Ανοιχτή επιστολή από τους ποδηλάτες Θεσσαλονίκης προς την Αστυνομία


Ημερομηνία Τετάρτη, 25 Νοέ 2009 @ 06:00
Θέμα/Κατηγορία Σκέψεις, Θέσεις και Γνώμες

Αποστολέας LavantiSΣας απευθύνουμε αυτήν την επιστολή ως πολίτες-ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης, τους οποίους ενώνει απλά η αγάπη τους για το ποδήλατο και η επιθυμία για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο αστικό και μη περιβάλλον. Είμαστε άνθρωποι, που ενδιαφέρονται για την καθημερινή ποιότητα ζωής και έχουμε επιλέξει συνειδητά το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, διότι με αυτόν τον τρόπο:

• κινούμαστε γρήγορα και οικονομικά
• δεν ρυπαίνουμε την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της πόλης μας
• αποσυμφορίζουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης
• διαμορφώνουμε ένα βιώσιμο και υγιές περιβάλλον για όλους.

Μέσα στο αφιλόξενο ελληνικό αστικό περιβάλλον, παρόλα τα προβλήματα, εμείς επιμένουμε να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο, ελπίζοντας ότι σύντομα θα μας ακολουθήσουν και άλλοι συμπολίτες μας. Ωστόσο, πέρα από τα προβλήματα στο δρόμο και στα ΜΜΜ, αντιμετωπίζουμε και άλλα ζητήματα που άπτονται της δικαιοδοσίας σας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο ζήτημα των καθ’ έξιν κλοπών ποδηλάτων και του τρόπου αντιμετώπισης του φαινομένου από την ελληνική αστυνομία. Καθημερινά, βιώνουμε στην πόλη μας - αλλά και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα- πολλαπλές κλοπές των οχημάτων μας (δείτε ενδεικτικά: http://www.podilates-thess.gr/forum/forum-6/page-1/). Τις κλοπές αυτές προσπαθούμε και προτρέπουμε και όλους τους υπόλοιπους ποδηλάτες να τις δηλώνουν πάντα στην αστυνομία.

Ωστόσο, οι απαντήσεις που παίρνουμε συνήθως δηλώνουν την αδυναμία των υπαλλήλων των αστυνομικών τμημάτων να συλλάβουν τους κλέφτες και να βρουν τα ποδήλατά μας, παρόλο που -όπως δηλώνουν- γνωρίζουν σε ποιους κύκλους κινούνται και σε ποιες περιοχές κρύβουν τα κλεμμένα ποδήλατα.

Ήδη καταβάλουμε προσπάθειες, παρακινώντας τους ποδηλάτες να σημειώνουν τα στοιχεία του ποδηλάτου τους (αριθμοί πλασίου, μάρκα, μοντέλο), να το φωτογραφίζουν, να τοποθετούν σημάδια και στοιχεία του κατόχου τους στο όχημα και να το κλειδώνουν σωστά. Αλλά αυτά τα μέτρα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά, καθώς οι κλέφτες των ποδηλάτων -και με την ανοχή των αρχών- έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες ικανότητες.
Τα ποδήλατά μας μπορεί να κοστίζουν από μερικές δεκάδες μέχρι και κάποιες χιλιάδες ευρώ. Όμως το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Αφορά και το σεβασμό και την ευθύνη που δείχνουν οι αρχές απέναντι σε πολίτες, οι οποίοι με την καθημερινή στάση ζωής τους εφαρμόζουν και προβάλλουν ένα ήπιο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης προς όφελος ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου.

Γι αυτό το λόγο, ζητούμε από την ελληνική αστυνομία να πράξει ορθά το καθήκον της και να αντιμετωπίσει πλέον το φαινόμενο των κλοπών με σοβαρότητα. Ειδικά, εφόσον συχνά γνωρίζει τα κυκλώματα των κλεφτών, τις περιοχές με τις αποθήκες φύλαξης των κλοπιμαίων και τα σημεία
προώθησης-πώλησης των κλεμμένων ποδηλάτων.

Τέλος, θα επιθυμούσαμε την ίδια ένδειξη σεβασμού στην ποδηλατική κοινότητα, η οποία ειδικά το τελευταίο διάστημα στην πόλη της Θεσσαλονίκης δέχεται εκτεταμένους ελέγχους (στοιχείων, σωματικούς και αποσκευών) στο δρόμο από υπαλλήλους των τμημάτων ασφαλείας. Θεωρούμε, ότι η μετακίνηση με ποδήλατο δεν θα έπρεπε αυτόματα να μας στοχοποιεί, ως πιθανούς εγκληματίες, αλλά ίσα-ίσα να μας μετατρέπει σε παραδείγματα προς μίμηση για τους πολίτες των αστικών και μη κέντρων της χώρας μας.

Οι ποδηλάτες δεν είναι ύποπτοι επειδή απλά και μόνο είναι ποδηλάτες, ούτε πρέπει να θεωρείτε ότι κουβαλούμε παράνομα φορτία στις σχάρες των ποδηλάτων και στα καλαθάκια μας, επειδή απλά ποδηλατούμε. Διεκρινίζουμε, βέβαια, πως δεν ζητούμε ιδιαίτερη μεταχείριση, ούτε ζητούμε οτιδήποτε παραπάνω, παρά την ισότιμη αντιμετώπιση όπως εφαρμόζεται και στους υπόλοιπους ευσυνείδητους
Έλληνες φορολογούμενους πολίτες.

Στo πλαίσιο ενός γενικότερου κοινωνικού πολιτισμού και σεβασμού, ζητούμε από την ελληνική αστυνομία να επανεξετάσει τη στρατηγική της για τα προαναφερθέντα ζητήματα.

Την επιστολή απευθύνουν προς:
Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

..αλλά πιστεύω πώς ειδικά το θέμα με τις κλοπές ισχύει και για την Αθήνα, ειδικά έξω από σταθμούς Μετρό, προαστικού.


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1995.html