Και νέα κανάλια στη ψηφιακή πλατφόρμα της DIGEA στην Αττική


Ημερομηνία Σάββατο, 04 Σεπ 2010 @ 19:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSDigea - λύση και για τα περιφεριακά κανάλιαΒήματα μπροστά στο πεδίο της ψηφιακής μετάβασης και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη αγορά των τηλεοπτικών υπηρεσιών, κάνει η Digea, διευρύνοντας τις συνεργασίες της και προσθέτοντας στο «μπουκέτο» της επιπλέον 8 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς του Νομού Αττικής. Κατόπιν αυτού, ο αριθμός των καναλιών, των οποίων το ψηφιακό σήμα διαχειρίζεται η Digea, ανέρχεται πλέον σε 15 για την περιοχή του Νομού Αττικής, αφού στους 7 τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (Alpha, Alter, Antenna Μακεδονία TV, Mega, ΣΚΑΪ και Star) προστέθηκαν και οι τηλεοπτικοί σταθμοί 0-6TV, Attica TV, Extra Channel - 3, High TV, MAD TV, MTV Greece, Nickelodeon και Sport TV.


Οι προαναφερθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής εμβέλειας εκπέμπονται ψηφιακά μέσω της Digea, με κωδικοποίηση mpeg4.

Αξίζει να επισημανθεί ότι αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη και από επιχειρηματικής άποψης, αφού με τις νέες συνεργασίες, η εταιρεία Digea ισχυροποιεί περαιτέρω τη θέση της στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας είναι και οι μέτοχοι της Digea. Με τις συνεργασίες αυτές, οι οποίες αναμένεται ότι θα πολλαπλασιαστούν μελλοντικά με νέες προσθήκες περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχει πιλοτική ψηφιακή εκπομπή, δημιουργούνται επιπλέον έσοδα για την εταιρεία.

Πάντως και σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές μεταδόσεις ανά την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι η Digea, μέχρι στιγμής, προχωρά με ίδια μέσα και επενδύσεις ιδιωτών σχεδόν αποκλειστικά, παρά το ότι η υπόθεση «ψηφιακή τηλεόραση», έχει χαρακτηριστεί από όλους ως «εθνική».

Ειδικότερα και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, στην Ελλάδα το κράτος ουσιαστικά έχει το ρόλο του απλού παρατηρητή, όσον αφορά στην ψηφιακή μετάβαση, τονίζοντας μόνο από καιρού εις καιρόν την αναγκαιότητα προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα που η πολιτεία δεν συμμετέχει -ως τώρα τουλάχιστον- στην καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, ενώ σε ό,τι αφορά τις απαραίτητες διευκολύνσεις για τη διεκπεραίωση των ζητημάτων που ανακύπτουν σε μια σειρά από τομείς για την εκπομπή του ψηφιακού σήματος στο πιλοτικό στάδιο (κέντρα εκπομπής, χώροι μετάδοσης, αδειοδοτήσεις κ.λπ.) τηρείται ουσιαστικά στάση αναμονής.

Καμία εξέλιξη επίσης δεν υπάρχει και στο θέμα της ψηφιακής εκπομπής των αναλογικών καναλιών της ΕΡΤ με το μοντέλο mpeg4, πράγμα βεβαίως το οποίο οφείλεται και στο ότι την περίοδο αυτή ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας αντιμετωπίζει προβλήματα διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα εκπέμπεται στην περιοχή της Αττικής, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς και στον Κορινθιακό. Δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων στο ευρύτερο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον και με στόχο να κατοχυρωθούν οι συχνότητες στις παραμεθόριες περιοχές, η Digea προσανατολίζεται στην έναρξη εκπομπών στην περιοχή του Εβρου, αλλά και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αφού είναι αναγκαία η κατοχύρωση των θέσεων και προς δυσμάς.

Η μετάδοση στην Αττική

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη μετάδοση των περιφερειακών σταθμών της Αττικής, τα κανάλια Attica TV, Extra Channel - 3, High TV και Nickelodeon, εκπέμπονται στη συχνότητα 54 (738 MHz), ενώ οι 0-6 TV, MAD TV, MTV GREECE και Sport TV στη συχνότητα 63 (810 MHz).

Επισημαίνεται ότι οι σταθμοί αυτοί συνεχίζουν παράλληλα και τις αναλογικές μεταδόσεις τους στο λεκανοπέδιο Αττικής, αφού στην παρούσα φάση και μέχρι το 2012 τουλάχιστον, η ψηφιακή εκπομπή στην Ελλάδα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχετικά άρθρα:
Στις 18 Ιουνίου ψηφιακή TV MPEG4 στην Αττική από την Digea
Digea - ψηφιακή τηλεόραση: ερωτήσεις - απαντήσεις


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2216.html