Κόβω το τσιγάρο; Θα παχύνω; Πόσο; Πώς το αποφεύγω;


Ημερομηνία Τετάρτη, 29 Σεπ 2010 @ 14:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSΚόβωντας το τσιγάρο παίρνουμε συνήθως κιλά θελοντας συνέχεια να μασουλάμε κάτι.. Πώς τα χάνουμε;Περίπου το 80% των καπνιστών που διακόπτουν το κάπνισμα, κερδίζουν βάρος.

Ο κίνδυνος να πάρουν κιλά, είναι μεγαλύτερος τα δυο πρώτα χρόνια, από τη διακοπή του καπνίσματος και όσοι κόβουν μόνιμα το τσιγάρο αυξάνουν το βάρος τους κατά μέσο όρο 5-6 κιλά, ενώ περισσότερο επιρρεπείς εμφανίζονται οι γυναίκες.

“Με το καθημερινό περπάτημα μπορούμε να κόψουμε το τσιγάρο χωρίς να πάρουμε βάρος”, λέει στην “Π” ο καθηγητής Αντώνης Καφάτος

“Το βέβαιο είναι”, είπε στην “Π” ο Αντώνης Καφάτος, καθηγητής στο τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ότι ο κίνδυνος στην υγεία από την αύξηση του βάρους, είναι μικρότερος από τους κινδύνους που υπάρχουν αν συνεχίσουμε το κάπνισμα.

Οπως λέει ο κ. Καφάτος, η διακοπή του τσιγάρου δεν συνεπάγεται απαραίτητα και προσθήκη κιλών ακόμη και αν αποφύγουμε την δίαιτα.Συγκεκριμένα, ανέφερε: “Δεν χρειάζεται ένας πρώην καπνιστής, ο οποίος έχει φυσιολογικό βάρος και θέλει να το διατηρήσει να μειώσει το φαγητό, αλλά να αυξήσει την σωματική άσκηση. Αν βαδίζει καθημερινά περίπου 1 ώρα, διανύοντας 4-5 χιλιόμετρα με γρήγορο περπάτημα, δεν θα πάρει κιλά. Επίσης πρέπει να πίνει πολύ νερό". Οπως εξηγεί ο καθηγητής, η άσκηση αυξάνει την ευεξία και μειώνει την διάθεση για κάπνισμα.

Σύμφωνα με την κυρία Ιωάννα Μητρούσκα, πνευμονολόγο, υπεύθυνη του ιατρείου διακοπής καπνίσματος στην Πνευμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να απαλλαγούν από το κάπνισμα με διάφορες μεθόδους.Αλήθειες και μύθοι για το κάπνισμα

Τι πρέπει να έχουμε υπόψιν για τους μύθους που περιβάλλουν το κάπνισμα και τι πραγματικά ισχύει.

Έχω πάρα πολύ άγχος και το κάπνισμα με χαλαρώνει
Ο οργανισμός σας έχει συνηθίσει στην λήψη νικοτίνης, έτσι είναι φυσικό να αισθάνεστε πιο χαλαρά όταν παίρνετε νικοτίνη στην οποία έχετε αποκτήσει εξάρτηση

Το κάπνισμα με δραστηριοποιεί και με βοηθάει να είμαι πιο αποδοτικός στη δουλειά μου
Η δυσκολία στη συγκέντρωση είναι σύμπτωμα της στέρησης της νικοτίνης αλλά δεν παραμένει για μεγάλο διάστημα. Όσο περνάει ο καιρός, το σώμα και ο εγκέφαλος λειτουργούν πιο αποδοτικά όταν δεν καπνίζετε, επειδή το μονοξείδιο του άνθρακα (που προέρχεται από τα τσιγάρα) στο αίμα, αντικαθίσταται από οξυγόνο.

Έχω ήδη ελαττώσει το κάπνισμα σε ασφαλή επίπεδα
Η ελάττωση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζετε είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα προκειμένου να το κόψετε. Αλλά το κάπνισμα σε οποιοδήποτε βαθμό αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση νοσημάτων. Εκτός από αυτό κάποιοι καπνιστές που ελαττώνουν τον αριθμό των τσιγάρων εισπνέουν πιο συχνά και πιο βαθιά, διατηρώντας έτσι την εξάρτηση στη νικοτίνη στα ίδια επίπεδα. Είναι καλύτερα να κόψετε το κάπνισμα.

Καπνίζω μόνο ασφαλή, με χαμηλή πίσσα και χαμηλή νικοτίνη τσιγάρα.
Τα τσιγάρα με χαμηλή πίσσα συνεχίζουν να περιέχουν περισσότερες από 4000 επικίνδυνες ουσίες. Σε ό,τι αφορά στη νικοτίνη οι περισσότεροι καπνιστές εισπνέουν πιο συχνά και πιο βαθιά διατηρώντας τα επίπεδα της νικοτίνης. Η εισπνοή του μονοξειδίου του άνθρακα συχνά αυξάνει όταν αλλάζει κανείς σε τσιγάρα χαμηλής πίσσας.

Δεν έχω την δύναμη ή την επιθυμία να κόψω το κάπνισμα
Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι αρκετά δύσκολο να κόψουν το κάπνισμα μόνοι τους ενώ για κάποιους είναι ευκολότερο από ότι περίμεναν. Για κάποιους καπνιστές χρειάζεται να προσπαθήσουν περισσότερες από μία φορές. Σε κάποιους μπορεί να χρειασθεί να εφαρμοσθούν διαφορετικές μέθοδοι διακοπής καπνίσματος.Της Αννας Κωνσταντουλάκη από την εφημερίδα Πατρις της Κρήτης


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2247.html