Επιστροφή του Steve Jobs και τα νέα προϊόντα της Apple


Ημερομηνία Κυριακή, 13 Σεπ 2009 @ 03:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSSteve Jobs και τα νέα προϊοντα της AppleΣαν τον παλιό καλό καιρό, με το μαύρο ζιβάγκο και τα New Balance, με τα γυαλάκια και το αυτάρεσκο μισό χαμόγελο, ο σαφώς λεπτός -αλλά σχεδόν πανοποιότυπος με πέρσι- Στιβ Τζομπς εμφανίστηκε στη σκηνή στο πρόσφατο event της Apple για να παρουσιάσει τα νέα προϊόντα της εταιρίας. Οι fanboys από κάτω (αλλά και οι κολλημένοι στις οθόνες τους, διαβάζοντας liveblogs και tweets) βρέξαν μαζικά τα παντελονάκια τους. Τα ίδια τα προϊόντα, όμως, ήταν μια σκέτη απογοήτευση.


Αφού ευχαρίστησε την οικογένεια του 20χρονου νεαρού το συκώτι του οποίου τον κρατά ζωντανό, ο Στιβ Τζομπς κάλεσε τους πάντες να γίνουν δωρητές οργάνων και παρουσίασε τα εξής:

Το iPhone OS 3.1, που εισάγει μια μορφή του Genius του iTunes, αλλά για τα applications. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα δουλεύει (αν κατεβάζεις έναν Twitter client θα σου προτείνει άλλους Twitter clients;) αλλά τέλος πάντων, αυτό δεν ήταν το σημαντικό.

Το iTunes 9 είναι μια μεγάλη αναβάθμιση του γνωστού λειτουργικού διαχείρισης των media που έχει στο κομπιούτερ όποιος έχει iPod ή iPhone. Η νέα έκδοση, που μπορείς να την κατεβάσεις εδώ, έχει τη δυνατότητα να σου φτιάχνει impromptu playlists ανάλογα με τα είδη μουσικής που έχεις στο iPod, σαν ραδιοφωνικός σταθμός ένα πράγμα, μόνο με τη μουσική που σου αρέσει. Οι λίστες είναι 12, δεν μπορείς να τις κάνεις edit, και δεν μπορείς καν να δεις ποιο είναι το επόμενο τραγούδι. Χμ. Εξάλλου, το 9 εισάγει και την επιλογή να κατεβάζεις "LP", δηλαδή άλμπουμ καλλιτεχνών μαζί με στίχους, σημειώσεις, εικόνες και γραφικά, αντίστοιχα πράγματα που έβρισκες στους παλιούς δίσκους, θυμάσαι, αυτούς από βινύλιο που κάνανε χρατσα χρούτσα κι όταν έφταναν στη μέση έπρεπε να σηκωθείς και να πας να τους γυρίσεις απ' την άλλη πλευρά. Προφανώς κάποιοι τα νοσταλγούν αυτά τα πράγματα, και υποτίθεται ότι μ' αυτό το feature του iTunes θα ξαναζήσουν τη χαμένη νιότη, ή κάτι τέτοιο. Ακόμα, μπορείς να αγοράσεις 30.000 ringtones από το μαγαζί έναντι 1,29 δολάρια το ένα. Δηλαδή περισσότερο απ' το κανονικό τραγούδι. Τζίζους.

Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του νέου iTunes, ομολογουμένως, είναι η δυνατότητα να ρυθμίζεις την διαρρύθμιση της οθόνης σου στο iPhone ή το iPod Touch, ποιο application πάει πού δηλαδή, ένα πράγμα που ήταν αρκετά μπελαλίδικο μέχρι τώρα αν, όπως ο περισσότερος κόσμος, είχες κάμποσες δεκάδες apps εγκατεστημένα. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η δυνατότητα να μοιράζεσαι τη βιβλιοθήκη του iTunes σου σε μέχρι και πέντε υπολογιστές στο σπίτι.

Κατά τα άλλα, όπως αναμενόταν η Apple παρουσίασε νέες συσκευές. Το iPod Classic επιβίωσε στη σειρά και έφτασε σε χωρητικότητα τα 160GB με κόστος μόνο 249 δολάρια -στην πράξη χρησιμοποιείται ως εξωτερικός σκληρός δίσκος, εδώ που τα λέμε. Το νέο iPod Touch έρχεται σε μεγέθη 8, 32 και 64GB, και στις δύο μεγαλύτερες εκδόσεις υποστηρίζεται η καινούρια έκδοση Open GL για παίζουν τα παιχνίδια πιο καλά. Α, τα παιχνίδια. Η Apple έδωσε μεγάλη βάση στα παιχνίδια, τονίζοντας μια πραγματικότητα που λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει: Χάρη στο App Store, το multitouch και το accelerometer, το iPod Touch και το iPhone είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλύτερες φορητές παιχνιδομηχανές από το Sony PSP ή το Nintendo DS. Και τα παιχνίδια είναι πολύ πολύ πιο φτηνά και πολυάριθμα. Οι τρεις εκδόσεις κοστίζουν 199, 299 και 399 δολάρια, αλλά καμια τους δεν έχει ένα χαρακτηριστικό νέο που εισάγει η Apple στη σειρά, και το οποίο έβαλε στο iPod Nano: το βίντεο.

Τα νέα Nano εξακολουθούν να είναι μικρά και πολύ ελαφριά (36 γραμμάρια) αλλά απέκτησαν λίγο μεγαλύτερη οθόνη και κάτι ενδιαφέρον στην πλάτη: Μια καμερούλα. Ο Τζομπς έδειξε φάτσα-κάρτα στην γιγαντοοθόνη το λόγο: Η Flip, η φτηνή βιντεοκάμερα που έχει κατακτήσει τη σχετική αγορά. Τώρα θέλουν να πείσουν τον κόσμο να πάρει μια άλλη κάμερα, ελάχιστα πιο ακριβή, πολύ πιο μικρή και ελαφριά, που είναι ταυτόχρονα και iPod. Το νέο Nano τραβάει ταινιάκια ανάλυσης 640x480 στα 30fps (όσο το iPhone) και μπορείς μέσω iTunes να τα ανεβάσεις εύκολα στο YouTube. Τα προβλήματα: Πρώτον, αντίθετα με το iPhone, το Nano δεν τραβάει φωτογραφίες. Ούτε η Flip τραβάει, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τραβάει φωτογραφίες τη στιγμή που το software υπάρχει (το iTunes) και η κάμερα είναι εκεί. Μυστήρια πράγματα. Το αλλο πρόβλημα είναι η τοποθέτηση της κάμερας, που δεν είναι πίσω από την οθόνη, αλλά στο κάτω μέρος της συσκευής. Πράγμα που σημαίνει ότι αλλού τραβάς κι αλλού κοιτάς. Θα δούμε πώς λειτουργεί εργονομικά όταν το πιάσουμε στο χέρι, αλλά μας φάνηκε λίγο κουλό.

Κατά τα άλλα το Nano θα έχει για πρώτη φορά και ραδιόφωνο (όχι, το Touch ούτε αυτό το χαρακτηριστικό το πήρε), ενώ αναβαθμίστηκε αρκετά και το εργαλείο Nike+ που σου επιτρέπει να μετράς την πρόοδό σου καθώς κάνεις τζόγκινγκ. Κυκλοφορεί σε εκδόσεις 8 και 16GB με τιμή 149 και 179 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως καταλαβαίνεις για μια ακόμα φορά η παρουσίαση των προϊόντων της Apple προκάλεσε περισσότερο προβληματισμό και γκρίνιες παρά ενθουσιασμό. Κι αν δεν ήταν και ο Τζομπς να έρθει για να στοιχειώσει τα υγρά όνειρα των φανατικών, σήμερα θα είχαμε πολύ μπούρου μπούρου στα forums και στα blogs.

ΥΓ. Α, βγήκαν και καινούρια Shuffle τα οποία ζζζζζζ...


του Αχιλλέα Σπανού από το yupi.gr


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1945.html