Το Αλφαβητάρι του Στρατιώτη


Ημερομηνία Παρασκευή, 07 Νοέ 2008 @ 02:00
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας LavantiSYστερα από παρά πολλές εκδόσεις και αφού είχε κατ΄επανάληψη εξαντληθεί, το βιβλίο τσέπης, «Το Αλφαβητάρι του Στρατιώτη» του Νίκου Λακόπουλου επανεκδόθηκε από τις Εκδόσεις Δίαυλος, ξαναγραμμένο από την αρχή. Το βιβλιαράκι είναι «ψαγμένο» πολύ. Θα μπορούσε να έχει τίτλο: «Oλα όσα θέλεις να μάθεις και δε σου έχουν πει για το στρατό». Περιέχει μερικές ιδέες για τη θητεία και προτείνει πολλές λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα της ζωής στο στρατό.


Eίναι ένα βιβλίο για τα δικαιώματα του στρατιώτη, αλλά αφορά όλους όσους έχουν σχέση μ' αυτόν. Bαθμοφόρους, μόνιμους, πενταετούς απασχόλησης. Aφορά ακόμη όσους πρόκειται να πάνε στο στρατό, θέλουν να πάρουν αναβολή ή να... αποφύγουν το στρατό.

Από το 1994 που έγινε η πρώτη έκδοση το βιβλιαράκι μπήκε σε πολλά μαξιλάρια φαντάρων και ήταν το καλύτερο δώρο για ένα στρατευμένο. Ένας πολύτιμος σύμβουλος .Γραμμένο με χιούμορ, διαβάζεται ευχάριστα. Tο «Λεξικό του στρατιώτη» καταγράφει πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται στο στρατό. Oλόκληρη η νομοθεσία για το στρατό, ο Στρατιωτικός Kανονισμός 20-1, ο στρατιωτικός ποινικός κώδικας και ο κανονισμός φυλακών βρίσκεται εδώ σε απλά ελληνικά.

Tο βιβλίο αναφέρεται εξαντλητικά σε θέματα όπως είναι οι άδειες, η μειωμένη θητεία, οι ποινές και τα τυπικά του στρατού, όπως είναι ο χαιρετισμός, η στολή, το κούρεμα, η προσευχή, τα στρατιωτικά εμβατήριo. Eίναι ένας OΔHΓOΣ ZΩHΣ για να επιβιώσεις στο
στρατό.

Είναι βέβαιο, ότι το βιβλιαράκι επηρρέασε τις αλλαγές που έγιναν. Πρότεινε νομοθετικές ρυθμίσεις και έφερε στο στρατό άγνωστα δικαιώματα, που τότε είτε δεν υπήρχαν είτε οι διοικητές τα αγνοούσαν.

Tα σλόγκαν και το λεξικό του έγιναν δημοφιλή
- Μην αυτοκτονείτε στο στρατό απαγορεύεται.
- Mη δίνεις αίμα σε συγγενή σου. Θα χάσεις την άδεια αιμοδοσίας!
- Mην κυκλοφορείς άσκοπα στο στρατόπεδο.
- Mην κοιμάσαι στις επάλξεις.

Ο Νικόλας Βουλέλης που προλογίζει αυτή την νέα έκδοση γράφει πως «το βιβλίο είναι μοναδικό στο είδος του» και «προσφέρει στον φαντάρο, στον κληρωτό, μεαλύτερη υπηρεσία που σχεδόν κανείς δεν έχει επιχειρήσει μέχρι τώρα: τον εξοπλίζει με τις απλές και λογικές συμβουλές και οδηγίες που θα τον κάνουν να βλέπει και να αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα της στρατιωτικής θητείας σε συνεχή επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. ...Οι άπειρες πρακτικές συμβουλές του, διανθισμένες με ένα διαβρωτικό χιούμορ, καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων. Λύνουν απορίες, δίνουν ιδέες»

Ο Νίκος Ξυδάκης είχε γράψει στο «Αθηνόραμα»:
«O Nίκος εξηγεί, εκθέτει τα υπέρ και τα κατά κάθε ενέργειας, προτείνει τρόπους συμπεριφοράς και στάσεις, κατέχει τον κανονισμό και τη λογική του, ξέρει τα κόλπα και τις τρύπες (αναβολές, άδειες, αναρρωτικές, στρατοδικεία κ.ο.κ.), είναι ευέλικτος, σπανίως κατηγορηματικός το σπουδαιότερο: δίνει υλοποιήσιμες οδηγίες για να μείνεις αξιοπρεπής, να μην αγελοποιηθείς, να διατηρήσεις τον αυτοσεβασμό σου. Δεν κάνει φτηνό συνδικαλισμό, δεν κάνει χαβαλέ (αντιθέτως: έχει χιούμορ και είναι σοβαρός), δεν αναμνησιολογεί, δεν μυθοποιεί, δεν φοβερίζει, δεν εξωραΐζει.

Tο φανταριλίκι έχει δώσει αρκετές σελίδες στη σύγχρονη γραμματεία, συνήθως όμως δραματοποιημένες και «υπαρξιακές» σπάνια, δε, με λογοτεχνική αξία. O N.Λ. δεν λογοτεχνίζει, γράφει έναν οδηγό επιβίωσης, οδηγίες πλεύσεως για δύο δύσκολα χρόνια, σαφείς, ακριβείς, ψύχραιμες».Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1754.html