδοτούν, καταλογίζουν μάλιστα την ευθύνη για έλλειψη στη φαρµακευτική εταιρεία. Η Bayer Ελλάς, από την πλευρά της, αναφέρει πως έχει διαθέσει περίπου 20% περισσότερες ασπιρίνες στην ελληνική αγορά σε σχέση με πέρυσι.

Η έλλειψη του πιο γνωστού παυσίπονου έχει γίνει πλέον αισθητή, αφού ελάχιστα είναι τα φαρµακεία που διαθέτουν αποθέµατα. «Ισως να υπάρχουν κάποια φαρµακεία που είχαν προµηθευτεί μεγάλες ποσότητες, αλλά γενικά δεν υπάρχουν ασπιρίνες», λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αµπατζόγλου. Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν την έλλειψη της ασπιρίνηςσε δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά τις παράλληλες εξαγωγές, αφού στην Ελλάδα κοστίζουν 0,67 ευρώ και στη Γερµανία 4 ευρώ. Ο δεύτερος είναι ότι σε  μερικά  φθηνά φάρµακα οι πολυεθνικές εταιρείες δεν φέρνουν ποσότητες στην Ελλάδα επειδή δεν τους συμφέρει.


«Στον Πειραιά υπάρχει μόνιµα στη λίστα παραγγελιών η ασπιρίνη, αλλά οι φαρµακαποθήκες τους τελευταίους τέσσεριςµήνες επικαλούνται έλλειψη από τις φαρµακευτικές εταιρείες», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κώστας Κούβαρης. Φαρµακοποιοί εκφράζουν την πεποίθηση πως τοτελευταίο τετράµηνο οι ελληνικές ασπιρίνες καταλήγουν σε ράφια κυρίως γερµανικών φαρµακείων, όπου ητιµή της είναι 4 ευρώ το κουτί όταν στην Ελλάδα πωλείται προς 0,63 ευρώ, ενώ ένας ακόµη προορισµός είναι η Ιταλία όπου το κουτί κοστίζει 2,5 ευρώ. ΣΥΜΦΩΝΑ με όσα ισχυρίζονται παράγοντες της φαρµακευτικής αγοράς, «ασπιρίνες σε συσκευασία με ελληνικά γράµµατα ζητήστε να σας στείλουν από τη Γερµανίακαι την Ιταλία. Στη χώρα μας δεν θα τις βρείτε». Στελέχη της BayerΕλλάς αναφέρουν πως τα αποθέµατα ασπιρίνης που έχουν διατεθεί τοντελευταίο καιρό στη χώραµας ίσως ξεπερνούν έως και 20% αυτά που διατέθηκαν πέρυσι.

Από την πλευρά του, ο ΕΟΦ είχε επιβάλει τον Σεπτέµβριο ποινή στην Bayer για μειωµένη προµήθεια της αγοράς. «Μάλιστα, μας εξήγησαν ότι η μειωµένη διάθεση έγινε για δύο λόγους, πρώτον επειδή η τιµής της ήταν εξαιρετικά χαµηλή και δεύτερον επειδή πουλιόταν στα περίπτερα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» οπρόεδρος του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας.

Ο ΕΟΦ δεν μπορεί να ελέγξει τις παράλληλες εξαγωγές, καθώς το εθνικό δίκαιο κάνει λόγο για «επάρκεια των φαρµάκων στην ελληνική αγορά», ενώ στη βάση τουκοινοτικού δικαίου «επιτρέπονται οι παράλληλες εξαγωγές». «Το κοινοτικό δίκαιο όµως υπερισχύει του εθνικού. Αρα δεν είναι παράνοµες οι εξαγωγές», εξηγεί ο κ. Τούντας.

Την ασπιρίνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει το salospir, σε υψηλότερη όµως δοσολογία. «Αντί ασπιρίνης, όσοι επιθυµούν μπορούν να λαµβάνουν salospir. Οχι όµωςτων 500 mg, που είναιη ασπιρίνη, καθώς το φάρµακο περνάει σεµεγάλο ποσοστό από το έντεροκαι καθυστερεί να δράσει. Πρέπει να πάρει μεγαλύτερη ποσότητα, δηλαδή περίπου 700 mg», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Κλινικής Φαρµακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης ∆ηµήτρης Κούβελας. Ο ΕΟΦ έθεσε χθες σε λειτουργία τον τηλεφωνικό αριθµό 1142, όπου πολίτες και φαρµακοποιοί θα μπορούν να καταγγέλλουν ελλείψεις φαρµάκων. Παράλληλα λαµβάνει ακόµη δώδεκα μέτρα για την αναστολή εξαγωγής φαρµάκων μιας και το νοµικό πλαίσιο, όπως φαίνεται, δεν επαρκεί.


Πηγή: TA NEA


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2411.html