Πνευματικά δικαιώματα και εξώδικοι συμβιβασμοί


Ημερομηνία Τρίτη, 30 Νοέ 2010 @ 13:30
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSΜεσω του αθέμιτου ανταγωνισμού μονοδρομος οι εξώδικοι συμβιβασμοί για τις υποθέσεις παρανομου downloadingΕδώ και λίγο καιρό, το US Copyright Group έχει στραφεί δικαστικά εναντίον χιλιάδων χρηστών του Internet, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι κατεβάζουν παρανόμως οπτικοακουστικό υλικό από το δίκτυο Torrent. Δεν έχουν μπει, όμως, μόνο οι χρήστες στο στόχαστρο του group.

Η ιστορία έχει ως εξής. Το US Copyright Group καταθέτει συνεχώς μπαράζ μηνύσεων, εγκαλώντας τους χρήστες για παραβίαση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ταυτόχρονα, προσφέρει στον εκάστοτε κατηγορούμενο τη δυνατότητα εξώδικου συμβιβασμού, με τον όρο ο τελευταίος να καταβάλει αποζημίωση ύψους 2.500 δολαρίων. Κατά διαβολική σύμπτωση, αυτό είναι περίπου το ποσό που ζητά ένας δικηγόρος για να υπερασπιστεί κάποιον σε υπόθεση διαδικτυακής πειρατείας.


Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, αν η αμοιβή του δικηγόρου ήταν 5.000 δολάρια, τόσα χρήματα θα ζητούσε και το group ως αποζημίωση. Με λίγα λόγια, ο εγκαλούμενος έχει να διαλέξει ανάμεσα σε συμβιβασμό ή δικαστική διαμάχη, οπότε συνήθως διαλέγει το πρώτο. Το group εξασφαλίζει χρήματα, ο "πειρατής" απαλλάσσεται, οπότε όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Ένας πανούργος δικηγόρος, όμως, είχε μια ιδέα που αναστάτωσε το US Copyright Group. Ο Graham Syfert φαίνεται ότι έχει έναν επαγγελματικό ρομαντισμό που σπάνια συναντά κανείς σε δικηγόρο. Όταν, λοιπόν, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με μια τέτοια υπόθεση, συνειδητοποίησε ότι είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που διώκονται από τοUS Copyright Group. Σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να τους βοηθήσει όλους, όμως τα έξοδα είναι απαγορευτικά για πολύ κόσμο. Έτσι, είχε μια πρωτοποριακή ιδέα. Δημιούργησε ένα ειδικό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει νομικά έγγραφα που μπορεί να συμπληρώσει ο οποιοσδήποτε και να καταθέσει στις δικαστικές αρχές, ζητώντας την απαλλαγή του από κάθε κατηγορία σχετικά με τη διαδικτυακή πειρατεία. Το πακέτο διατίθεται μέσω Internet έναντι 20 μόλις δολαρίων. «Το όνειρό μου ήταν να καταθέσουν αυτά τα έγγραφα δέκα με είκοσι χιλιάδες άνθρωποι και να στείλουν στο group το μήνυμα ότι δεν πρέπει να τα βάζουν με τόσο πολύ κόσμο», δήλωσε ο Syfert.

Φυσικά, τοUS Copyright Group δεν ενθουσιάστηκε από αυτή την εξέλιξη και απείλησε με διπλασιασμό το ποσού συμβιβασμού για όποιον χρησιμοποιούσε αυτά τα έγγραφα. Προς μεγάλη έκπληξη του group, όμως, φαίνεται ότι το πακέτο του Syfert φέρνει αποτελέσματα, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν απαλλαγεί των κατηγοριών χάρη στο πακέτο.

Τελικά, το US Copyright Group κατέθεσε μήνυση εναντίον του Syfert, κατηγορώντας τον για διαφυγόντα κέρδη. Έτσι, ο ιδεαλιστής δικηγόρος γίνεται ο νέος εχθρός των υπερασπιστών πνευματικών δικαιωμάτων και κερδίζει δικαίως τον άτυπο τίτλο του σύγχρονου Ρομπέν των (Ψηφιακών) Δασών.


Πηγή: PC magazine


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2331.html