Bone Thugz-n-Harmony: Uni5 &#–; The Worlds Enemy


Ημερομηνία Παρασκευή, 07 Μάι 2010 @ 13:10
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας HektorΟι Bone Thugz-n-Harmony ανήκουν σε εκείνους τους καλλιτέχνες που έχουν πολλούς υποστηρικτές σ’ όλο τον κόσμο. Ειδικά την εποχή του 90 ήταν πολύ δύσκολο να μην έχεις ακούσει κάτι από τους συγκεκριμένους rappers. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια, πολλά προβλήματα εντός και εκτός του group, αλλά παρ’ όλα αυτά, όταν μαθεύτηκε ότι θα επιστρέψουν με νέο δίσκο, ο κόσμος φάνηκε να ανταποκρίνεται..


Τα 59 λεπτά συνολικής διάρκειας και οι λιγοστές συμμετοχές, προμηνύουν ένα δίσκο με λιγοστά fillers. Κάτι που αποδείχθηκε και στην ακρόαση του album. Δεν θα βρείτε τραγούδια που δεν ακούγονται, με «σάπια” ή ξεπερασμένα beats. Το πολύ πολύ να πέσετε πάνω σε κομμάτια όπως το «Universe», που στην αρχή δεν μου άρεσε καθόλου, την δεύτερη φορά μου φάνηκε καλύτερο, αλλά είναι γεγονός ότι δεν πολύ-κολλάει με το όλο στυλ. Ένα στυλ που θα το έκρινα χαλαρό και με σημεία που μπαίνουν μπάσα για να ανεβάσουν για λίγο τον ρυθμό. Αυτός ο ήρεμος ρυθμός, έχει δύο όψεις. Από την μία έχουμε το highlight «Meet Me In The Sky» και από την άλλη το «My Life», το οποίο από ένα σημείο και μετά, με έχασε. Όπως και να το δει κανείς, τα κακώς κείμενα του δίσκου βρίσκονται ή στις παραγωγές ή σε λάθη σαν εκείνο του «Wanna Be», που απαρτίζεται από ένα μετριότατο ρεφρέν, με αποτέλεσμα να φαίνεται το κομμάτι βαρετό. Αυτό πάντως δεν εξαπλώθηκε σ’ όλο το LP, που προσφέρει μερικές εναλλαγές στον ήχο, όπως π.χ. το «Facts Don’t Lie», που μου θύμισε παλιές καλές εποχές.

Από τους MCs πάντως δεν έχω κανένα παράπονο, από την στιγμή που δείχνουν ότι βρίσκονται στα πάνω τους. Κάτι που γνωρίζουν, γιατί μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του «Rebirth» σαν πρώτο τραγούδι. Ένα 7λεπτο δημιούργημα (!), που παρά την μεγάλη του διάρκεια, τα rhymes των Bones το εμπλουτίζουν και του δίνουν ουσία. Άλλωστε κατά την διάρκεια του album υπάρχουν ωραίες στιγμές, όσον αφορά το περιεχόμενο, με τα λόγια τους να περνάνε τα μηνύματα που οι ίδιοι θέλουν. Στα θετικά κομμάτια, μεταφέρουν ακριβώς αυτή την ατμόσφαιρα ( «Tryin’ to get my shine on. That don’t give ‘em a reason to hate me, hate me, hate me! But I know my mind’s strong. None of you suckas can break me!» ). Για το flow και τον γενικότερο ρυθμό που έχουν οι πέντε rappers, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι, αφού είναι γνωστοί για τον χαρακτηριστικό τρόπο που ραπάρουν. Ο Bizzy και ο Krayzie Bone μου άρεσαν περισσότερο από τους πέντε MCs, με όχι και τόσο μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους. Στις δημιουργίες που μουσικά δεν είχαν την ικανότητα να εντυπωσιάσουν, έρχεται οι ικανότητα του στίχου να σηκώσει το επίπεδο και πάνω απ’ όλα να διασκεδάσει τον ακροατή.

Σε αυτό έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο η μη συμμετοχή άλλων καλλιτεχνών, γιατί όταν έχεις πέντε κεντρικά πρόσωπα, πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να «πλατιάσει» ένα τραγούδι με μία ακόμα συνεργασία, παρά να εμπλουτιστεί. Σε γενικές γραμμές μπορεί κανείς να δει το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Το ηχητικό δείγμα δεν προσφέρει κάτι σούπερ,που να κάνει αυτό το CD διαχρονικό, αλλά η συνολική εικόνα του καλλιτέχνη και των παραγωγών μαζί, κάνει το «Uni-5: The Worlds Enemy» να παρουσιάζεται ιδιαίτερα καλό. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει να δώσει αρκετά, όχι μόνο στους fans των Bone Thugz-n-Harmony, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο που έχει όρεξη για μία ώρα με ευχάριστη hip-hop μουσική. Όλοι πιστεύω θα συμφωνήσουν, πως μετά από δέκα χρόνια, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο έντονα το παλιό συναίσθημα που έβγαζε αυτό το σχήμα. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην επανεμφάνιση και των πέντε rappers μαζί, σαν μία ομάδα, αλλά σε μία γενικότερη δημιουργική εικόνα που χαρακτηρίζεται «ώριμη».
Βαθμολογία: 3,5/5

Κομμάτια Που Ξεχώρισαν: «Only God Can Judge Me», «See Me Shine», «Gone», «Meet Me In The Sky»

Tracklist:

1. The Law (Intro)
2. Rebirth
3. See Me Shine (feat. J Rush)
4. Only God Can Judge Me
5. Wanna Be
6. My Life
7. Everytime
8. Fearless (Interlude)
9. Gone (feat. Ricco Barrino)
10. Meet Me In the Sky (feat. K. Young)
11. Universe
12. A New Mind = A New Life (Interlude)
13. Pay What They Owe
14. Facts Don’t Lie

Deluxe Edition

15. My Street Blues
16. Vegas
17. Interview (Video)
18. Rebirth (Video)
19 See Me Shine (Video)
20. Meet Me In The Sky (Video)

Σημείωση: Τα δύο extra κομμάτια που έχει η ειδική έκδοση, δεν μου είπαν και πολλά. Το «Vegas» π.χ. μου φάνηκε αρκετά μέτριο και εάν δεν σας καίει και πολύ το οπτικό υλικό που έχει το extra CD, τότε θα σας πρότεινα να επιλέξετε την απλή version του δίσκου.


Τον Εκτωρα Αποστολόπουλο τον ακούτε κάθε Παρασκευή στις 21.00 στο HotStation Goes Urban, αλλά τον διαβάζετε κι όλας στο μουσικό ιστολόγιο www.beat-town.comΤο άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2097.html