«Σφαγείο» - Παραστάσεις για τη Διεθνή Αμνηστία


Ημερομηνία Παρασκευή, 06 Φεβ 2009 @ 06:35
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας neoklesΗ ομάδα 53 διοργανώνει θεατρική βραδιά, την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, ώρα 18.45, στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, ΦΙΞ), με το έργο του Ιλάν Χατσόρ «ΣΦΑΓΕΙΟ», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Τιμή Πρόσκλησης:20euro(κανονικό)
15euro(μαθητές-φοιτητές)
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, παρουσιάζει το έργο του ισραηλινού συγγραφέα Ιλάν Χατσόρ Σφαγείο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις Σέρρες, όπου και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου, ενώ από τις 13 Ιανουαρίου παίζεται στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Λίγα λόγια για το έργο


Το Σφαγείο είναι ένα εμβληματικό έργο της ισραηλινής δραματουργίας, γραμμένο το 1990 από τον Ιλάν Χατσόρ, που σπούδαζε τότε θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Έκτοτε το έργο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει ανεβεί πάνω από 70 φορές σε διάφορες χώρες, σ' όλο τον κόσμο.

Το έργο έχει ήρωες τρία αδέρφια από την Παλαιστίνη και διαδραματίζεται σ' ένα χωριό της Δυτικής Όχθης στη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα. Το θέμα του, η σύγκρουση ανάμεσα σε αδέρφια, είναι παλιό όσο και η ανθρωπότητα, κι όμως πάντα νέο καθώς αλλάζουν οι συνθήκες που συνθλίβουν τις ανθρώπινες ζωές. Στην περίπτωσή μας τα τρία νέα παιδιά είναι πιασμένα στο δίχτυ της αδυσώπητης αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης. Ο συγγραφέας επέλεξε να διηγηθεί την ιστορία από τη σκοπιά των Παλαιστινίων, θέλοντας να μιλήσει για την κατοχή και τις πληγές που ανοίγει, κι ακόμα να δείξει στο κοινό της πατρίδας του το ανθρώπινο πρόσωπο του «εχθρού», αυτό που πάντα κρύβει η επίσημη προπαγάνδα.


Το Σφαγείο είναι ένα έργο για το καθήκον, την εξέγερση και την προδοσία. Είναι η τραγωδία μιας οικογένειας που αφανίζεται μέσα στο άγριο σκηνικό μιας διαμάχης που μοιραία γίνεται και εμφύλια, ενδοοικογενειακή. Εκεί που οι δεσμοί του αίματος, οι ηθικές αρχές και οι ανάγκες της επιβίωσης δεν συναντιούνται πουθενά και που πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στον εαυτό σου, στην οικογένεια και  στο λαό σου.


Γιατί απ' όλες τις πληγές του πολέμου, η πιο οδυνηρή είναι τ' αδέρφια που έρχονται αντιμέτωπα, η αγάπη που γίνεται μίσος. Σήμερα στην Παλαιστίνη, χτες στο Σαράγεβο ή στο Μπέλφαστ, προχτές εδώ σ' εμάς.
Ο συγγραφέας δίνει μια οικουμενική διάσταση στο θέμα του, αποφεύγοντας τις εύκολες απαντήσεις. Σύμφωνα με την πεποίθησή του, το πολιτικό θέατρο δεν χρειάζεται να πραγματεύεται ιδέες και ιδεολογίες, αλλά τα ανθρώπινα όντα που έρχονται αντιμέτωπα με αυτές.


Συντελεστές της παράστασης
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου
Σκηνικό - Κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Καψούρος.
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Γιοβάνη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ορέστης Τζιόβας.

Η τιμή της πρόσκλησης είναι 20euro (για μαθητές-φοιτητές 15euro). Όσοι ενδιαφέρεστε, επικοινωνείστε με τον Αντρέα Γιολάση στο 210-8216468 (έγκαιρα, όμως, γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες).

Τα έσοδα της ημέρας θα διατεθούν για τη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας.Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1816.html