Σύγχρονη Κινεζική Τέχνη στο Γκάζι


Ημερομηνία Δευτέρα, 03 Μάρ 2008 @ 01:00
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας leonas



Μια διαφορετική γεύση από την κινεζική εικαστική τέχνη του 21ου αιώνα, αφήνει η έκθεση με τίτλο «Κινεζική Σύγχρονη Τέχνη- Νέα Οράματα», από τις 12 Μαΐου, στην  Τεχνόπολη, στο Γκάζι, καλώντας το ελληνικό κοινό να ανακαλύψει την πολυπλοκότητα στο
μετασχηματισμό της κινεζικής κοινωνίας, μέσα από τις ανησυχίες 42 καλλιτεχνών, που επιλέχθηκαν ως πρωτοπόροι στην τέχνη της πολυπληθούς χώρας.

Είναι η πρώτη επαφή του κοινού στην Ελλάδα με τη σύγχρονη κινεζική τέχνη.Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια της ελληνοκινεζικής πολιτιστικής ανταλλαγής που εντείνεται φέτος, με τους Ολυμπιακούς αγώνες και την Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην Κίνα. Πραγματοποιείται με τη στήριξη της ελληνικής πρεσβείας στην Κίνα και την επιμελείται ο 45χρονος τεχνοκριτικός και γκαλερίστας, Σιν Ντονγκ Τσενγκ, ο οποίος από το 1996, ανακαλύπτει και συνεργάζεται με συμπατριώτες του εικαστικούς, διοργανώνοντας εκθέσεις τους στην Ευρώπη.

Η πιο πρόσφατη ήταν τον περασμένο Μάρτιο στη Μόσχα, υπό την αιγίδα της Πινακοθήκης Τρετιακόφ. Ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο αρτ, εγκαταστάσεις, είναι τα έργα των καλλιτεχνών που εκτίθενται και δηλώνουν την παρουσία μοντερνισμού και ταυτόχρονα των καταβολών τους στο σοσιαλιστικό ρεαλισμό, με τον οποίο γαλουχήθηκαν και υπάκουαν για πενήντα χρόνια.

«Στις σχολές εικαστικών τεχνών επικρατεί ακόμα το πνεύμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού αλλά σιγά-σιγά ανοίγουν και σε άλλα ρεύματα. Βλέπετε η Κίνα, κλειστή για χρόνια, δεν πέρασε από τις διαδικασίες αλλαγής στην τέχνη, από τα μεγάλα καλλιτεχνικά ρεύματα. Ήταν για χρόνια στα πλαίσια της κομμουνιστικής προπαγάνδας και οι καλλιτέχνες της έκθεσης που θα δείτε, δεν ανήκουν στην πλειοψηφία αλλά επιλέχθηκαν ως πρωτοποριακοί του 21ου αιώνα», λέει ο Σιν Ντονγκ, υπογραμμίζοντας, την ευθραυστότητα των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών καταστάσεων που διαπνέουν την πρόσφατη ιστορία της Κίνας.

Η έκθεση, με την αγωνία και τους προβληματισμούς των Κινέζων καλλιτεχνών την εποχή της παγκοσμιοποίησης για το παρόν και το μέλλον της χώρας τους, θα διαρκέσει στο Γκάζι έως τις 26 Μαΐου.







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1586.html