Κινηματογράφος - απολογισμός της χρονιάς 2008


Ημερομηνία Σάββατο, 27 Δεκ 2008 @ 00:00
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiSDark Knight - Ο Σκοτεινός Ιππότης θριάμβευσε στην ΑμερικήΕνώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θα θυμούνται το 2008 σαν τη χρονιά της νυχτερίδας, για εμάς θα μείνει ως «η εποχή που τραγουδούσαμε (από το Μπάντμιντον ως τα θερινά) Abba». Ο «Σκοτεινός Ιππότης» έφτασε κοντύτερα στις εισπράξεις-ρεκόρ του «Τιτανικού» όσο καμία άλλη ταινία και η Warner σχεδιάζει να τον αφήσει να ξαναπετάξει στις αίθουσες, παρά την κυκλοφορία του σε DVD, με την ανακοίνωση των οσκαρικών υποψηφιοτήτων στο τέλος Ιανουαρίου.


Στις ΗΠΑ υπολογίζουν να κλείσουν ταμείο με πτώση τζίρου της τάξης του 2-3% συνολικά (1.350.000 εισιτήρια, 9.450.000 δολάρια), οπότε μάλλον θ' ανοίξουν και σαμπάνιες αν μάθουν τα δικά μας. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι τουλάχιστον 15%, όσο κι αν προλάβουν να βοηθήσουν το «Bank Bang» και το «Australia».

Πολλοί οι λόγοι, κυριότερος όμως η αδυναμία των ξενόγλωσσων ταινιών να ξεπεράσουν το φράγμα των 500.000 θεατών -μόνο το «Mamma mia!» το κατάφερε-, όταν πριν από έξι-εφτά χρόνια έφταναν τους διπλάσιους, και των ελληνικών να βγάζουν από το καπέλο έναν «El Greco» τη φορά. Η σεζόν ξεκίνησε, αναπόφευκτα, με αρκετές αθηναϊκές αίθουσες λιγότερες ('Αστρον, Αλφαβίλ, Πλάζα, Μαρούσι, Ζίνα), ενώ για πρώτη φορά είδαμε να κλείνει ένα multiplex, το ιστορικό του Αμαρουσίου.

Παρόλα αυτά, οι καινούργιες ταινίες έφτασαν τις 330, μαζί με τις 23 επανεκδόσεις, στην πλειονότητά τους αμερικανικές φυσικά (151), αν και πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσεις τι ανήκει σε ποιον ανάμεσα στα μαλλιά κουβάρια της συμπαραγωγής. Τα βιντεοκλάμπ συνεχίζουν να βλέπουν τις κυριακάτικες εφημερίδες και να κλαίνε, το Blu-Ray κερδίζει έδαφος με ταχύτητα χελώνας και όλα μοιάζουν πια τρισδιάστατος μονόδρομος. Μία μία οι προνοητικές αίθουσες επενδύουν στη νέα 3D τεχνολογία, περιμένοντας το «Avatar» και τον Τζέιμς Κάμερον όπως άλλοι το... Πάσχα.

Του Χρήστου Μήτση από το Αθηνόραμα


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1784.html