Σοφία Καμαγιάννη - Στων άστρων την άλω


Ημερομηνία Δευτέρα, 26 Ιαν 2009 @ 12:25
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας LavantiS



"Τίποτα δεν είναι σημαντικό, τίποτα δεν είναι ασήμαντο. Ο κόσμος είναι ένα παιχνίδι σκιών, αλλά οι εικόνες των πραγμάτων στην ψυχή μας έχουν μια βαθιά, αλλόκοτη πραγματικότητα" - Έρμαν Έσσε

Τα 64millimetres παρουσιάζουν το νέο cd της Σοφίας Καμαγιάννη με τίτλο «Στων άστρων την άλω».

Mετά τo οργανικό έργο «Αποβάθρα» και τη συμμετοχή της στην έκδοση του Πανεπιστημίου Αθηνών «Δεν ξέρω παρά να τραγουδώ, 19 συνθέτες μελοποιούν Παλαμά» η Σοφία Καμαγιάννη παρουσιάζει μία σύγχρονη και δημιουργική εξερεύνηση της γοητευτικής και δραματικής σχέσης ποίησης – μουσικής.


Τα ποιήματα των Σαραντάρη, Εγγονόπουλου, Καρυωτάκη, Παλαμά, Πολυδούρη, Μπάικα, Καρατζά, Δημουλά αποτελούν πηγή έμπνευσης και ερμηνεύονται με ξεχωριστό τρόπο από τη Δώρα Πετρίδη, την Άννη Ονουφρίου, τον Ηλία Βαμβακούση και ένα σύνολο σπουδαίων μουσικών.

Η ιδιαίτερη και πολύπλευρη μουσική γραφή της Σοφίας Καμαγιάννη αποκαλύπτεται καθώς οι προσεγγίσεις των ποιημάτων οδηγούν σε διαφορετικούς μουσικούς κόσμους: λεπτοδουλεμένα τραγούδια και οργανικά με ακουστικό ήχο (φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, πιάνο ο βασικός κορμός της ορχήστρας), μουσική και αφήγηση (με την εξαίρετη απαγγελία του Α. Χειλάκη), πειραματικοί ήχοι της ηλεκτρονικής μουσικής με τη φωνή της μοναδικής Κικής Δημουλά.

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Studio Reaction από τον Λάζαρο Καραγιάννη και η μίξη στο Studio Prism από τον Τάσο Μπακασιέτα..To mastering έγινε στο Athens Μastering από τον Χρήστο Χατζηστάμου.


Σοφία Καμαγιάννη
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο (Εθνικό Ωδείο), θεωρητικά, κλασσικά κρουστά, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο και σύγχρονη σύνθεση (MMus,Goldsmiths College – University of Londοn). Σύγχρονη σύνθεση επίσης με τον C.Landini (Piacenza 2004, σεμινάριο).Τα μουσικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα και της αρέσει να συνεργάζεται και να πειραματίζεται με καλλιτέχνες διαφορετικών κατευθύνσεων. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα έργα της σε συνδυασμό με ακουστικά όργανα και ασχολείται και με τον αυτοσχεδιασμό. Το 2003 παρουσίασε το έργο Rabila Co, μουσική παράσταση πολυμέσων (σύγχρονη μουσική, λόγος, εικόνα, χορός) πάνω σε μια δική της ιδέα (θέατρο Επίκεντρο-Πάτρα και θέατρο Χοροροές-Αθήνα) και το 2006 το πειραματικό πολύτεχνο έργο «ΜΕΣΑ στο μέσα» (για ηθοποιό, 2 μουσικούς, βίντεο και ηχογραφημένο υλικό, θέατρο Σημείο και θέατρο Φούρνος-Αθήνα). Επίσης, στα πλαίσια της Πάτρας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006, συμμετείχε συνθετικά και ερμηνευτικά στη μουσική παράσταση «The Storytelling Project» με καλλιτεχνικό σχήμα του σωματείου ΣΠΙΖΑ, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.

Έργα της μουσικής δωματίου και ηλεκτροακουστικά έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, την Αγγλία (Λονδίνο),την Ιταλία (Val Tidone, Piacenza), την Ολλανδία (Άμστερνταμ) και τις ΗΠΑ (2006, διεθνές φεστιβάλ ηλεκτροακουστικής μουσικής γυναικών). Το 2004 συμμετείχε στα εργαστήρια συνθετών του Μεγάρου Μουσικής.

Έχει γράψει τραγούδια, μουσική για 9 θεατρικές παραστάσεις, για 2 ταινίες μικρού μήκους (Φεστιβάλ Δράμας 2004) και για ένα video art φιλμ (Φεστιβάλ Μηδέν 2007). Το 1999 παρουσίασε την πρώτη δισκογραφική δουλειά της με τον τίτλο “Η Αποβάθρα” (οργανική μουσική). Το 2004 συμμετείχε στη δισκογραφική παραγωγή του Πανεπιστημίου Αθηνών «Δεν ξέρω παρά να τραγουδώ»-19 συνθέτες μελοποιούν K. Παλαμά.
Την περίοδο 1992-2000 συμμετείχε με εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό(Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιαπωνία) στην Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρών, της οποίας υπήρξε μέλος και έχει ενορχηστρώσει πολλά έργα ελληνικής μουσικής γι αυτήν.

Έχει λάβει μέρος σε πολλά μουσικά σχήματα και παραστάσεις (πιάνο, ενορχήστρωση). Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με ερμηνευτές σε συναυλίες για πιάνο και φωνή κυρίως με ελληνικό ρεπερτόριο.

Την περίοδο 2003-2007 ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα, όπου μαζί με τη Δώρα Παναγοπούλου παρουσίαζαν την εκπομπή «21ος –Τάσεις και Πειραματισμοί)».

Από το 2005 είναι υπεύθυνη παρουσίασης στα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ. Ειδικότερα το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται σε ομαδικές δράσεις μουσικής έκφρασης.

Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στο Πανεπιστήμιο του Leeds (ΜΑ, Mathematical Education)


Δώρα Πετρίδη
Η Δώρα Πετρίδη γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε βιολογία, κλασσικό τραγούδι και βυζαντινή μουσική. Μελετά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, λόγια μουσική της Πόλης, και προσεγγίζοντας τις ρίζες της, το ποντιακό τραγούδι.
Η καλλιτεχνική της παρουσία περιλαμβάνει συναυλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, καθώς και θεατρικά αναλόγια, όπου ερμηνεύει έντεχνο ή παραδοσιακό ρεπερτόριο. Έχει συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες του έντεχνου και παραδοσιακού χώρου, μεταξύ των οποίων η Μαρίζα Κωχ και ο Χρόνης Αηδονίδης, καθώς και με σχήματα, όπως η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου, το σχήμα Ρωμιοί κ.ά.
Σημαντική θεωρεί τη συνεργασία της με τον Νίκο Κούνδουρο και τον Νίκο Κυπουργό σε παραστάσεις στο Ηρώδειο, καθώς και την ερμηνεία της στο «Μεγάλο Ερωτικό» του Μ. Χατζιδάκι σε διοργάνωση της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

Δισκογραφία
Προσωπική : « Παραδοσιακά νανουρίσματα» (2008) , «Ταξίδια» (2004) , «Γαλαξίες»(1999)
Συμμετοχές : «Άρωμα Πόλης» (2007), «Δεν ξέρω παρά να τραγουδώ»(2005), «Ταξιδεύοντας με το κανονάκι»(2002)



Άννη Ονουφρίου
Γεννήθηκε στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διδάκτορας Βιοχημείας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σπούδασε κλασσικό τραγούδι στην Πάτρα με την κ. Στέλλα Κούρτη, σπουδή την οποία συνέχισε με δάσκαλο τον κ. Γιώργο Παπά. Από το 1991 που ξεκίνησε τις εμφανίσεις της ως τραγουδίστρια, έχει συμπράξει με διάφορα μουσικά σχήματα («Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου», «Ευήκοον Μέλος», «Λαϊκή Ορχήστρα της Πάτρας», «Μαντολινάτα Ζακύνθου»), αλλά και με Έλληνες συνθέτες (Ανδρέας Αδαμόπουλος, Λουκάς Αδαμόπουλος, Σάκης Παπαδημητρίου, Τιμόθεος Αρβανιτάκης, Σωτήρης Σακελλαρόπουλος, Σοφία Καμαγιάννη) σε συναυλίες που έγιναν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συνεργάσθηκε με πολιτιστικούς φορείς της Πάτρας και άλλων πόλεων (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Ελληνικό Προξενείο Νάπολης, Ελληνική παροικία Μπρίντεζι) καθώς και με πολιτιστικούς συλλόγους για σειρά συναυλιών που έγιναν στις αντίστοιχες πόλεις
Έχει συμμετάσχει με τους συνεργάτες της στα φεστιβάλ Πάτρας, Σύμης, Πάργας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Ηρακλείου Κρήτης , Πάτρα 2006- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, κ.λ.π..
Πρώτη δισκογραφική εμφάνιση έκανε τον Ιανουάριο του 2001, στο πρώτο μουσικό CD του Εκδοτικού οίκου του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο «Έρωτος ποίησις, αγάπης μέλος » σε συνεργασία με το «Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου».


Ηλίας Βαμβακούσης
Ο Ηλίας Βαμβακούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και παραδοσιακών κρουστών στη σχολή του Σίμωνα Καρρά και μαθήματα στο ούτι με το Χρήστο Τσιαμούλη. Συμμετοχές:
- Ως τραγουδοποιός στο δίσκο «Δεύτερη Ακρόαση» της Μικρής Άρκτου με το τραγούδι «Μάτια μου», υπογράφοντας τους στίχους, τη μουσική και την ερμηνεία.
-Ως ερμηνευτής στους δίσκους της Μαρίζας Κωχ «Στον κήπο της Σαπφούς» 06/2006, «Τα τραγούδια πάνε θέατρο», 03/2006.
Προσωπική δισκογραφία:
“Perama elisuocanto” Ιταλική έκδοση metaterpe. Μελοποίηση και ερμηνεία στο έργο του ποιητή Ανδρέα Παγουλάτου. Αναμένεται και η ελληνική έκδοση.
Συνεργάζεται με την Παυλίνα Κωνσταντοπούλου για την έκδοση του πρώτου τους προσωπικού δίσκου με τίτλο «Είμαι ζεν και με ταράζεις».







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1802.html