Αναγνώριση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ


Ημερομηνία Τρίτη, 23 Δεκ 2008 @ 15:35
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας LavantiS



Τέλος σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών για χιλιάδες αποφοίτους ΤΕΙ βάζει η απόφαση του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) να αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα σε δώδεκα ειδικότητες. Τηρώντας τη δέσμευση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη για θεσμική κατοχύρωση των αποφοίτων όλων των τμημάτων ΤΕΙ της χώρας μέχρι το τέλος της χρονιάς, το ΣΑΤΕ ενέκρινε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίασή του τα επαγγελματικά δικαιώματα για τις τελευταίες (χρονικά) ειδικότητες ΤΕΙ που βρίσκονταν στον «αέρα».


Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά τις ειδικότητες των τμημάτων ΤΕΙ: 1) Μηχανολογίας, 2) Ηλεκτρολογίας, 3) Ενεργειακής Τεχνολογίας, 4) Αυτοματισμού, 5) Ναυπηγικής, 6) Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, 7) Τεχνολογιών Αντι-ρύπανσης, 8) Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 9) Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, 10) Κλωστοϋφαντουργίας, 11) Οχημάτων και 12) Τεχνολογίας Αεροσκαφών.

Με την αναγνώριση οι απόφοιτοι των ΤΕΙ τείνουν να εξομοιωθούν με εκείνους των ΑΕΙ. Πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι η απόφαση του ΣΑΤΕ αποτελεί την πρώτη φάση της σχετικής διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων που θα περιγράφουν επακριβώς τα αναγνωριζόμενα δικαιώματα. Η δημοσίευση στο ΦΕΚ των διαταγμάτων αυτών είναι υπόθεση μερικών μηνών, εκτός και αν προκύψουν εμπλοκές στην υπογραφή τους από συναρμόδιους υπουργούς, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Η επαγγελματική «θωράκιση» των αποφοίτων τους αποτελούσε πάγιο αίτημα δεκαετιών για την κοινότητα των ΤΕΙ, αλλά και αγκάθι στις σχέσεις τους με τα αντίστοιχα ΑΕΙ και με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, η αντίδραση των οποίων αναμένεται με ενδιαφέρον.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ

Από την άλλη, κατατέθηκε (επιτέλους) στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την πρόσβαση των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια συναγωνιζόμενοι τους αποφοίτους των ημερήσιων γενικών λυκείων καθώς και τη δυνατότητα εισαγωγής τους στα ΤΕΙ ύστερα από ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις και με ξεχωριστό ποσοστό θέσεων επί του αριθμού εισακτέων, το οποίο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Του Σ. Δεληγιώργη






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1779.html