Συμπτώσεις: Πεπρωμένο ή Μαθηματικά;


Ημερομηνία Πέμπτη, 10 Σεπ 2009 @ 15:25
Θέμα/Κατηγορία Σκέψεις, Θέσεις και Γνώμες

Αποστολέας makdel



Υπάρχουν άραγε άνθρωποι που μπορύν να "διαβάσουν" το μέλλον ή μήπως όλη η ιστορία γύρω απο τις συμπτώσεις είναι απλές μαθηματικές πραξεις;
Ο Τζόρτζ Μπράϊζον αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη μιας και ήταν πολύ κοντα στο Κεντάκυ και ήθελα απο μικρός να το επισκεφτεί. Φτάντοντας  στο ξενοδοχείο Μπράουν στο Λούισβιλ, αστειευόμενος, μιας και δεν τον ήξερε κανείς, ρώτησε τον ρεσεψιονίστ:
"Έχω κανένα γράμμα;". Έμεινέ έκπληκτος όταν ο υπάλληλος του έδωσε ένα γράμμα με τον αριθμό του δωματίου του. Ο προηγούμενος ένοικος  του δωματίου 307 ονομαζόταν και αυτός Τζόρτζ Μπράιζον... Μια σύμπτωση απίστευτη, αλλα συνάμα τόσο καυστική, καθώς ο άνθρωπος που την διηγείται είναι ο μαθηματικός Δρ Γουόρεν Γουήβερ, ειδικός στις πιθανότητες, που πιστεύει πως οι συμπτώσεις διέπονται απο το νόμο της τύχης και απορρίπτει οποιαδήποτε παραφυσική η απόκοσμη αιτία.




      Το 1891 ο Άγγλος Τσαρλς Γουέλς προκάλεσε αίσθηση "τινάζοντας" την μπανκα στο καζίνο του Μόντε Κάρλο, καθώς κέρδισε 3 φορές, χωρίς κανένα σύστημα, 100.000 φράγκα στην ρουλέτα και αμέσως μετά εξαφανίστηκε...Ο Δρ. Γουήβερ πάντως έχει διαφορετική άποψη, υσποστηρίζοντας πως αν ρίξεις ένα νόμισμα 1024 φορές είναι πιθανό να υπάρξει μια αλληλουχία απο οχτώ κεφάλια στη σειρά, δύο ομάδες απο επτά κεφάλια στη σειρά, τέσσερισ απο έξι στη σειρά και οχτώ ομάδες απο πέντε στη σειρά.Το ίδιο ισχύει και στην ρουλέτα.Στο αντίθετο στρατόπεδο υπάρχουν οι οι υπέρμαχοι του "Νόμου των σειρών" της "Συχγρονιστικότητας" που θεωρούν πωσ όλα είναι θέμα συγχρονισμού.

      Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν γοητευτικά μυστηριώδη την πιθανότητα όλα να εξαρτιούνται απο μια ανώτερη δύναμη που καθορίζει τα πάντα.Και απο αποδείξεις άλλο τίποτα...Το 1899 ο Καναδος ηθοποιός Τσαρλς Κόγκλαν αρρώστησε και πέθανε στο Γκάλβεστον. Επειδή βρισκόταν πολύ μακριά για να επιστρέψουν την σωρό του στην πατρίδα του στο νησί Πρίγκιπας Εδουάρδος, ο Κόγκλαν θάφτηκε σε ένα γρανιτένιο κλειστό τάφο 5.600 χλμ απο τον τόπο που γεννήθηκε. Τα κόκκαλά του παρέμειναν εκεί λιγότερο απο 1 χρόνο, καθώς ο μεγάλος τροπικός κυκλώνας του 1900 "χτύπησε" το νησί Γκάλβεστον και το νεκροταφείο που ήταν θαμμένη η σωρός του ηθοποιού πλημμύρισε.Ο τάφος διαλύθηκε και και το φέρετρο έπλευσε στο Κάλπο του Μεξικού, κατα μήκος της παραλίας της Φλόριντα. Οχτώ χρόνια πέρασαν. Κάποια μέρα του 1908 κάποιοι ψαράδες στο νησί Πρίγκιπας Εδουάρδος παρατήρησαν ένα μεγάλο, ταλαιπωρημένο κουτί να πλέει κοντά στην ακτή...Το σώμα του Κόγκλαν είχε γυρίσει στην πατρίδα του.

        Τύχη; Μοίρα; Μαθηματική πιθανότητα; Το σίγουρο είναι πως "σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση" που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας...







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1944.html