Με
ρεκόρ ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων, µουσείων και µνηµείων σε όλη την Ελλάδα, αλλά µε
λουκέτο σε Ακρόπολη, Σούνιο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και Νέο Μουσείο Ακρόπολης θα υποδεχτούν φέτος οι ροµαντικοί την
αυγουστιάτικη πανσέληνο στις
24 του µηνός.
Ενενήντα χώροι, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά (πέρυσι ήταν 81),– θα παραµείνουν
ανοιχτοί για το κοινό µε ελεύθερη είσοδο από τις
19.00 έως τη
01.00 ενώ σε
36 εξ αυτών έχουν προγραµµατιστεί και
µουσικές εκδηλώσεις.
Κόντρα στην οικονοµική κρίση, το ΥΠΠΟΤ αποφάσισε και φέτος να συνεχίσει τον δηµοφιλή θεσµό που έχει φανατικό κοινό, «χωρίς να κοστίσει ούτε ένα ευρώ», όπως επεσήµανε χαρακτηριστικά η γενική γραµµατέας του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, κατά τη συζήτηση του θέµατος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο.
Κλειδί για να επιτευχθεί ο στόχος είναι από τη µια η εθελοντική εργασία των αρχαιοφυλάκων και από την άλλη η προσφορά καλλιτεχνών να εµφανιστούν αφιλοκερδώς στις εκδηλώσεις. Σε άλλες περιπτώσεις τα έξοδα καλύπτονται από την τοπική αυτοδιοίκηση ή από χορηγούς. Το αποτέλεσµα είναι πως το µουσείο Θεσσαλονίκης, η Πέλλα, οι Αιγές, το Δίον, το κάστρο της Κέρκυρας, οι Δελφοί, ο Μυστράς, το Παλαµήδι, η Ολυµπία, η Δήλος, η Κάµειρος, τα Μάλια θα ξενυχτήσουν, ενώ στην Αττική ανοιχτά θα παραµείνουν µόνον η αυλή του Νοµισµατικού Μουσείου, η Ελευσίνα, το θέατρο Ζέας και στον Πόρο το Ιερό Ποσειδώνος.
Γιατί όµως ενώ στην περιφέρεια οι χώροι και τα µουσεία θα µείνουν ανοιχτά για το ολόγιοµο φεγγάρι του Αυγούστου, οι δύο κατ’ εξοχήν χώροι που υποδέχονται και τον µεγαλύτερο αριθµό επισκεπτών – η Ακρόπολη και το Σούνιο – θα παραµείνουν κλειστοί; «Διότι οι υπάλληλοι δεν δέχτηκαν να εργαστούν εθελοντικά», εξηγεί η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη. Το ίδιο συνέβη και στον Μαραθώνα – κι ας γιορτάζονται φέτος τα 2.500 χρόνια από την ιστορική µάχη – στη Βραυρώνα, στην Αρχαία και τη Ρωµαϊκή Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Ολυµπιείο. Μοναδικό δικαιολογηµένα απόν, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στο οποίο γίνονται εργασίες.
«Εχουµε και µια αξιοπρέπεια»
«Δεν µας ρώτησε κανείς αν θέλουµε να εργαστούµε εθελοντικά», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων Γιάννης Μαυρικόπουλος. «Αν µας ρωτούσαν θα το συζητούσαµε επί άλλης βάσης. Είµαστε χαµηλόµισθοι και ήδη µάς έχουν κάνει περικοπές. Εχουµε και µια αξιοπρέπεια. Οσοι παίρνουν τις αποφάσεις εργάζονται εθελοντικά;» και διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα υλοποιηθεί το πλήρες πρόγραµµα που εγκρίθηκε χθες από το ΚΑΣ.
Η κόντρα που όπως φαίνεται θα χλωµιάσει την αυγουστιάτικη πανσέληνο, αναµένεται να κορυφωθεί τις επόµενες ηµέρες, όπως εκτιµούν στελέχη του ΥΠΠΟΤ, τα οποία υποστηρίζουν πως οι φύλακες που έχουν ήδη δεχθεί να εργαστούν εθελοντικά δέχονται πιέσεις από τους συνδικαλιστές, ενώ η στάση των αρχαιοφυλάκων θεωρείται µέσο πίεσης προς την ηγεσία του ΥΠΠΟΤ ώστε να συµπεριληφθούν κι εκείνοι στο νοµοσχέδιο που προωθείται και επιτρέπει την επαναπρόσληψη των συµβασιούχων που έχουν συµπληρώσει 24 µήνες εργασίας.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ