Ενα τριζόνι ο πρωταθλητής στο μέγεθος των όρχεων


Ημερομηνία Πέμπτη, 11 Νοέ 2010 @ 02:30
Θέμα/Κατηγορία Νέα και Περίεργα

Αποστολέας LavantiS



Platycleis Affinis - εχει τους μεγαλύτερους όρχεις σε σχέση με το σώμα τουΝέος κάτοχος ενός κάπως ασυνήθιστου παγκοσμίου ρεκόρ στο ζωικό βασίλειο είναι ένα είδος τριζονιού, που, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, διαθέτει τους μεγαλύτερους όρχεις αναλογικά με το μέγεθος του σώματος του. Συγκεκριμένα οι όρχεις αποτελούν το 14% του συνολικού του βάρους!

Το προτέρημά του αυτό το τριζόνι το αξιοποιεί δεόντως, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να ζευγαρώνει με πολλά θηλυκά στη σειρά και με ταχύτητα.



Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το συγκεκριμένο έντομο, το Platycleis affinis το οποίο ανήκει στις τεττιγονίες και είναι συγγενικό της ακρίδας, διαθέτει όρχεις που αποτελούν το 14% του συνολικού βάρους του.

Προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν μια μύγα δροσόφιλα, οι όρχεις της οποίας στα αρσενικά φτάνουν το 10,6% του βάρους του σώματός τους.

Οι μελέτες στα έντομα επιβεβαιώνουν ότι το μέγεθος των όρχεων των αρσενικών σχετίζεται με το κατά πόσο σε ένα είδος τα θηλυκά ζευγαρώνουν πολλές φορές με διαφορετικούς συντρόφους κάθε φορά, δημιουργώντας κλίμα σεξουαλικού ανταγωνισμού γύρω τους. Όσους περισσότερους συντρόφους έχει το θηλυκό, τόσο τείνουν συνήθως να μεγαλώνουν τα όργανα αναπαραγωγής του αρσενικού.

Πηγή: Ελευθεροτυπία






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2307.html