Στη δική μας τράπεζα χρήμα είναι ο χρόνος..


Ημερομηνία Τρίτη, 09 Σεπ 2008 @ 03:00
Θέμα/Κατηγορία Νέα και Περίεργα

Αποστολέας leonas



Ο διανομέας Βασίλης Αναστασίου, 45 χρόνων, προσφέρει δωρεάν οικοδομικές εργασίες με αντάλλαγμα την παρακολούθηση μαθημάτων κεραμικής, αλλά και τη διεκπεραίωση από κάποιον τρίτο της χρονοβόρας αναμονής στο γκισέ για την πληρωμή των οικιακών του λογαριασμών. Η δικηγόρος Αγγελική Μούκα παρέχει δωρεάν νομική υποστήριξη και συμβουλές με αντάλλαγμα μαθήματα πολωνικής γλώσσας και χορού.
Η «τράπεζα χρόνου» παρακάμπτει τις κοστολογημένες αμοιβές μιας επαγγελματικής δραστηριότητας, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, βασισμένο στην αλληλεγγύη και τον ελεύθερο χρόνο κάθε «καταθέτη».



Δημιουργήθηκε από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης και είναι η μοναδική ενεργή «τράπεζα χρόνου» στην Ελλάδα. Ξεκίνησε να λειτουργεί δειλά δειλά πριν από 3 χρόνια και σήμερα αριθμεί πάνω από 200 μέλη. Εχει το δικό της εσωτερικό «νόμισμα-χρόνο» ή «νόμισμα-εργασία».  Οπως μια τράπεζα κρατάει λογαριασμό των αναλήψεων και καταθέσεων, έτσι χρεώνει και πιστώνει τον «λογαριασμό χρόνου» κάθε μέλους.

Παράλληλα λειτουργεί και ως «εργαλείο κοινωνικοποίησης» και ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ άγνωστων ανθρώπων. Στην τράπεζα χρόνου, ένας γιατρός ή ένας δικηγόρος που προσφέρει μία ώρα επαγγελματικών υπηρεσιών, δικαιούται μία ώρα άλλων υπηρεσιών, όπως βάψιμο, μαγείρεμα, φύλαξη ηλικιωμένου, πράγματα δηλαδή που μπορεί να προσφέρει και ένα ανειδίκευτο άτομο. Με τον τρόπο αυτό, ανταλλάσσοντας τον ελεύθερο χρόνο τους, όλοι εξυπηρετούν τις ανάγκες τους, κάτι που για να πετύχουν σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πληρώσουν. Ταυτόχρονα τα μέλη της «τράπεζας» βγαίνουν από τη μοναξιά της ρουτίνας, δημιουργούν μια μικρή κοινωνία και γεμίζουν εποικοδομητικά τον χρόνο τους.

Πηγή : Έθνος Online






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1698.html