Δεν πέρασε ο νόμος για τα παράνομα downloads στη Γαλλία


Ημερομηνία Τρίτη, 14 Απρ 2009 @ 14:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Το γαλλικό κοινοβούλιο απέρριψε αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που προέβλεπε τη διακοπή της πρόσβασης στο ίντερνετ γι' αυτούς που θα εντοπίζονταν να «κατεβάζουν» παράνομα ταινίες και μουσική. Δια ανατάσεως της χειρός και απούσης της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών, η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε με 21 ψήφους κατά έναντι 15 υπέρ το σχέδιο νόμου, το οποίο είχε ωστόσο εγκρίνει νωρίτερα η Γερουσία.



Οι γερουσιαστές επανέφεραν ρήτρα που προέβλεπε ότι ο «πειρατής» θα υποχρεώνεται μετά τη διακοπή της πρόσβασής του στο ίντερνετ για δύο μήνες έως ένα έτος να καταβάλει τη συνδρομή του για την παροχή των υπηρεσιών διαδικτύου. Η προτεινόμενη νομοθεσία εκχωρεί στις εταιρείες παραγωγής μουσικής και ταινιών το δικαίωμα να παρακολουθούν τους διαδικτυακούς χρήστες και να καταγγέλουν τα περιστατικά παράνομης λήψης δεδομένων σε μια νέα αρχή προστασίας της πνευματικής περιουσίας.


Η γαλλική κυβέρνηση είχε υπερασπιστεί αυτό το σχέδιο νόμου που θα καθιστούσε τη Γαλλία την πρώτη χώρα που θα καθιέρωνε δημόσιο σύστημα παρακολούθησης δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια «σταδιακή απάντηση» στην ηλεκτρονική πειρατεία πολιτιστικών αγαθών, η οποία θα μπορούσε να φτάσει ως τη διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο.


Οργανώσεις υπεράσπισης πολιτικών δικαιωμάτων και μέλη της σοσιαλιστικής παράταξης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο "ποινικοποίησης μιας ολόκληρης γενιάς".


Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση της ηλεκτρονικής πειρατείας πολιτιστικών αγαθών, παρά μόνον ισχύει μια γενική υποχρέωση για τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, οποιοδήποτε μέσο κι αν χρησιμοποιείται για την αντιγραφή του έργου τους.

από την Ναυτεμπορική







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1880.html