Επιτέλους διευκρινήσεις για τα αντικαπνιστικά μέτρα


Ημερομηνία Κυριακή, 31 Μάι 2009 @ 22:55
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας LavantiS



Ξεδιαλύνεται το σύννεφο… καπνού που συνοδεύει τον αντικαπνιστικό νόμο. Έναν σχεδόν μήνα πριν από την (πολυαναμενόμενη) εφαρμογή του νέου νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος, οι αρμόδιοι αρχίζουν να οριοθετούν με πιο αδρές γραμμές το πλαίσιο συνύπαρξης «θεριακλήδων» και μη στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.



Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας για την «Κινητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών και του Επιστημονικού Κόσμου για ένα Δημόσιο Περιβάλλον Ελεύθερο από Καπνό» που οργάνωσε το υπουργείο Υγείας, σε ό,τι αφορά τα καταστήματα επιφάνειας έως και 70 τ.μ., οι ιδιοκτήτες θα έχουν προθεσμία έως το τέλος Ιουνίου να δηλώσουν στους οικείους δήμους εάν οι χώροι τους θα είναι καπνιστών ή μη. Με μια απλή αίτηση θα λαμβάνουν τη σχετική σήμανση του καταστήματός τους, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να αλλάξουν… κατηγορία όποτε το θελήσουν.

Λιγότερο ευέλικτοι φαίνεται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων άνω των 70 τ.μ., καθώς υποχρεούνται στη δημιουργία ειδικών χώρων για καπνιστές μέσα στα εστιατόρια ή στις καφετέριες. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτουν οι αρμόδιοι, οι χώροι καπνιζόντων θα καταλαμβάνουν επιφάνεια από 20 έως 40 τ.μ. του συνολικού ωφέλιμου χώρου του καταστήματος, ο οποίος ωστόσο θα είναι… ερμητικά κλειστός για τους ανήλικους (καπνιστές ή μη) πελάτες του χώρου. Επίσης, μέλημα των ιδιοκτητών θα είναι η ακριβοδίκαιη κατανομή του καταστήματος αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών του έτσι ώστε π.χ. οι χώροι για… ξεχαρμάνιασμα να μην αποτελούν πέρασμα προς τις τουαλέτες ή την κουζίνα ή άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Ανατροπή και στα εργασιακά δεδομένα αναμένεται να φέρει η ισχύς του νόμου, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων στα καταστήματα καπνιστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η προστασία των μη καπνιστών εργαζομένων οι οποίοι νομίμως θα μπορούν να αρνηθούν πλέον στον εργοδότη τους την παροχή της συνεχούς εργασίας τους στους χώρους καπνιστών.

Τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην υγεία των εργαζομένων, καπνιστών και μη, στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης η έκθεση στον καπνό παρουσίασε στην ίδια ημερίδα ο κ. Γιάννης Τούντας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, μέλος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Κάπνισμα «Σπύρος Δοξιάδης - Γιώργος Γεννηματάς» και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας, οι εργαζόμενοι καπνιστές σε κέντρα εστίασης και διασκέδασης παρουσιάζουν σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα συμπτώματα όπως βήχα (41,8%), συριγμό κατά την αναπνοή (27,5%), φλέγμα (48,2%) και λαχάνιασμα (53,4%) απ’ ό,τι οι μη καπνιστές εργαζόμενοι στα κέντρα αυτά. Βέβαια και τα αντίστοιχα ποσοστά των μη καπνιστών εργαζομένων (24,7%, 7,2%, 32,6% και 36,5% αντίστοιχα) είναι σχετικά υψηλά λόγω της πολύωρης έκθεσής τους στο παθητικό κάπνισμα.

Οπως προκύπτει επίσης από την έρευνα, οι Έλληνες θεωρούν ως πιο σημαντικά μέτρα κατά του καπνίσματος την εκπαίδευση στα σχολεία (83%), την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας (80%), τη δημιουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος (80%), τη χορήγηση των ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία (70%), τις καμπάνιες ενημέρωσης (69%), την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων (64%) και την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων στους ανήλικους (63%).

Πηγή: Πρώτο Θέμα







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1908.html