Γνωριμία με τον 'Κήπο της Kalashnikov'


Ημερομηνία Σάββατο, 28 Φεβ 2009 @ 05:00
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας LavantiSΜια μικρή καλλιτεχνική πόλη: Θεατρο, μουσικη, χαπενιγκς, σινεμα, βιβλιοθηκη, κομμωτηριο, Ασυρματο ιντερνετ, μουσικα αφιερωματα, ανοιχτο πανεπιστημιο, forum, Εκθεσεις, βραδυες ποιησης, ατελιε για νεους ζωγραφους Και δωρεαν στουντιο για νεους σκηνοθετες, θεατρικα τρειλερς, μαθηματα djing και ενας Κηπος γεμάτος άνθη για το καλοκαίρι! Κάτι συμβαίνει εδώ!

Ενας χώρος για πολιτικές ζυμώσεις, φρέσκα κοκτέλια, νέες μουσικές, ίντριγκες και φλερτ σε ένα κτίριο που ακούγεται καθαρά η ηχώ της Ιστορίας!


Πριν 2 χρόνια είχαμε λάβει το παρακάτω:

Ένα παλιό κτίριο εκατονπενήντα ετών θα αποτελέσει τον χώρο όπου θα δημιουργηθεί με μικρή καλλιτεχνική μουσική πόλη με πολλά events, βιβλιοθήκη, σινεμά, γκαλερί, καφέ και τρία μπαρ.

Ο χώρος που λειτουργούσαν οι παλιές ΅Συχνότητες΅ αλλάζει από τον Νίκο Λακόπουλο και τους Αδελφούς Διαμάντη με την χορηγία της Βότκας Kalashnikov. Η προοπτική να γίνει ο μεγαλύτερος χώρος στην περιοχή της Νεάπολης.

Ενα πρωτότυπο κλαμπ με κήπο, δυο stages, σοφίτα και underground εκθεσιακό χώρο, σινεμά και πολλά συμβάντα.

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ KALASHNIKOV - ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ «ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ KALASHNIKOV»

Υπήρχε στην Αθήνα μια εποχή που η Νεάπολη ήταν ακατοίκητη. Ο Λυκαβηττός δημιουργούσε χειμάρρους που κατέβαιναν ως την Πλατεία Κοτζιά. Γύρω στο 1840 η Σταδίου άρχισε να χτίζεται. Η «Λεωφόρος των Ακακιών», όπως λεγόταν όταν φυτέψανε ακακίες έγινε ο κεντρικός δρόμος της πόλης. Τα πρώτα κέντρα και ζαχαροπλαστεία  όπως ήταν του «Τσίτα και του Φόρτη» άνοιξαν τότε. Σε ένα σημείο της Σταδίου που
άρχιζε ένας μυστηριώδης δρόμος που οδηγούσε στον Λόφο του Στρέφη.

Ήταν η οδός Προαστείου η μετέπειτα οδός Μπενάκη.

Η Λεωφόρος των Ακακιών απέχτησε κάποια στιγμή ιπποσιδηρόδρομο, ένα τράμ που δούλευε με άλογα! Ωραία συγκοινωνία, δεν είχε στάσεις, όπου ήθελες κατέβαινες, αλλά στην Αιόλου βρωμούσε πολύ.

Ένα τραγούδι έλεγε
«Κορίτσια μην πηγαίνετε εις την οδόν Σταδίου
Γιατί εκεί συχνάζουνε παιδιά του Γυμνασίου»

Το 1909 οι ακακίες κόβονται για να περάσει ηλεκτρικό τραμ. Η πόλη μεγάλωνε και νέοι δρόμοι όπως η οδός Αγχέσμου, μετέπειτα Βουκουρεστίου, η νυν Μπενάκη και η Ασκληπιού αποχτούσαν μεγάλη σημασία. Το όριο της πόλης με το αυθαίρετο προάστιο ήταν η Λεωφόρος Βουλεβαρίου, η Πανεπιστημίου. Τα Εξάρχεια, η μετέπειτα Νέα Πόλη είχαν κήπους, αμπέλια, πεύκα και κατσίκια.Ο Λόφος Αγχέσμου πέρασε στην ιδιοκτησία του Πλάτωνα Στρέφη. Τηνιακοί μαστόροι δούλευαν στα μαρμαρογλυφεία δίπλα στους χειμάρρους. Χαμόσπιτα, αυλές, γαϊδουράκια, πετροπόλεμος, αμπέλια και .στάνες. Ζευγαράκια και φοιτητές, κανταδόροι και καφε σαντάν φτιάχνουν τα μετέπειτα Εξάρχεια σε μια εποχή που ο ιπποσιδηρόδρομος ανέβαινε την Ιπποκράτους, πολλές φορές μέσα σε πλημμύρρες Η Αραχώβης ήταν δάσος. Μες το δάσος στο .εξοχικό κέντρικό κέντρο ΅Μποέμ΅ τραγουδάνε στίχους του Στέφανου Μαρτζώκη,

«...Είναι στιγμές που ο δύστυχος / τρελαίνομαι για σένα /
και γέρνοντας στον ώμο σου / αισθάνομαι πως ζω...».

Στην οδό Προαστείου,στους πρόποδες του Λόφου Στρέφη κτίζεται τότε ένα κτίριο επιβλητικό, ΅Ο Πύργος των Εξαρχείων΅ ιδιοκτησία σήμερα των Εκδόσεων Αστήρ'' Παπαδημητρίου που λειτουργούν επί τέσσερις γενιές, πάνω από εκατό χρόνια.

Το παλιό κτίριο των εκδόσεων είχε γίνει από την δεκατία 80 μπαρ.Το όνομα ΅Συχνότητες΅φαίνεται να το έδωσε ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Το μπαράκι έγινε στέκι της κουλτούρας και της αριστεράς για πολλά χρόνια.

Πολλοί έχουν δει εκεί ακόμα τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Αγγελο Ελεφάντη που έφυγε πρόσφατα.

Το κτίριο της οδού Μπενάκη 87, ΅Ο Κήπος της Kalashnikov" όπως ονομάστηκε από το 2007 είναι ένα μεγάλο κτίριο με δύο ορόφους, υπόγειο σοφίτα, και μια μεγάλη αυλή, τον περίφημο κήπο. Από τους πρώτους που έσπευσαν στο νέο χώρο ηλικίας πάνω από αιώνα ήταν η Sunny Μπαλτζή, η Αρλέτα και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Οι Purresense βρέθηκαν εδώ σε ένα aftershow παρτυ μετά την συναυλία τους στο Gagarin.

Ο νέος χώρος στον ενάμισυ χρόνο ζωής έχει οργανώσει πολλές εκθέσεις, συναυλίες, άπειρα πάρτυ. Χαρακτηρίστηκε από τον τύπο ως το ΅αδελφάκι΅ του Decadence και άρχισε να γίνεται ξανά στέκι της παλιάς του πελατείας και της νέας alternative, indie σκηνής. Πολλές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, συναυλίες των Raymond Penn & the Mandingo Reggae, Βαυκάλημα, Popo Eye, Δημήτρη Ζαφειρέλη και Νίκου Τσαγκρινού,  Ζανέτ Καπούγια, Nou Specoul, Gad και Σέλας κ.α.Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1840.html