Υπερτιμημένος ο ρόλος των φορέων συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων


Ημερομηνία Τετάρτη, 10 Νοέ 2010 @ 17:30
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Το ισχύον σύστημα πνευματικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη αφήνει υπερβολικά μεγάλα περιθώρια στους μεσάζοντες, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, κατήγγειλε σήμερα η ευρωπαία επίτροπος Νέων Τεχνολογιών Νίλι Κρους. «Το σύστημα παραχωρεί μεγαλύτερο ρόλο στους μεσάζοντες παρά στους καλλιτέχνες», δήλωσε η κα Κρους κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Αβινιόν της Γαλλίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες. «Αυτό εκνευρίζει το κοινό, το οποίο συχνά δεν καταφέρνει να έχει πρόσβαση σ' αυτό που προσφέρουν οι καλλιτέχνες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μεγάλο κενό το οποίο έρχονται να καλύψουν τα κλεψύτυπα, τα οποία στερούν από τους καλλιτέχνες την αμοιβή που αξίζουν», προσθέτει η ολλανδή επίτροπος.



Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι φορείς είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων αντιτίθενται σε κάθε μεταρρύθμιση του συστήματος, που είναι ωστόσο απαραίτητη για την ανάπτυξη μίας νόμιμης και πραγματικά ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς που θα επιτρέπει το dowloading μέσω διαδικτύου.

Για την κα Κρους, το σύστημα που ισχύει στις διάφορες χώρες της Ευρώπης είναι «κατακερματισμένο», με διαφορετικούς νόμους σε κάθε χώρα, και «δεν είναι προσαρμοσμένο στην πραγματική ουσία της τέχνης, η οποία δεν γνωρίζει σύνορα».

«Αυτό μπορεί να συμφέρει ενδεχομένως τα μυστικά συμφέροντα τα οποία επιθυμούν να αποφύγουν μία συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα, περιορίζοντάς τη σε ηθικούς κανόνες που δαιμονοποιούν εκατομμύρια πολιτών. Αλλά αυτή δεν είναι μία βιώσιμη προσέγγιση», σχολιάζει η ευρωπαία επίτροπος.

«Τα πνευματικά δικαιώματα δεν είναι αυτοσκοπός. Τα πνευματικά δικαιώματα υφίστανται προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι καλλιτέχνες θα συνεχίσουν να δημιουργούν. Παρόλα αυτά, βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι δεν γίνονται σεβαστά. Σε ορισμένους τομείς μάλιστα, το επίπεδο της πειρατείας είναι τόσο μεγάλο που μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε τι δεν κάνουμε καλά», κατέληξε η κα Κρους.

Εντός των προσεχών μηνών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της για το καθεστώς των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και για τα λεγόμενα «ορφανά» έργα, ο δημιουργός των οποίων δεν μπορεί να εντοπιστεί, καθώς επίσης και για ένα πολυεθνικό ή πανευρωπαϊκό σύστημα αδειοδότησης.

Πηγή: in.gr / ΑΠΕ






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2304.html