Και στα κουμπιά του ανσανσερ περισσότερα μικρόβια από την τουαλέτα!


Ημερομηνία Παρασκευή, 01 Οκτ 2010 @ 14:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSΤο μπουτόν κλήσης του ανελκυστήρα μπορεί να σας δώσει περισσότερα μικρόβια από το καπάκι μιας τουαλέταςΘα θυμάστε τις προηγούμενες μέρες που με έκπληξη σας ενημερώσαμε ότι σύμφωνα με έρευνα και μετρήσεις τα παγάκια στα φαστφουντάδικα έχουν περισσότερα βακτήρια από το νερό στις τουαλέτες τους. Σήμερα, καινούργια έρευνα θα συγκρίνει το τι γίνεται στις τουαλέτες (προφανώς δημόσιες) και στα ασανσέρ.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα μπουτόν κλήσεως των ορόφων στα ασανσέρ περιέχουν 40 φορές περισσότερα μικρόβια από τις… δημόσιες τουαλέτες! Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, τράπεζες, γραφεία και αεροδρόμια – και εντόπισε 313 αποικίες μικροβίων σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό των μπουτόν των ανελκυστήρων!

Πόσες αποικίες είχαν τα «καπάκια» στις τουαλέτες;


Μόλις οκτώ, λέει στην εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» ο δρ Νίκολας Μουν, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη για το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Μεταξύ των μικροβίων που απομονώθηκαν συμπεριλαμβάνεται και το κολοβακτηρίδιο, το γνωστό ως e. coli, το οποίο αποτελεί συνηθισμένη αιτία τροφικών δηλητηριάσεων αλλά και προβλημάτων όπως οι ουρολοιμώξεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα δείχνουν ότι οι χώροι όπου κινούμαστε είναι πολύ πιο βρώμικοι απ’ ό,τι οι τουαλέτες.

Ο δρ Τσαρλς Γκέρμπα καθηγητής στο Κολέγιο Γεωργίας & Επιστημών Ζωής του πανεπιστημίου Αριζόνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το τυπικό γραφείο μιας επιχείρησης περιέχει 400 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι το καπάκι στην τουαλέτα, ενώ τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα γραφεία μας τετραπλάσια!

Πάντως ο δρ καθηγητής Χιου Πένινγκτον, ένας από τους κορυφαίους μικροβιολόγους στη Βρετανία, διευκρινίζει πως η ύπαρξη των βακτηρίων στα μπουτόν των ασανσέρ δεν σημαίνει αυτομάτως πως θα αρρωστήσουμε. Σίγουρα, όμως, παρέχει έναν ακόμα λόγο για να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας.

Πηγή: Daily Mirror


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2251.html