Heiner Mϋller - Η Τριλογία της Μήδειας στο Ακτίς Αελίου


Ημερομηνία Δευτέρα, 27 Οκτ 2008 @ 13:00
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiSΑπό το Σάββατο 1 Νοεμβρίου (και μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου) θα παρουσιαστεί το έργο του Heiner Mϋller «Η Τριλογία της Μήδειας» (Ρημαγμένη Όχθη, Μήδειας Υλικό, Τοπίο με Αργοναύτες) σε μια παράσταση σε εξέλιξη από το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου (Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη).
Στην ανάπλαση των αρχαίων ελληνικών μύθων που μας παραδίδει ο 20ος αιώνας, ο Γερμανός συγγραφέας Heiner Μϋller συμμετέχει πεισματικά. Χρησιμοποιεί τους αρχαίους ελληνικούς μύθους σαν πρώτη ύλη, ένα κατασκευαστικό υλικό που οδηγεί σε μια νέα θεώρηση του τραγικού. Ο ποιητικός του σχολιασμός εγγράφεται πάνω στο σώμα του μύθου και αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα.Το τρίπτυχο Ρημαγμένη Όχθη, Μήδειας Υλικό, Τοπίο με Αργοναύτες αποτελεί το βασικότερο αρχαιόθεμο κείμενο του Mϋller μέσα στη δεκαετία του '80. Τα μέρη, γραμμένα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές -αυτόνομα- διαπραγματεύονται την αλλοτριωμένη ανθρωπότητα, την προδοσία, το κατακερματισμένο Εγώ, την καταστροφή ενός πολιτισμού, το τέλος μιας εποχής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Eλένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης
Σκηνικό-Κοστούμια: Αφροδίτη Κουτσουδάκη
Μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος
Κίνηση: Αναστασία Θεοφανίδου
Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρα Τσικάρα
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρίνα Γκούμλα
Βοηθός Μουσικού: Ελεονώρα Αϊβαζίδου

Ηθοποιοί: Ελεονώρα Αϊβαζίδου, Θεανώ Αμοιρίδου, Μαρίνα Γκούμλα, Ιωάννα Κατσαρού, Γιώργος Κολοβός, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Μάρα Τσικάρα.

Οργάνωση Παραγωγής: Δέσποινα Καλπενίδου, Βικτώρια Ζουμπρίτσκαγια
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Γρηγορόπουλος, Αλεξάνδρα Κάβουρα

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ / SOUND EFFECTS: STUDIO UNDERGROUND-ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΟΥΚΑΣ
ΕΝΤΥΠΑ: TOGETHER DESIGN

Εισιτήρια: 20 €, 15 € (φοιτητικό), ατέλειες δεκτές
Διάρκεια παράστασης: 65’
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.00μ.μ
Κρατήσεις:
Θέατρο Τέχνης «ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ»,
Χριστοπούλου 12, 546 35 (κάθετος στην Ιασωνίδου), Θεσσαλονίκη
τηλ/φαξ: 2310-229.249


Σημειώνεται ότι «Η Τριλογία της Μήδειας» θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, στο Θέατρο ΣΗΜΕΙΟ, τον Μάιο του 2009.


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Η δεύτερη εκδοχή του τρίπτυχου με θέμα τη Μήδεια του Heiner Mϋller θα είναι αποτέλεσμα ενός τρίτου σταδίου δουλειάς με τα συγκεκριμένα κείμενα. Πρόκειται ουσιαστικά για το τρίτο κύκλο της προετοιμασίας μιας παράστασης σε εξέλιξη.
Ο πρώτος κύκλος ξεκίνησε με δύο εργαστήρια, ένα κινησιολογικό (διδασκαλία: Αναστασία Θεοφανίδου) κι ένα υποκριτικό (διδασκαλία: Νίκος Σακαλίδης), με τους ηθοποιούς.
Στο δεύτερο κύκλο έγινε προσπάθεια να συνδυαστούν οι προτάσεις των ηθοποιών με μια αρκετά συγκεκριμένη, αλλά ανοιχτή σκηνοθετική άποψη. Στα τρία βασικά κείμενα προστέθηκαν άλλα δύο:
Α. Ένα απόσπασμα της αυτοβιογραφίας του συγγραφέα, όπου μιλάει για το πώς συνέθεσε σταδιακά το τρίπτυχο με προσωπικά βιώματα και εικόνες της χώρας του και της εποχής του.
Β. Το κείμενο με το οποίο κλείνει το τρίπτυχο, δίνοντας κάποιες γενικές και σαφώς ποιητικές κατευθύνσεις. Αυτή η ενσωμάτωση θεωρήθηκε αναγκαία, διότι φωτίζει αρκετές πτυχές ενός έργου πυκνού, μεστού, απολύτως σύγχρονου και επίκαιρου, σκοτεινού όπως η εποχή μας.
Στον τρίτο κύκλο θα γίνει προσπάθεια να αποσαφηνιστούν ακόμη περισσότερο οι αφηγηματικές-επικές δομές των έργων και να βρεθούν οι συγγένειες με το σημαντικότερο πρότυπό τους, τη Μήδεια του Ευριπίδη. Για το λόγο αυτό στη παράσταση θα χρησιμοποιηθούν εκτενή αποσπάσματα από τα χoρικά της συγκεκριμένης τραγωδίας.
ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΑΛΙΔΗΣΤο άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1738.html