'Εφυγε' ο Ντίνο Ντε Λαουρέντις


Ημερομηνία Πέμπτη, 11 Νοέ 2010 @ 18:30
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiS



Dino De LaurentiisΈνας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην ιστορία του κινηματογράφου, ο Ντίνο Ντε Λαουρέντις, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 ετών.

Είχε μια καριέρα που κράτησε έξι δεκαετίες.

Ο Ντίνο Ντε Λαουρέντις ο οποίος υπήρξε παραγωγός 150 ταινιών συνολικά, συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Φεντερίκο Φελίνι, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο Ντέιβιντ Λιντς, ο Μάικλ Μαν και ο Ρίντλεϊ Σκοτ.


Ξεκίνησε πουλώντας μακαρόνια τα οποία παρήγαγε ο πατέρας του μέχρι να εγγραφεί στη σχολή κινηματογράφου της Ρώμης. Οι σπουδές του διακόπηκαν από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως επανήλθε δριμύτερος το 1946, ιδρύοντας τη δική του εταιρεία παραγωγής. Τα πρώτα χρόνια το όνομά του συνδέθηκε με τον ιταλικό νεορεαλισμό, κάνοτνας την παραγωγή σε ταινίες όπως το "Πικρό Ρύζι" και τα "Λα Στράντα" και "Νύχτες της Καμπίρια".

Το 1954 μοιράστηκε με τον Κάρλο Πόντι το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας για το "Λα Στράντα" του Φελίνι.

Τις επόμενες δεκαετίες πραγματοποίησε στροφή στον εμπορικό κινηματογράφο, χρηματοδοτώντας σπαγκέτι Ουέστερν, πολεμικές περιπέτειες, Βιβλικά έπη και έργα επιστημονικής φαντασίας, όπως η "Μπαρμπαρέλα".

Στη διάρκεια της μακράς καριέρας του έφτιαξε ένα στούντιο στην Ιταλία και στη συνέχεια ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να ιδρύσει ένα δεύτερο στούντιο στη Βόρεια Καρολίνα.

Το 2001 βραβεύθηκε από το Χόλιγουντ με το βραβείο "Ίρβινγκ Θάλμπεργκ" για την προσφορά του στον κινηματογράφο.


Πηγή: enet.gr






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2309.html